Dan austrijskog vina: 14 vinara predstavilo njihova najbolja vina u Zagrebu!

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja – www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik! **** Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog vina koji je  održan u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. 14 austrijskih izlagača tom je prilikom…

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja – www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik!

****

Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog vina koji je  održan u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. 14 austrijskih izlagača tom je prilikom hrvatskoj publici, vinarima i vinoljupcima predstavilo razne vrste bijelog i crnog vina.

Pritom je održano i specijalno predavanje “Austrian Wine Masterclass”, pod vodstvom direktora Austrian Wine Academy, Dr. Josefa Schullera.

Na događanju Dan austrijskog vina su pretežito predstavljena vina od sorti gruner veltliner, riesling, blaufränkisch… Istaknula su se lagana vina koja je lako konzumirati uz jelo, osvježavajućih nota, idealna i za toplije mjesece. Upoznali smo obiteljske vinarije koje su vođene po načelima autentičnosti, a neke od njih uspješno posluju i po više stoljeća.

Bergkellerei Godfried Steinschaden

Vinarija Steinschaden obrađuje svoje vinograde od hladnog, sjevernog dijela Kamptala u Schönbergu, prateći Kamp prema jugu sve do Engabrunna i Grafenegga. Njihove najvažnije sorte su grüner veltliner i riesling. U vinima se može kušati upravo to bogatstvo različitosti podrijetla i utjecaja unutar vinorodne regije s promjenjivom klimom i jedinstvenim tlima – ljubitelji vina mogu kušati i doživjeti Kamptal u svim njegovim aspektima.

Bio-Weingut Schwarz

Organska vinarija Schwarz nalazi se u jednoj od najvažnijih vinogradarskih zajednica u Weinviertelu. Organski uzgoj promiče jedinstvenost vina (crna, bijela, rosé, slatka, pjenušava, bezalkoholna).
U Schrattenbergu – jednoj od najvažnijih vinogradarskih zajednica u Weinviertelu – obitelj Schwarz generacijama proizvodi vino. Fokus njihova djelovanja je organsko-biološki uzgoj vinograda i pažljivo praćenje vina u podrumu. Stvaraju se vina u svim kategorijama: crno, bijelo, rosé, slatko, pjenušavo i bezalkoholno.

Domäne Wachau

Domäne Wachau razvio se, pod vodstvom Romana Horvatha MW i Heinza Frischengrubera, u jedno od najvažnijih vinogradarskih područja u Austriji zahvaljujući raznolikim vinima iz Wachaua s karakteristikama u kojima se ogleda njihovo porijeklo.

Male parcele na strmim terasama uz Dunav ručno obrađuju vinarske obitelji, heroji vinogradarskog područja. Umijeće izrade, održivost i jedinstvena bioraznolikost temeljni su stupovi rada u vinogradima. Domäne Wachau vinificira grožđe iz svjetski poznatih vinogradarskih položaja kao što su Achleiten, Kellerberg i Singerriedel, a poznat je i po opsežnoj ponudi vinskog turizma.

Weingut Krispel

Vinarija Krispel proizvodi vina najviše kvalitete i radi na održiv i organski način, što je potvrđeno i certifikatima. Ovdje nastaju vina koja lagana vina s voćnom jezgrom poput regionalnih vina, srednjeg tijela sa začinima i dubinom poput lokalnih vina ili jaka, dugotrajna i mineralno elegantna poput vina s posebnih vinarskih položaja.

Leth

Obitelj Leth već se treću generaciju bavi vinogradarstvom sa strašću, idealizmom i inovativnošću. Vinarija u središtu vinorodne regije Wagram certificirana je organska i održiva vinarija s površinom vinograda od 50 hektara. Asortiman je podijeljen u dvije linije: lokalna vina okusa su tipičnog za Austriju s voćnim mirisima karakterističnim za upotrijebljenu sortu grožđa te su harmonična i elegantna.

Premium Estates Marketing

Nude brendove Aloisa Göllesa, Gernota Heinricha, Freda Loimera, Willija Sattlera i Fritza Wieningera. Pet najpoznatijih predstavnika austrijske gurmanske kulture zajedno su na tržištu od 2004. godine te nude paket vrlo reprezentativnih austrijskih vina iz jednog izvora.

Rotweingut Prickler

Vino je velika strast obitelji Prickler iz Lutzmannsburga u središnjem Gradišću u Austriji. Svaki se trs s ljubavlju njeguje, a kvaliteta u vinogradu i u podrumskom radu vrlo je važna.
Panonska, blaga klima s najviše sunčanih sati u Gradišću mazi vinograde na „visoravni Lutzmannsburg“, gdje vlada posebna mikroklima, daleko od prometnica. Zdravo grožđe, ograničeni prinosi, nježna i moderna obrada rezultiraju voćnim i bogatim crnim vinima visoke kvalitete. Imaju sorte – blaufränkisch, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon,pinot noir, welschriesling. Nude klasično čisto sortno vino, čisto sortno vino u barrique bačvama, cuvée.

Weingut Feiler-Artinger

Vinariju Feiler-Artinger oduvijek je odlikovala jedna velika posebnost: proizvodi vina svjetske klase u sve 3 kategorije (bijelo suho – crno – plemenito slatko). Posebna mikroklima brdovitog područja Rušta na zapadnoj obali Nežiderskog jezera omogućuje savršenu proizvodnju takozvane „trilogije Rušta“ „bijelo – crno – slatko“.

U skladu s prirodom i prema biodinamičkim smjernicama obrađuje se 30 hektara vinograda u najboljim vinogradima u Rušti. Esencija odličnog okusa su vina s voćem, punoćom i zadivljujućom delikatnošću i finoćom.

Asortiman vina: Neuburger, Pinot blanc, Chardonnay, Muskat Ottonel, Frizzante, pjenušac, Blaufränkisch, Zweigelt, Blaufränkisch Umriss, Pinot Noir, Pinot Noir Gertberg, Blaufränkisch Greiner, Solitaire, Zweigelt & more, Cabernet-Merlot, Quartet kasne berbe, Welschriesling izborne berbe grožđa, Traminer izborne berbe grožđa, Traminer izborne berbe bobica, vina izborne (probirne) berbe bobica (Beerenauslese), Ruster Ausbruch, Ruster Ausbruch Pinot Cuvée, Ruster Ausbruch Essenz.

Weingut Lex Langmann

Vinarija Langmann, jedna obitelj, jedna strast. U obiteljskom je vlasništvu od 1746. godine pa tako već treća generacija obitelji stvara vina vrhunske kvalitete bez kompromisa. Vinove loze rastu u najsurovijem i najstrmijem vinskom krajoliku u Austriji – na velikim nadmorskim visinama s vrtoglavim padinama. Ondje, u zapadnoj Štajerskoj, u podnožju Koralpa, hladni vremenski uvjeti Alpa i čist zrak blagotvorno djeluju na vinovu lozu.

Već 250 godina obitelj Langmann posvećena je autohtonoj sorti Blauer Wildbacher od koje se proizvodi rosé Schilcher karakterističnog podrijetla. Osim Schilchera, obitelj Langmann također se specijalizirala za sauvignon blanc i pjenušce zbog hladne klime i idealnih uvjeta tla zapadne Štajerske. Asortiman uključuje Schilcher, Sauvignon Blanc i ekskluzivne pjenušce, upotpunjene štajerskim klasicima poput laškog rizlinga, muškata bijelog, pinota bijelog i rizlinga.

Weingut Manfred Felsner

Manfred Felsner izvozi u 16 različitih zemalja, uključujući SAD i Hong Kong. Asortiman vina nudi vrhunsku kvalitetu u širokom rasponu: od voćnih, pitkih vina do vrlo elitnih, finih vina. Izvrsni rezultati na vinarskim natjecanjima i degustacijama tijekom niza godina. Predvodnik u ulozi međunarodnog ambasadora za vino Grüner Veltliner i vinorodnu regiju Kremstal.

Weingut Schloss Gobelsburg

Ovo je najstarija vinarija u dunavskoj regiji Kamptal i ima dokumentiranu povijest uzgoja vina koja datira još iz 12. stoljeća. Vinarija se usredotočuje na tipična vina s oznakama izvornosti dunavske regije u tri kategorije regionalnih, lokalnih i vina s posebnih vinogradarskih položaja. Uz klasična dunavska vina, tu je i niz posebnih vina.

Nakon što se Langenlois tijekom proteklih desetljeća razvio u epicentar austrijske proizvodnje kvalitetnih pjenušaca, u vinariji se ručno rade četiri različita cuvéea. Na starim šljunčanim terenima uz Dunav uzgaja se crno vino, a proizvode se slatka vina i ledeno vino. Vinarija je članica ‘Austrijskih tradicionalnih vinarija’, koje uspostavljaju klasifikaciju vinograda u Austriji.

Weinkellerei Lenz Moser Aktiengesellschaft

Posljednjih godina vinarija Lenz Moser uspjela je izgraditi sofisticiranu ponudu vina iz Gradišća i Donje Austrije. Od robnih marki vina Servus i Storch preko linija proizvoda Lenz Moser Selection i Lenz Moser Prestige do vrhunskih proizvoda iz vinograda Malteškog reda u Mailbergu i samostanskog podruma Siegendorf koje obrađuje Lenz Moser, vina se proizvode prema najvišim standardima kvalitete.

****

Wine and Commerce

Wine and Commerce bavi se distribucijom austrijskog vina diljem svijeta, uglavnom u Aziji. Cilj je plasirati austrijske vinske specijalitete u različitim kulturnim krugovima diljem svijeta. Wine and Commerce specijaliziran je za prodaju austrijskog prirodnog soka od grožđa (bezalkoholnog), voćnih vina kao što su vino od jagoda i crvenog ribiza.

Winzer Krems ima 730 vinara ( članova ) te je najopsežniji proizvođač kvalitetnog vina u Austriji
Sa 730 vinara članova, Winzer Krems najopsežniji je proizvođač kvalitetnog vina u Austriji. Fokus je na jasnom profilu podrijetla s klasičnim, voćnim stilom austrijskih vodećih sorti grožđa grüner veltliner i zweigelt plavi. Asortiman proizvoda pokriva piramidu kvalitete od vina generičkog podrijetla iz Donje Austrije, preko onih iz regije Kremstal DAC do kvalitete riserva iz najboljih vinograda.

Tekst: Dubravka Prpic Znaor – www.travel-advisor.eu/dan-austrijskog-vina-14-vinara-predstavilo-razne-bijele-i-crne-vrste

Foto: Julio Frangen, Advantage Austria

****

Pročitaj Vinske zvijezde: “Ružičasta vina”

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...

Prvo dvodnevno izdanje Večeri vina i umjetnosti u Osijeku!

Dolaze nam večeri koje će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina i...

Vidimo se na 5. Srijemskom pjenušavom doručku u vinogradu Papak!

U subotu 06.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Nakon prošlogodišnjeg jesenskog izdanja, upriličenog uz blagdan...

Dan austrijskog vina: 14 vinara predstavilo njihova najbolja vina u Zagrebu!

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja - www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik! **** Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog...