Gdinj – čarolija babljeg ljeta u slikama, mirisima i okusima!

   GOODBYE SUMMER, WELCOME OLIO NUOVO @ GDINJ – događaj je koji raste u jedinstveni novi turistički proizvod produžujući sezonu na otoku Hvaru u novom smjeru otkrivanja i uzdizanja svježih maslinovih ulja! Gdinjski je maslinik Seca Eva Marija početkom listopada ugostio stotinjak gostiju koji su se potpuno prepustili prirodi uživajući…

 

 GOODBYE SUMMER, WELCOME OLIO NUOVO @ GDINJ – događaj je koji raste u jedinstveni novi turistički proizvod produžujući sezonu na otoku Hvaru u novom smjeru otkrivanja i uzdizanja svježih maslinovih ulja!

Gdinjski je maslinik Seca Eva Marija početkom listopada ugostio stotinjak gostiju koji su se potpuno prepustili prirodi uživajući svim čulima na hedonističkoj svečanosti zatvaranja ljetne sezone na području općine Jelsa, na otoku Hvaru.

Kušaonica Eva Marija Seca bila je već druge godine zaredom domaćinom ovoga događaja gdje su se predstavili ponajbolji maslinari otoka uz posebno osmišljene mediteranske zalogaje i začinske trave i vrhunska hvarska vina, prema ideji Marije Vukelić, vinske promotorice i sommelierke za maslinova ulja, s potporom TZ općine Jelsa.

Uz predivan sunčan dan boje kasnoga ljeta prelijevale su se u svojim zagasitim nijansama na kamenoj terasi uz pogled na stabla maslina svuda uokolo, pokoji oblačak na vedrome nebu i mirise koji su stizali iz kuhinje.

Kad se nađete na takvom čarobnom mjestu i doživite nadnaravni skup iskonskih osjećaja nastalih usred netaknute ljepote, datum i vrijeme nestaju kao kategorija – unutarnji mir i radost ostaju povezani na idealan način na idealnom mjestu.

***

Svečanost dolaska mladog maslinovog ulja počela je stoga kušanjem tek prešanih (novih) maslinovih ulja Božić  i Seca Eva Marija koje je opisala Petra Balić iz uljare Božić. Edukativna nota uvijek je dobrodošla: gosti su mirisali i kušali, raspoznavali zelene note na mirisu i na okusu, određivali nijanse gorčine na nepcu i pikantnosti u grlu, uz Petrino stručno vođenje. Dodatno su imali su prigodu svježe maslinovo ulje usporediti s  prošlogodišnjim uljem Matković.

Sandra Rončević

Za mediteranske mini zalogaje bio je zaslužan uigrani duo naših poznatih food blogerica Sandre Rončević (O slanom i slatkom) i Tanje Pastuović Klaić (Cookam i guštam)

Tanja Pastuović Klaić

Tanja je pripremila tartar od tune kao hladno predjelo, a Sandra mediteranski orzotto (ili „ječmoto“).

Krsto Barbić, jedan od najboljih hvarskih kuhara iz obiteljskog restorana Davor iz Zavale  pripremio  je čuvenu hvarsku gregadu s najboljom ribom:

u velikoj su se teči krčkali pagari, brancini, grdobine, škarpine, orade, cipali i moli. Pripremljena slana jela obogatilo je začinsko bilje obližnjega mirisnoga vrta Fjori Fôra Garden,

a kapljice božanskog nektara izvornih dalmatinskih sorti (bogdanuša, prč, pošip, drnekuša, plavac mali) hvarskih vinara sljubila su se idealno uz hranu, ulja i glazbu: na početku događaja u čašama su bila bijela vina Bogdanuša Tomić, Prč i Pošip Vujnović, potom rosé Pavičić i na kraju crnjaci – Darnekuša Lučić, Caplar i Illyricum Tomić, Plavac mali Matković, Divjok Luviji, Plame i Ivan Dolac Vujnović.

Slatki završetak nije mogao biti bolji: Tanjina dekonstrukcija tiramisua i  Sandrina torta „Badem i limun“ uz Seca maslinovo ulje s limunom i – mnogima omiljeni prošek Luviji. Uz odličnu spizu, glazbu, pjesmu i smijeh, gosti su mogli kontemplirati ljepotu gdinjskog maslinika u zalasku sunca ali i doživjeti noćnu tišinu, kad sve utihne i ostane samo onaj neki  – neponovljivi osjećaj zadovoljstva i sreće.

Endorfin, hormon sreće, dignut je na visoku razinu, a vjerujemo da kod uzvanika ta razina traje i dalje.  Do ponovnog susreta, u listopadu 2025. uživajte u fotografijama sjajnoga Nikole Radovanija: on je doista uspio prenijeti i ozračje događaj i osjećaj sreće – na fotografiju.

PR: TZ općine Jelsa / Zlatne riječi  / info@tzjelsa.hr

Foto: Nikola Radovani

****

Novi broj časopisa Vinske zvijezde – pročitaj ovdje!

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Gdinj – čarolija babljeg ljeta u slikama, mirisima i okusima!

   GOODBYE SUMMER, WELCOME OLIO NUOVO @ GDINJ – događaj je koji raste u jedinstveni novi turistički proizvod produžujući sezonu na otoku Hvaru u novom smjeru otkrivanja i uzdizanja svježih maslinovih ulja! Gdinjski je maslinik Seca Eva Marija početkom listopada...

Kraj listopada u znaku vrhunskih dalmatinskih vina – DALMATINSKE VINSKE IKONE! 

Manifestacija Dalmatinske vinske ikone i ove godine donosi najbolje od dalmatinskih vina u Zagreb. U Hotelu Esplanade 29. listopada održat će se promenadno kušanje i masterclass u organizaciji Udruženja Vino Dalmacije. Ovo jedinstveno vinsko događanje okuplja 36...

Ovo su pobjednici Burger Festivala Zagreb 2024!

  Posjetitelji su odlučili i odabrali najbolje kućice i top tri burgera devetog izdanja najpopularnijeg streetfood festivala! Zadnjega dana zagrebačkog Burger Festivala, u nedjelju 20. listopada 2024. godine u 17:00 sati doznali smo tko su najbolji među...

Craft & Draft – novi beerstore na zagrebačkim Sveticama!

Na potezu negdje od Kvaternikovog trga pa do praktično istočno izlaza iz grada, nema lokala s kompletnijom ponudom domaćih zanatskih piva. Ta je pogreška ispravljena s dodatkom tradicijskih belgijskih i njemačkih piva. Sasvim sigurno, istočni dio grada, pogotovo onaj...

Na jesenskim Vinskim zvijezdama zablistao Degrassi Cabernet Sauvignon Contarini 2016 Special Edition!

Jesenske Vinske zvijezde 2024. odabrale su 3 pobjednika u kategorijama: bijela odležana vna, jantarna vina i crna odležana vina! Degrassi Cabernet sauvignon Contarini 2016 apsolutni je pobjednik s 96,3 boda te pobjednik u kategoriji crnih odležanih vina, u kategoriji...