VINSKA RADIONICA: MALVAZIJA ISTARSKA – ponos istarskih terroira!

Druga ovogodišnja radionica kušanja naslijepo „Wine Wednesday“ održala se 21. veljače u restoranu Trilogija Fino i vino na zagrebačkom Kaptolu,  s glavnom protagonisticom malvazijom istarskom, popularnom izvornom sortom Istre.  Malvazija istarska vrlo je zanimljiva jer uspjeva na svim istarskim zemljama (crna, crvena, siva, bijela),  a pokazuje nam se u raznim…

Druga ovogodišnja radionica kušanja naslijepo „Wine Wednesday“ održala se 21. veljače u restoranu Trilogija Fino i vino na zagrebačkom Kaptolu,  s glavnom protagonisticom malvazijom istarskom, popularnom izvornom sortom Istre. 

Malvazija istarska vrlo je zanimljiva jer uspjeva na svim istarskim zemljama (crna, crvena, siva, bijela),  a pokazuje nam se u raznim stilistikama, od pjenušavih, preko svježih i odležanih do – desertnih! Boja joj varira od zelenkastožute do zlatnožute, jantarne; prepoznatljiva aroma joj je bagremov cvijet, a kad odležava miriše na suho voće i gorkasti badem. Za ovu radionicu Marija Vukelić pripremila je čak 16 malvazija, sve istarske bijele, a za iznenađenje i – jednu crnu.

Uvodno su posjetitelji saznali nešto o samoj lozi i grozdu malvazije istarske: odlikuje se srednje velikim do velikim grozdom s jednim ili dvama manjim krilima, rijetko cilindrična oblika, težine 120−200 grama. Bobice su srednje veličine,   zelenožute do zlatnožute boje (ovisi o strani od kuda je grije sunce! ); imaju  tanku i otpornu kožicu te čvrsto i vrlo sočno meso. List je sjajne tamnozelene boje, trodijelan, a trs je poprilično jak,  srednje bujne do bujne vegetacije. U njegovanim vinogradima dobre je i redovite rodnosti.

Uz pomoć vlasnika restorana i sommeliera Kreše Šesnića i chefa Marina Galinca večer je prolazila u savršenom spoju malvazija i jela, maslinovih ulja i –  na kraju uz slatki završetak – med!  Što se sve kušalo?

Najprije ulja…

Neuobičajeno za (dosadašnje) vinske večeri srijedom, ova je započela kušanjem maslinovih ulja. Izabrane su dvije izvorne istarske sorte ulja – Buža i Rošinjola Salvela (2023) koje su pokazale svoje sjajne karakteristike potvrđujući naslov ekstradjevičanskoga: voćnost, pikantnost i gorčinu!

BUŽA kao autohtona sorta, poznatija kao “kraljica maslina” bogata je okusom koji se najviše cijeni upravo u Istri. Za ovo je ulje specifična blaga i svježa aroma kroz koju se prepliće naglašena gorčina po zelenom radiču i artičoki. U njenom okusu može se osjetiti umjerena pikantnost po zelenom papru…

ROŠINJOLA je također izvorna istarska  sorta masline koja se u južnoj Istri tradicionalno nalazi u nasadima uz bužu kao oprašivač. Sitnih je plodova u kojima kao da su koncentrirane ugodne svježe arome zelenog papra, zelene rajčice i divljeg radiča uz naglašen travni miris. Umjerene je gorčine a naglašene pikantnosti i uz bužu čini onu prepoznatljivu posebnost okusa istarskih maslinovih ulja.

Pa onda vina…

Za početak (kako i doliči početku), točeno je pjenušavo vino od malvazije: Medea malvazija brut (2022), nježna, umiljata, ugodnih mjehurića i svježine – pravi, prigodni aperitiv!

Slijedile su potpuno svježe malvazije iz 2023 godine, koje su došle na radionicu iz inox tankova – i nisu još u boci. Sve su bile odlične: bujska malvazija vinarije Prelac (kristalno bistra, izraženog mirisa cvijeta bagrema, suha, mineralna, pitka);  Pilato iz Vižinade  (fina i ugodna, izraženija okusa, umjerena kiselina, sočna); Cattunar Terroir Sur Lie (quattro terre) iz Brtonigle dolazi sa sva 4 položaja i tla ( crvenica, crnica,  siva i bijela zemlja što vinu daje mineralnost, elegancija, svježina, sortnost!  Iz Istočne Istre došla je malvazija Fuhtar 2023 odlične mineralnosti, voćnost, punoće i trajnosti.

Godište 2022 otvorila je malvazija Juričić iz Labina, cvjetno-voćnoga mirisa,vesela, pitka. Slijedila je mlada garažna vinarija Karleuša Vin de Garage iz Rijeke sa svojom Starom damom -malvazijom maceriranoj 6.mj. u amfori. Odjevena u lijepu keramičku bocu, mirisom je dozvala bijelo cvijeće i bademe u svojoj lagano maceriranoj eleganciji.  Radovan Malvazija iz Višnjana iznimno je svježa, voćna i zamamna, upravo onakva kakvu je vjerni ljubitelji Radovan vina vole! 

Benvenutijeva malvazija Livio odražava snagu kaldirskoga terroira, kompleskna, odležana, slojevitoga mirisa na zrele breskve i kruške uz malo začinskih nota, oduševila je prisutne! Ništa manje zamamna nije bila Anđelinijeva Filomena iz Velanovog brijega kod Pazina. Dolazi s visokih vinograda (474 m/nm), pa postiže posebnu punoći i snagu, raskoš okusa i mirisa, trajnost. Čuva svježinu i razvija arome koje se otvaraju i traju. Premijerno oz vinarije Rossi iz Vižinade došla je nova Templara, limitirano izdanje vina s najboljih položaja vinarije od najstarijih loza, puno, elegantno, sočno, zavodljivo vino! 

Još jedna nova malvazija tek je stigla na tržište – iz Savudrije se predstavila  malvazija Bomarchese, selekcija Degrassi.  Potekla od grožđa iz starih vinograda iz  ‘86 godine, imala je poseban terroirski štih, svježinu i zrelost istodobno.  Niz odličnh malvazija nastavila je motovunska Tomazova iz 2020, Sesto Senso – nastala od biranih bobica, s najboljih položaja, odležana, mirisa na med, duhan, cimet. Mekana, topla, izražajna. Posebni zanimljive bile su dvije macerirane, jantarne malvazije.  Ritorno vinarije Lunika iz Kanfanara iz 2018, malvazija je macerirana 10 dana i onda odležana u drvetu.

Pokazala se u sjajnoj zlatnožutoj boji s aromama vanilije, cedra, livadnog cvijeća, koštunjičavog voća, sočna i svježa.  Iz 2019 godine došla je  malvazija Ipša, vino iz  vino iznimne gustoće, lijepe jantarne boje, mirisa na zrelo voće, zaokružen, pitka i skladna. Pri samom kraju na red je došla pjenušava Šinjprina, slatkasta malvazija vinarije Misal, sljubljena uz istarski sir s cvjetnim istarskim medom obitelji Anđelini (koji uz vino u svojoj kušaonici, nude i medne  kombinacije) .

I kad gosti pomisle da je kraj  – stiže iznenađenje – crno vino. Neki se upitaše u nepovjerenju je li to neka crna malvazija? Da, upravo crna malvazija Nera, vinarije Tomaz zaokružila je priču o malvazijama. Iako crna nije istarska, originalno potječe iz talijanske Apulije, ona je podsjetila da je porodica malvazija vrlo velika i da ih ima različitih, posvuda na Mediteranu.

***

Da ugođaj bude savršen, malvazije su točene u posebnu čašu  – Riedel čašu Malvazija istriana. To je prva hrvatska sortna čaša napravljena u suradnji s istarskim vinarima  još 2014. Ona ove godine slavi svoj 10. rođendan, koji će svečano proslaviti na  30. Vinistri u svibnju ove godine – gdje će biti služna čaša vinskoga sajma i svi će gosti moći guštati pijući iz nje!

www.facebook.com/abecedafinihzalogaja

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Nove Michelin zvjezdice za Sloveniju!

Stigli rezultati novog Michelin vodiča za Sloveniju 2024! Ove godine, restoran Pavus iz Laškog, gdje kuha chef Marko Pavčnik, dobio je jednu Michelinovu zvjezdicu. Pavus je smješten u dvorcu iz 13. stoljeća, a Michelin je u svojoj recenziji pohvalio Pavčnikovu...

10. Salon penečih vin – Ljubljana 14.06.2024.!

Nakon uspješno održanih devet salona posvećenih plemenitim mjehurićima, sa zadovoljstvom vas pozivamo na jubilarni,10. Salon pjenušavih vin Ljubljana. Ovogodišnja jubilarna sezona donosi i nešto novo, posebno za zagrebački salon, koji će biti organiziran u drugačijem...

BACCHUS 2021 – London Cru Winery!

Pri spomenu Bacchus, prva nam je asocijacija ime boga vina iz Staroga Rima (grčki je Dioniz). Vinski stručnjaci znat će da je to i bijela vinska sorta grožđa koju je stvorio vinogradar Peter Morio u Njemačkoj 1933. godine. Križao je silvanac i rizling s...

2. kvarnerski Pjenušavi doručak oduševio ljubitelje mjehurića!

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu!  Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i...

Festival 100 najboljih vina Hrvatske u Hotelu Sheraton Zagreb

Zagrebački hotel Sheraton bit će domaćin Festivala 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja 2024. Tad će biti i službeno proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih. Riječ je o prvom...