Deep into Croatia @ ambasada Bibich

Službeno predstavljanje novog albuma dvojca Tomec&Grabber, odnosno Krešimira Tomeca i Marca Grabbera, onog trećeg u nizu projekta koji je započeo prije 9 godina izlaskom albuma ”Dalmatian Dub” te kasnije i ”Dalmatian Lounge”, održano je u subotu u Ambasadi Bibich u centru Skradina. Osim samog predstavljanja novog albuma, koji spaja modernu…

Službeno predstavljanje novog albuma dvojca Tomec&Grabber, odnosno Krešimira Tomeca i Marca Grabbera, onog trećeg u nizu projekta koji je započeo prije 9 godina izlaskom albuma ”Dalmatian Dub” te kasnije i ”Dalmatian Lounge”, održano je u subotu u Ambasadi Bibich u centru Skradina. Osim samog predstavljanja novog albuma, koji spaja modernu downtempo/ethno/house glazbu svjetske razine s tradicionalnim hrvatskim zvukovima, večer je stavila akcent na visoku razinu – u glazbi, vinima i gastronomiji.

Na terasi u marini, okružena brodovima i jahtama, Ambasada Bibich dočekala je goste u potpisnom minimalističkom dizajnu, gdje je desetak velikih vinskih bačava privlačilo sve prisutne, a ona ”glavna”, na kojoj su se hladila vina vinarije Bibich (Rose, Debit, Babić) nudila gostima više od jednog pića dobrodošlice. Vina su bila još jedna od poveznica na koncept večeri, jer su se pila vina čiji jedinstveni terroir Plastova daje najbolji izričaj vina južne Dalmacije. Kristalno svježi rose bio je najbolja okrijepe u 19h kada je sunce napokon počelo popuštati, a bijela,odnosno žuta vina, svježa, aromatična i najbolji začin uz bilo koje jelo, dala su naslutiti kako je gastronomski dio večeri biti onaj koji će pratiti upravo njih. Crni Bibichev Babić bio je onaj koji se točio do kasnih sati te upotpunio doživljaj Dalmacije – pun okusa, ujednačenih kiselina i tanina, dodao je akcent na kontrast koji uvijek prati vinariju – crno i bijelo, početak i kraj, alfa i omega vinarstva Plastova.

Gastronomski dio večeri oduševio je sve okupljene, najprije jelima chefa Mate Jankovića, koji je pripremio uštipak nadahnut dalmatinskim okusima. Friter od pršuta i sira s ružmarinom uveo je u modernu reinterpretaciju tradicionalnih okusa, koji su se nastavili želeom od brudeta.

Vesna Bibić priredila je ostatak slanog dijela večeri, i to onaj –crni. Naime, jelo koje je vrlo specifično za ove prostore, a za vinara i samu vinariju Bibich velo posebno to je sipa. Namirnica koju su često kuhale žene iz obitelji Bibić ovdje je interpretirana tako da se od nje zadrži njeno crnilo. Pa je tako crni menu bio sastavljen od 4 crna slijeda: Kornetić sipe s kremom od sipe i ”nekavijarom” od sipe, crnom tempurom kadulje, krekerom od sipe s kremom češnjaka, te crnim rolicama od tijesta sipe i dimljenom piletinom.

Marco Grabber puštao je glazbu sa sva tri albuma iz serije, koja je goste, odnosno one koji glazbu s albuma nisu još čuli, ”navukla” i navela da odmah krenu upiti o kupnji novog albumakoji se kasnije potpisivao.  

Glazba s albuma ”Deep Into Croatia” pokazala je i važnost sparivanja glazbe i hrane, te su ubrzo svi zaključili kako je ovo idealna glazba, idealnog beata i tempa za bio koji obrok, bio on priređen kod kuće, na ulici ili u restoranu.

I onda kada su mnogi pomislili kako vrhunskog ića i pića ponestati, na veliki drveni stol iznesen post-desert – nenadmašno iz svijeta ulja i sira.

Ulja najbolje maslinarske regije na svijetu, ona istarske, braće Chiavalon iz Vodnjana spojila su se inačicom najboljeg i najnagrađivanijeg hrvatskog sira – onog Paškog. Paški sir iz 2019. i 2018. koje je predstavila Martina Pernar iz Paške Sirane, savršeno se kombinirao s uljima Romano, Mlado, Organic i Ex Ablis, od kojih je posljednje prvi blend uljare i istovremeno najveći ponos koji nam dolazi iz Vodnjana.

  Zaokružena ljetna večer započela je borbu za hrvatsku tradiciju, borbu protiv zaborava i borbu za slavlje onoga što čini našu povijest i tradiciju, borbu za ono što je nama najbliže i ono što čini našu povijest, naš ponos, a time i pruža najkvalitetnije temelje za izgradnju bolje budućnosti.

Fotografije potpisuju: Davor Ergo i Richard Gruica

PR: H.C.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...