U kongresnom centru Brdo održan deseti Salon Decanterom nagrađenih slovenskih vina!

U Kranju je ispisana povijest slovenske vinske scene jubilarnim desetim Salonom Decanterjevih nagrajenaca 2024.. Više od 250 sudionika iz sedam zemalja imalo je jedinstvenu priliku isprobati oko 150 vina, uključujući i one platinaste. Događaju je prisustvovalo preko 50 vinara i brojna poznata imena iz svijeta vina. “10. Salon Decanter nagrađenih…

U Kranju je ispisana povijest slovenske vinske scene jubilarnim desetim Salonom Decanterjevih nagrajenaca 2024.. Više od 250 sudionika iz sedam zemalja imalo je jedinstvenu priliku isprobati oko 150 vina, uključujući i one platinaste. Događaju je prisustvovalo preko 50 vinara i brojna poznata imena iz svijeta vina.

10. Salon Decanter nagrađenih vina je iza nas. Najveći do sada. Više od 50 vinara predstavilo je više od 150 nagrađivanih vina svih boja, od brončane do platinaste, iz sedam zemalja. Najviše iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svaki je bio vrijedan naše pažnje. Pripremili smo tri vrhunske majstorske radionice s međunarodnim predavačima. U vinskom baru ASKO predstavili smo retrospektivu slovenskih platinastih medalja i međunarodnih trofeja”, rezimira organizator događanja Robert Gorjak, direktor škole Belvin i ocjenjivač u DWWA, najvećem i najvjerodostojnijem ocjenjivanju vina na svijetu od 2005. godine. Gorjak je dobio i počasno priznanje časopisa Decanter – kao jedini u regiji koji već 15 godina radi s Decanterom i kao ocjenjivač i kao promotor vinske kulture.

Loukia Xinari, voditeljica marketinga u Decanteru je istaknula: “Decanter World Wine Awards (DWWA) smatra se najvažnijim, najvećim i najvjerodostojnijim ocjenjivanjem vina na svijetu. Ove godine medalje su dobila čak 223 slovenska vina, među kojima jedna platinasta i pet zlatnih. Ponosna sam što sam danas ovdje s vama.”

Na Salonu je posebnu pozornost privukao wine bar Asko, gdje se održala retrospektiva platinastih medalja. Retrospektiva najbolje ocijenjenih vina otkrila je kako  se razvijala kvaliteta slovenskih vinskih stilova. Najtrofejnije slovensko vino je Leonardo iz vinarije Marjana Simčiča. Osim titule “Best in Show” dobio je još šest zlatnih medalja.

Ocjenjivanje DWWA uvijek je bilo posebno dobro u otkrivanju poznatih i novih talenata. Na salonu je, stoga, posebnu pažnju plijenio Asko wine bar, gdje je održana tzv retrospektiva platinastih medalja. Retrospektiva najbolje ocijenjenih vina otkrila je kako se razvijala kvaliteta vinskih stilova u Sloveniji. “Prvo smo dosegli vrhunce sa slatkim vinima, a zatim bijelim vinima. Retrospektiva je na samom događaju omogućila prekrasnu šetnju kroz povijest nagrada“, rezimira Gorjak.

Ukupno su slovenski vinari do sada dobili:

  • 1 naslov “Best in Show”.
  • 2 međunarodna trofeja (International Trophy)
  • 17 regionalnih trofeja (Regionalni trofej)
  • 20 platinastih medalja

Slovenski vinari gotovo od samog početka ocjenjivanja DWWA posežu za najvišim trofejima. Kuća PRA-Vino / Čurin-Prapotnik prva se pobrinula za regionalne trofeje s čak tri regionalna trofeja od 2006. do 2008. za iznimna slatka vina. Prvo vino s titulom “Trofej regije” je ledeno vino Šipon 2003. kuće Čurin-Prapotnik.  Prvi regionalni trofej za suho vino ide vinariji Jakončič. Godine 2007. dobilo ga je vino Carolina bela 2004. 2011. godine bilježimo prvi slovenski međunarodni trofej (International Trophy), najveću moguću nagradu na ocjenjivanju DWWA. Dobio ga je Šipon-slamnato vino 2009. kuće Dveri-Pax. Prvi regionalni trofej za crno vino morao se pričekati do 2013. godine, a dobio ga je vino Paun Crni kuće Kristančič iz 2009. godine. U 2015. godini kuća Bjana dobila je prvi regionalni trofej za pjenušac i to za Brut rosé. Bjana je i vinarija s najviše naslova u Sloveniji. Uz već spomenute regionalni pehar dobili su još i četiri platinaste medalje. Na ovom mjestu spomenimo i najtrofejnije slovensko vino, vjerojatno najtrofejnije i u međunarodnom smislu – Leonardo od Marjana Simčiča. Uz platinastu medalju, regionalni trofej i čak titulu “Best in Show”, osvojili su šest (!) zlatnih medalja.

“Na jednom sam mjestu skupio vina koja nitko nikada nije zajedno probao. Pokazali su kako su se vina Srbije mijenjala tijekom dva desetljeća. Od robusnih, taninskih, masivnih vina s visokom alkoholnom razinom, sve sada teži eleganciji, primjetan je i zaokret prema domaćim sortama“, naglasio je prvi autoritet domaće vinske literature Igor Luković, glavni urednik časopisa Vino i Fino., vodeći srbijanski vinski novinar i ocjenjivač u DWWA od 2019. Na salonu je vodio radionicu “Srpske superzvijezde, vina o kojima se priča”.

“Decanterove nagrade grade svoj kredibilitet uglavnom na rigoroznom sustavu ocjenjivanja i neumoljivom, profesionalnom međunarodnom žiriju. Ove godine pečat kvalitete potpisala su 243 međunarodna vinska stručnjaka iz 32 zemlje, koji su u 15 dana i tri kruga strogog ocjenjivanja ocijenili više od 18.143 vina iz 57 zemalja. Ono što danas imam ovdje vrijedno je naših okusnih pupoljaka!,” rekla je Beth Willard (Australija), supredsjednica DWWA, nekoć zadužena za nabavu vina za Direct Wines za Istočnu Europu, vinska recenzentica na portalu Tima Atkina. Na Salonu je vodila radionicu “Best of show – gdje se vina Balkana uklapaju u današnju međunarodnu situaciju.”Ne bi trebalo zvučati previše pretenciozno ako kažemo da su vina proizvedena na Balkanu bolja nego što su bila ikada prije ako ih usporedimo s međunarodnom konkurencijom?”, dodala je.

Na Salona održana je i rasprava na degustaciji “Sparkling Platinum, Bjana i Taittinger, Brda i Champagne” koju su sukreirali Dušan Brejc, enolog, međunarodni kušač, CMB Benchmark’s Taster i Miran Sirk, Bjana. “Ne želimo se natjecati s najboljim francuskim šampanjcima, nego uspoređivati ​​sami sebe. Vina nismo uspoređivali napamet, nego smo ih kušali u isto vrijeme. Tražili smo posebne značajke oba. Željeli smo dati do znanja da šampanjac nije nužno apsolutno najbolji pjenušac,” naglasio je Miran Sirk, koji se zajedno sa suprugom smatra pionirom među slovenskim vinarima.  Inače, šampanjci su vina za sebe, jer su to vina s najvećom prodajnom maržom na svijetu. Niti jedno vino to ne može priuštiti. To nas sve stavlja u ulogu epigona. Srećom, svjedoci smo demokratizacije pjenušaca. Možda je ovo rješenje koje će generirati prodaju, a nadam se i da će antialkoholni lobi shvatiti vino kao biološki fermentirano piće, a pjenušce kao stoljetnu uspomenu na vremena kada se smatralo luksuzom.”

“Balkanska regija je relativno nepoznata na vinskoj sceni, ali vjerujem da će iduća Decanterova ocjenjivanja to promijeniti. To neće biti tektonski pomaci, ali će to biti polagani i jasni koraci. Slovenija može biti joker vinske Europe. Ako Čeferin može voditi UEFA-u, mogao bi se naći i slovenski čelnik koji bi naznačio smjer vina. Istina je i da je 15.000 hektara naših vinograda malo pa ne možemo biti vodeća snaga, ali sortom ili stilom uvijek možemo skrenuti pozornost na sebe“, zaokružio je priču Salona Robert Gorjak.

Salon Decanter Award Winners 2024 održan je uz podršku i pod pokroviteljstvom časopisa Decanter. Tijekom godina salon je posjetilo 2500 ljubitelja vina. WSET certifikati dodijeljeni su i polaznicima Belvinove vinske škole WSET.

Foto: Peter Irman

****

Vinske zvijezde – online časopis:

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

SECA – Goodbye summer Welcome olio nuovo!

S ponosom vam najavljujemo posljednji ovogodišnji event u našem malom raju i pozivamo vas da nam se pridružite u što većem broju. Garantiramo sveobuhvatno iskustvo i dobar provod. Dopustite da vam pobliže dočaramo zašto ovo ne želite propustiti: Sa završetkom...

Dani vina Jaska 2024

Nakon što su u velikom stilu proslavili svoj veliki 30. rođendan, Dani vina čekaju vas u posljednjem rujanskom vikendu, od 27. do 29. rujna, uz pregršt iznenađenja. Posvećeni kvaliteti, čistoći i svježini vina plešivičkih vinara, Dani vina za svoj su dom odabrali...

Pavičićev Rosé najbolji u kategoriji hvarskih ružičastih vina ljeta 2024! 

   Na velikom ocjenjivanje hvarskih vina - 6. Jelsa Summer Wine tasting u organizaciji projekta Vinske zvijezde i TZ Općine Jelsa, u kategoriji ružičastih vina pobijedio je Rosé Plavac mali vinarije Pavičić s 90,80 bodova.  Ocjenjivači su ga opisali kao elegantno,...

VINSKI GRAD POREČ u Parku Olge Ban od 19. – 29. rujna 2024!

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik i Saša Špiranec, direktor Vinarta najavili su novu eno-gastronomsku manifestaciju koju će Park Olge Ban u Poreču ugostiti od 19. do 29. rujna ove godine. "Turistička...

Bogdanuša Matković ljetno je vino za osvježenje!

U sklopu 72. Jelšanske fešte vina, u subotu 24.08. 2024.održalo se i veliko ocjenjivanje hvarskih vina - 6. Jelsa Summer Wine tasting u organizaciji projekta Vinske zvijezde. Ocjenjivanje ima pet kategorija, a najzanimljivija je  kategorija „Bogdanuša“ jer potiče...