Misal Blanc de Noir vinarije Peršurić – WOW pjenušac godine 2018!

U nedjelju 24.studenog 2019. u prostoru Meetings With Style, dodijeljena je nagrada za WOW pjenušac godine 2018 –  koja nije bila dodijeljena na tradicionalnoj dodjeli u restoranu Balon, u lipnju 2019.

Već od ljeta 2011. godine, WOW udruga uspješno organizira vlastitu afirmiranu i svake godine željno očekivanu akciju i nagradu – pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.  

WOW izbor zamišljen je u tri razine selekcije. Na prvoj razini izbora, svake godine drugi sommelier selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) i pjenušci.

Do sada su vinski selektori bili sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, a ove je godine ta dužnost pripala Filipu Saviću. Sommelieri/stručnjaci koji stvaraju listu apsolutno su autonomni u svom radu i nitko im se ne miješa u početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča.

U drugoj razini, WOW članice i simpatizerke glasaju elektroničkom poštom kako bi odabrale 12 finalista.

U trećoj i izlučnoj etapi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a svekupni pobjednik svake godine putuje u organizaciji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta. Do sada je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, a predstavnica Meneghettija u Toscani. Alen Bibić je 2017. pobijedio sa svojim prošekom Ambra, no zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.

Ove godine za WOW nagrade finalno je odlučivao žiri u sastavu: ugledna sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika. U finale su ušli u kategoriji bijelih vina: Meneghetti White 2017,  vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. Pobijedio je Meneghetti White 2015.U kategoriji ružičastih vina: Rosella Poletti 2017 i Rosé Galić 2017. Pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti.

Od crvenih vina u finalu su bili Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. Pobjedio je Il Primo, vinarije Fakin. U kategoriji desertnih vina bili su Muškat momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker, a pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.

Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin – a pobjednik je u društvu predsjednice udruge putovao u Baranju i mađarski Vilanj.

U kategoriji pjenušci, u finalu su bili Blanc de Noir, vinarije Peršurić  i Pavel, vinarije Šember, a pobijedio je Blanc de Noir, vinarije Peršurić. Bdući da u lipnju Ana Peršurić Palčić nije mogla preuzeti nagradu, ona joj je dodijeljena u Zagrebu 24.studenog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *