Prezentacija & degustacija vina vinarije Schloss Gobelsburg u Vrutku!

Ljubitelji vrhunskih vina okupili su se u zagrebačkom Vrutku na posebnoj degustaciji vina renomirane austrijske vinarije Schloss Gobelsburg. Ova vinarija, smještena u srcu vinorodne regije Kamptal, poznata je po svojoj dugoj tradiciji i besprijekornoj kvaliteti vina. O Vinariji Schloss Gobelsburg Schloss Gobelsburg je jedna od najstarijih vinarija u Austriji, s…

Ljubitelji vrhunskih vina okupili su se u zagrebačkom Vrutku na posebnoj degustaciji vina renomirane austrijske vinarije Schloss Gobelsburg. Ova vinarija, smještena u srcu vinorodne regije Kamptal, poznata je po svojoj dugoj tradiciji i besprijekornoj kvaliteti vina.

O Vinariji Schloss Gobelsburg

Schloss Gobelsburg je jedna od najstarijih vinarija u Austriji, s poviješću koja seže unatrag više od 850 godina. Vinarija je poznata po svojoj posvećenosti tradicionalnim metodama proizvodnje vina, koristeći najbolje lokalne sorte grožđa kao što su grüner veltliner i riesling. Njihova vina odražavaju terroir Kamptala, poznatog po svojoj jedinstvenoj kombinaciji tla i klime. Proizvodnja u vinariji bazira se na tipična vina s oznakama izvornosti dunavske regije koja se označuju u tri kategorije:  regionalna vina, lokalna i vina s posebnih vinogradarskih položaja. Uz klasična dunavska vina, tu je i niz posebnih vina. Tako se u vinariji proizvode četiri vrste pjenušavih vina, crna vina, slatka vina i ledeno vino iz kasne berbe!  Vinarija je članica “Austrijskih tradicionalnih vinarija”, koje uspostavljaju klasifikaciju vinograda u Austriji.

Degustacija u Vrutku

Degustacija u Vrutku bila je savršena prilika za ljubitelje vina da istraže bogatstvo i raznolikost vina Schloss Gobelsburg. Posjetitelji su imali priliku kušati različite etikete, uključujući:

Domaene Gobelsburg grüner veltliner – s položaja u Kamptalu, grožđe se bere kasno u listopadu i dozrijeva četiri mjeseca u inoksu. Ovo vino oduševilo je svojim svježim i voćnim aromama, s notama zelenih jabuka, krušaka i limete.

Langenlois  također se pravi od grožđa sorte grüner veltliner  branog kasno u listopadu iz  vinograda starih od pet do 35 godina, a dozrijeva u velikim hrastovim bačvama pa se buteljira nakon 6 mjeseci odležavanja u drvu.

Kušali smo i grüner veltlinere sa položaja Steinsetz i Renner koji borave do 18 mjeseci u hrastovim bačvama od 250 litara. Duže odležavanje u drvu ovom vinu daje još više sortnosti i obilježava karakter sorte.

Riesling Heilegenstein 2016 – ovaj elegantan i profinjenr riesling berbe 2016. odležavao je 18 mjeseci u velikim hrastovim bačvama od 500 litara, a grožđe za to vino brano je početkom studenoga. Vino koje je i daje zadržalo svježinu i mineralnost, ali i svu kompleksnost sorte s ugodnim mirisom petroleja na nosu.

 

Degustacija, koju je vodila sommelierka Barbara Koller, manager prodaje u vinariji Schloss Gobelsburg, bila je popraćena stručnom prezentacijom, koja je posjetiteljima pružila dublji uvid u proces proizvodnje vina, karakteristike pojedinih sorti te povijest i filozofiju vinarije Schloss Gobelsburg. Istaknuta je važnost terroira i tradicionalnih metoda vinifikacije koje vinarija koristi kako bi stvorila vina koja odražavaju autentičnost i kvalitetu regije Kamptal.

Atmosfera u Vrutku bila je opuštena i prijateljska, a posjetitelji su uživali u druženju uz čašu vrhunskog vina. Reakcije sudionika bile su izuzetno pozitivne, s mnogima koji su pohvalili bogatstvo okusa i autentičnost vina Schloss Gobelsburg.

Barbara Koller

Kušanje vina vinarije Schloss Gobelsburg u Vrutku bilo je nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje vina, pružajući im priliku da se upoznaju s jednom od najcjenjenijih austrijskih vinarija i uživaju u njenim izvrsnim vinima.

Foto: Vrutak / arhiva Schloss Gobelsburg

www.gobelsburg.at/en/

www.vrutak.hr

****

Pročitaj online časopis: Vinske zvijezde: “Ružičasta vina”

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Craft & Draft – novi beerstore na zagrebačkim Sveticama!

Na potezu negdje od Kvaternikovog trga pa do praktično istočno izlaza iz grada, nema lokala s kompletnijom ponudom domaćih zanatskih piva. Ta je pogreška ispravljena s dodatkom tradicijskih belgijskih i njemačkih piva. Sasvim sigurno, istočni dio grada, pogotovo onaj...

Na jesenskim Vinskim zvijezdama zablistao Degrassi Cabernet Sauvignon Contarini 2016 Special Edition!

Jesenske Vinske zvijezde 2024. odabrale su 3 pobjednika u kategorijama: bijela odležana vna, jantarna vina i crna odležana vina! Degrassi Cabernet sauvignon Contarini 2016 apsolutni je pobjednik s 96,3 boda te pobjednik u kategoriji crnih odležanih vina, u kategoriji...

Ekskluzivna promocija pjenušca CODE u Galeriji Kranjčar!

  Vinarija Galić je u prisustvu brojnih uzvanika i ljubitelja vrhunskih vina predstavila pjenušava vina pod imenom CODE – ključ koji otvara vrata u svijet bogatih aroma, kompleksnih okusa i sofisticiranog užitka. Pjenušci prate najvažnije i najljepše trenutke u...

Dan Prokupca – 14. listopad 2024!

Bliži se praznik srpskih vinara - DAN PROKUPCA, 14.OKTOBAR!  Poput brojnih svjetski poznatih sorti vinove loze koje već imaju svoj dan koji se slavi u vinskom svijetu, i u Srbiji se 14. listopada obilježava - Dan prokupca!   Bliži se još jedan 14. listopada, Dan...

Gdje ste bili za vikend? Na istoku! – „HeadOnEast”

Na više od 10 lokacija u osječkoj baroknoj Tvrđi smjestio se HeadOnEast koji je puno više od festivala. To je koncept koji slavi život, okus, zvuk i radost. Kroz tri dana programa prošlo je 25.000 ljudi koji su imali prilike vidjeti i osjetiti sve što nudi istok, od...