VINSKA RADIONICA: MALVAZIJA ISTARSKA – ponos istarskih terroira!

Druga ovogodišnja radionica kušanja naslijepo „Wine Wednesday“ održala se 21. veljače u restoranu Trilogija Fino i vino na zagrebačkom Kaptolu,  s glavnom protagonisticom malvazijom istarskom, popularnom izvornom sortom Istre.  Malvazija istarska vrlo je zanimljiva jer uspjeva na svim istarskim zemljama (crna, crvena, siva, bijela),  a pokazuje nam se u raznim…

Druga ovogodišnja radionica kušanja naslijepo „Wine Wednesday“ održala se 21. veljače u restoranu Trilogija Fino i vino na zagrebačkom Kaptolu,  s glavnom protagonisticom malvazijom istarskom, popularnom izvornom sortom Istre. 

Malvazija istarska vrlo je zanimljiva jer uspjeva na svim istarskim zemljama (crna, crvena, siva, bijela),  a pokazuje nam se u raznim stilistikama, od pjenušavih, preko svježih i odležanih do – desertnih! Boja joj varira od zelenkastožute do zlatnožute, jantarne; prepoznatljiva aroma joj je bagremov cvijet, a kad odležava miriše na suho voće i gorkasti badem. Za ovu radionicu Marija Vukelić pripremila je čak 16 malvazija, sve istarske bijele, a za iznenađenje i – jednu crnu.

Uvodno su posjetitelji saznali nešto o samoj lozi i grozdu malvazije istarske: odlikuje se srednje velikim do velikim grozdom s jednim ili dvama manjim krilima, rijetko cilindrična oblika, težine 120−200 grama. Bobice su srednje veličine,   zelenožute do zlatnožute boje (ovisi o strani od kuda je grije sunce! ); imaju  tanku i otpornu kožicu te čvrsto i vrlo sočno meso. List je sjajne tamnozelene boje, trodijelan, a trs je poprilično jak,  srednje bujne do bujne vegetacije. U njegovanim vinogradima dobre je i redovite rodnosti.

Uz pomoć vlasnika restorana i sommeliera Kreše Šesnića i chefa Marina Galinca večer je prolazila u savršenom spoju malvazija i jela, maslinovih ulja i –  na kraju uz slatki završetak – med!  Što se sve kušalo?

Najprije ulja…

Neuobičajeno za (dosadašnje) vinske večeri srijedom, ova je započela kušanjem maslinovih ulja. Izabrane su dvije izvorne istarske sorte ulja – Buža i Rošinjola Salvela (2023) koje su pokazale svoje sjajne karakteristike potvrđujući naslov ekstradjevičanskoga: voćnost, pikantnost i gorčinu!

BUŽA kao autohtona sorta, poznatija kao “kraljica maslina” bogata je okusom koji se najviše cijeni upravo u Istri. Za ovo je ulje specifična blaga i svježa aroma kroz koju se prepliće naglašena gorčina po zelenom radiču i artičoki. U njenom okusu može se osjetiti umjerena pikantnost po zelenom papru…

ROŠINJOLA je također izvorna istarska  sorta masline koja se u južnoj Istri tradicionalno nalazi u nasadima uz bužu kao oprašivač. Sitnih je plodova u kojima kao da su koncentrirane ugodne svježe arome zelenog papra, zelene rajčice i divljeg radiča uz naglašen travni miris. Umjerene je gorčine a naglašene pikantnosti i uz bužu čini onu prepoznatljivu posebnost okusa istarskih maslinovih ulja.

Pa onda vina…

Za početak (kako i doliči početku), točeno je pjenušavo vino od malvazije: Medea malvazija brut (2022), nježna, umiljata, ugodnih mjehurića i svježine – pravi, prigodni aperitiv!

