VINSKE ZVIJEZDE 2019 (1): Graševine su “in”!

Šesta godina ocjenjivanja akcije ocjenjivanja Vinske zvijezde održana je u bistrou Fino i Vino, na Kaptolu 10.   U žiriju su bili osnivač i pokretač akcije, specijalizirani novinar Vitomir Andrić,  organizatorica i voditeljica projekta od 2018., Marija Vukelić i novi član stalnog sastava, enolog Saša Zec.  Ostale su članice žirija  bile dame:  Jasminka Šaško i Eva Krištof, enologinje i Doris Srpek – vinska trgovkinja.  Vina je posluživao sommelier i suvlasnik restorana Krešimir Šesnić .

U drugom tjednu objava predstavljamo vam izvrsne graševine, visokih ocjena i najvažnije – jako dobre vrijednosti za novac. Iz godine 2018. vesele nas graševine razigranih mirisa i čvrstog okusa, a 2017. pruža nam sklad i kompleksnost – sve su to izvrsna „gourmet“ vina.

4**** RADOSH GRAŠEVINA PAPAK, 2017., 13%, Mladen Papak, Ilok. Cijena 55 kn, Konzum

Vrlo izraženog mirisa koji se nastavlja u okusu. Mineralno, kompleksno, svježe, sa citrusnim notama. Užitno. Trajno! Gastro preporuka: s riječnom ribom, šaranom na rašlje. Trganci sa sirom i vrhnjem.

3***  Ivan Buhač graševina  2018, 12%, Ob. Buhač, Ilok. Cijena: 25,00kn, Vrutak 

Mlado i veselo vino, bogatog razigranog mirisa i okusa koji ga prati.  Skladno, vino s potencijalom. Gastro preporuka: rižoto s povrćem. (bod do zlata!)

3*** Kutjevo Graševina 2018, 13%, Kutjevo dd – Kutjevo. Cijena: 43 kn, diskont Kutjevo

Izrazito herbalno, lijepo, ugodno.  Punog okusa, usklađeno u ustima, zavodljivog mirisa. Dosta snažno vino, odličan potencijal, gourmet vino! Gastro: uz predjela – domaće suhomesnate proizvode, tjesteninu s povrćem, tjesteninu s bijelim umakom. (bod do zlata!)

3*** SONTACCHI Graševina  2017, 13%  Vinarija Sontacchi –Kutjevo. Cijena: 57,50 kn, Miva Galerija vina

Svjetlije boje,  izraženih mirisa, petrolejasto, herbalno. Lepršavih kiselina, mineralno, kompleksno i skladno vino.  Gastro preporuka: riječna masnija riba, pohani smuđ. Patka i mlinci.

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova –  Odličan odnos cijene i kakvoće

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „JANA“ i gazirana prirodna mineralna voda „JAMNIČKA“.  

FOTO: Julio Frangen

Više na: https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *