2. kvarnerski Pjenušavi doručak oduševio ljubitelje mjehurića!

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu!  Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i kvalitetnoj glazbi, a ove godine doživio je i jedno posebno otvaranje. Direktorica Turističke zajednice…

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu! 

Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i kvalitetnoj glazbi, a ove godine doživio je i jedno posebno otvaranje. Direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić događanje je otvorila otvaranjem vrhunskog i nagrađivanog pjenušca 1288 vinarije Pavlomir iz 2013. godine atraktivnom tehnikom sabrage, tj. sabljom.

Za 250 milijuna razigranih mjehurića i najfinijih aroma serviranih na visokoj nožici pobrinuli su se vinari okupljeni oko udruge Kvarner Wines, krčki vinari iz vinarije Nada, Šipun, Ivan Katunar,  Anton Katunar i poljoprivredne zadruge PZ Vrbnik i Gospoja, kao i pjenušci vinara iz OPG-a Plovanić i OPG-a Ružić te Vinske kuće Pavlomir.

Bili su tu i predstavnici boutique vinarije Karleuša iz Rijeke koji su se predstavili svojim mirnim vinima te uvijek rado viđen gost iz Slovenije vinarija Albiana iz Dolenjske.

Kako to i priliči Pjenušavom doručku pjenušce je izvrsno nadopunio i čitav niz najrazličitijih i najukusnijih gastro delicija i to pretežno lokalnih proizvođača. Svako jelo koje jedemo „budi” naša osjetila stvarajući ugodne, ukusne doživljaje, a da se sva osjetila probude pobrinuo se gastro stol na kojem su se mogli pronaći zagrizi sirane Runolist iz Krasnog, naresci Buretić Brega, bakarski baškoti, prisnac, svježi i suhi sirevi lokalnog OPG-a, ali i dalmatinski pršut te brojne riblje delicije poput slanih inćuna, salate od hobotnice i raznih ribljih pašteta budući da je ove godine naglasak bio upravo na sljubljivanju pjenušaca i mora.

Delicija nije nedostajalo niti na slatkom stolu za koji su se pobrinuli Kolači i slastice Vilma svojom tradicionalnom Rabskom tortom, Kavana Toš pralinama s punjenjem od pistacija, lješnjaka te voćnim punjenjem kao i svojim posebnim čokoladama, OPG Trešnja iz Ledenica svojim domaćim trešnjama, ali i brojne druge slastice koje su se uz pjenušava vina izvrsno nadopunjavale i uz Aperol Spritz ili Gin.

Za naš kvarnerski škamp kažu da je jedan od najboljih i najkvalitetnijih škampa, a to se potvrdilo i na izuzetno zanimljivom edukativnom dijelu Pjenušavog doručka, točnije na radionici sljubljivanja kvarnerskog pjenušca i kvarnerskog škampa za koju se tražilo mjesto više. Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić koja je i idejna začetnica pjenušavog doručka, dok se za friško izlovljene škampe pobrinuo Mladen Komadina, škampar i vlasnik naširoko poznate konobe Pod Orajem iz Klenovice. Na radionici se ovaj jadranski biser kušao na dva načina, sirov te pečen na roštilju.

Zanimljivo je bilo osjetiti kako se skroz drugačiji okusi prožimaju tijekom kušanja sirovog škampa, škampa uparenog s maslinovim uljem ili hrvatskim začinima za ribu. Za maslinovo ulje pobrinuo se Oi Vivo sa svoje dvije autohtone sorte maslinovog ulja iz Istre dok je začine osigurala Fjori Fora s Hvara. Uz škampe su se kušala odnosno sljubila četiri pjenušca od žlahtine, kvarnerskih proizvođača kako bi se osjetila razlika terroira odnosno svake žlahtine u odnosu na tlo na kojem raste i čije karakteristike ima.

Kako bi doživljaj bio potpun za dobru i opuštenu atmosferu pobrinuli su se Mateo Žmak i Suzana Matušan Avgustini te su se najljepše melodije klavira i violine širile vinogradom. Dok uživamo vrijeme nam brzo prolazi tako se i ovom lijepom događaju približavao kraj uz En Primeur Kvarner na kojem su brojnim posjetiteljima predstavljena mirna vina nazočnih vinarija.

Pjenušavi doručak u vinogradu i ove se godine pokazao iznimno uspješnim i zanimljivim događajem koji će svojim programom sigurno oduševljavati brojnu publiku i u budućnosti. Romantično okruženje vinogradima Pavlomir, čaša pjenušca na dekicama, opušten i ugodan ambijentu pokazali su se kao izvrstan početak sunčanog lipanjskog jutra, a tu predivnu kulisu upotpunila je ekipa obrta Čarolija detalji čine razliku.

Pjenušavi doručak je podprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, a organiziran je u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski, TZ Kvarnera, Vinskom kućom Pavlomir i udruženjem Vina Kvarnera.

“Velik je broj izlagača, vinara i OPG-ova s područja cijelog Kvarnera prisutan ove godine na našem drugom pjenušavom doručku. Gastronomija je jedan od razloga dolaska posjetitelja na destinaciju te stoga mislim da je ovo jako dobra manifestacija, jer nastoji ono najbolje od Kvarnera okupiti na jednom mjestu i pružiti gostu poseban eno-gastro doživljaj. Ono što joj daje ekskluzivnost je ograničen broj posjetitelja, a to nam ujedno daje mogućnost i da zadržimo visoku razinu manifestacije. Moram kazati da mi je ovo jedan od dražih događanja, upravo zato što ga organizira tim ljudi koji uživa raditi ono čime se bavi, a to onda osjete i posjetitelji.” kazala je Tena Peričić, direktorica TZ Novi Vinodolski.

“Naša je vinarija nastala za vrijeme ratnih događanja kada smo došli u vinodolsku dolinu gdje smo 1994. posadili vinograd. Danas imamo 30 hektara vinograda i proizvodimo četiri tipa pjenušca, a posebno smo ponosni na žlahtinu koju smo vratili u ovu dolinu. Osobno me jako veseli što na svim natjecanjima postižemo jako velike uspjehe, a upravo danas smo događanje otvorili našim nagrađivanim pjenušcem 1288 koji je 2013.g. u Sloveniji proglašen najboljim pjenušcem.” istaknuo je Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir.

“Ova je manifestacija bitna, jer promovira cijelu pjenušavu scenu Kvarnera te njome želimo slaviti hedonistički način života i uživanje u pjenušcima. Uz predstavljanje vinara, uvijek imamo i neku radionicu ili edukaciju i naravno, glazbu. Na radionici ćemo kušati škamp iz Klenovice na dva načina, dvije autohtone sorte maslinovih ulja iz Istre, hvarske začine za ribu, a uz to ćemo spojiti četiri žlahtine”“ rekla je Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

****

Vinske zvijezde – online časopis:

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Rosé K55, Vinarija i destilerija K55!

Razigrani, mirisni, veseli rosé, pravo ljetno vino“ opis je komisije Vinskih zvijezda za slasno ružičasto vino mlade erdutske butikne Vinarije i destilerije K55! Na ocjenjivanju ljetnih vina osvojio je čak 89 bodova što je doista vrlo lijepi rezultat za njihovu prvu...

Ljetni koktel PRI NAMI!

Potpuno autentično i romantično dvorište u samom srcu grada do kojega vas vode Stube Ivana Zakmardija, a poruka putem podsjeća da nazovete svoju mamu, jedno je od najurbanijih novijih mjesta s dušom u Zagrebu. Otvoren prošloga ljeta, bez velike buke, naslova, PR-ova i...

Vinske zvijezde / Ljetna vina – 3. broj vinskog časopisa!

Dragi vinoljupci i vinoznalci, Pred vama je naš i vaš ljetni dvobroj VINSKE ZVIJEZDE - Ljetna vina! Hvala svim suradnicima, vinarima, maslinarima i partnerima na povjerenju! Uživajte u čitanju!   https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_srpanj_2024_issu...

Fuliranje Summer Sunset – bezbrižnost ljeta u centru Zagreba!

Fuliranje Summer Sunset donosi osvježenje i morsku idilu u srce Zagreba! Bez pakiranja, traženja smještaja, putnih troškova i gužvi na cestama - svi koji se zateknu u Zagrebu od 22. do 28. srpnja praktički iz kreveta moći će skoknuti na plažu! Zahvaljujući Fuliranje...

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...