Slijedile su potpuno svježe malvazije iz 2023 godine, koje su došle na radionicu iz inox tankova – i nisu još u boci. Sve su bile odlične: bujska malvazija vinarije Prelac (kristalno bistra, izraženog mirisa cvijeta bagrema, suha, mineralna, pitka);  Pilato iz Vižinade  (fina i ugodna, izraženija okusa, umjerena kiselina, sočna); Cattunar Terroir Sur Lie (quattro terre) iz Brtonigle dolazi sa sva 4 položaja i tla ( crvenica, crnica,  siva i bijela zemlja što vinu daje mineralnost, elegancija, svježina, sortnost!  Iz Istočne Istre došla je malvazija Fuhtar 2023 odlične mineralnosti, voćnost, punoće i trajnosti.

Godište 2022 otvorila je malvazija Juričić iz Labina, cvjetno-voćnoga mirisa,vesela, pitka. Slijedila je mlada garažna vinarija Karleuša Vin de Garage iz Rijeke sa svojom Starom damom -malvazijom maceriranoj 6.mj. u amfori. Odjevena u lijepu keramičku bocu, mirisom je dozvala bijelo cvijeće i bademe u svojoj lagano maceriranoj eleganciji.  Radovan Malvazija iz Višnjana iznimno je svježa, voćna i zamamna, upravo onakva kakvu je vjerni ljubitelji Radovan vina vole! 

Benvenutijeva malvazija Livio odražava snagu kaldirskoga terroira, kompleskna, odležana, slojevitoga mirisa na zrele breskve i kruške uz malo začinskih nota, oduševila je prisutne! Ništa manje zamamna nije bila Anđelinijeva Filomena iz Velanovog brijega kod Pazina. Dolazi s visokih vinograda (474 m/nm), pa postiže posebnu punoći i snagu, raskoš okusa i mirisa, trajnost. Čuva svježinu i razvija arome koje se otvaraju i traju. Premijerno oz vinarije Rossi iz Vižinade došla je nova Templara, limitirano izdanje vina s najboljih položaja vinarije od najstarijih loza, puno, elegantno, sočno, zavodljivo vino! 

Još jedna nova malvazija tek je stigla na tržište – iz Savudrije se predstavila  malvazija Bomarchese, selekcija Degrassi.  Potekla od grožđa iz starih vinograda iz  ‘86 godine, imala je poseban terroirski štih, svježinu i zrelost istodobno.  Niz odličnh malvazija nastavila je motovunska Tomazova iz 2020, Sesto Senso – nastala od biranih bobica, s najboljih položaja, odležana, mirisa na med, duhan, cimet. Mekana, topla, izražajna. Posebni zanimljive bile su dvije macerirane, jantarne malvazije.  Ritorno vinarije Lunika iz Kanfanara iz 2018, malvazija je macerirana 10 dana i onda odležana u drvetu.

Pokazala se u sjajnoj zlatnožutoj boji s aromama vanilije, cedra, livadnog cvijeća, koštunjičavog voća, sočna i svježa.  Iz 2019 godine došla je  malvazija Ipša, vino iz  vino iznimne gustoće, lijepe jantarne boje, mirisa na zrelo voće, zaokružen, pitka i skladna. Pri samom kraju na red je došla pjenušava Šinjprina, slatkasta malvazija vinarije Misal, sljubljena uz istarski sir s cvjetnim istarskim medom obitelji Anđelini (koji uz vino u svojoj kušaonici, nude i medne  kombinacije) .

I kad gosti pomisle da je kraj  – stiže iznenađenje – crno vino. Neki se upitaše u nepovjerenju je li to neka crna malvazija? Da, upravo crna malvazija Nera, vinarije Tomaz zaokružila je priču o malvazijama. Iako crna nije istarska, originalno potječe iz talijanske Apulije, ona je podsjetila da je porodica malvazija vrlo velika i da ih ima različitih, posvuda na Mediteranu.

***

Da ugođaj bude savršen, malvazije su točene u posebnu čašu  – Riedel čašu Malvazija istriana. To je prva hrvatska sortna čaša napravljena u suradnji s istarskim vinarima  još 2014. Ona ove godine slavi svoj 10. rođendan, koji će svečano proslaviti na  30. Vinistri u svibnju ove godine – gdje će biti služna čaša vinskoga sajma i svi će gosti moći guštati pijući iz nje!

www.facebook.com/abecedafinihzalogaja

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...