Vinari o krizi: Davor Zdjelarević

Korona vinska kriza osjeća se sve više. Svaki se vinar s njome suočava na svoj način. Mnogo je izazova, postoje neka iskustva iz prošlosti koja bi se mogla prepoznati i usvojiti u razmišljanjima oko izlaska iz krize. Što o krizi misli Davor Zdjelarević, jedan od prvih privatnih hrvatskih vinara, pročitajte…

Korona vinska kriza osjeća se sve više. Svaki se vinar s njome suočava na svoj način. Mnogo je izazova, postoje neka iskustva iz prošlosti koja bi se mogla prepoznati i usvojiti u razmišljanjima oko izlaska iz krize. Što o krizi misli Davor Zdjelarević, jedan od prvih privatnih hrvatskih vinara, pročitajte u nastavku.

Uvažavajući ovu „korona koreografiju“ kao usud koji poražavajuće vrijeđa ljudsku inteligenciju, ne možemo se oteti dojmu velike moći režisera ove socijalno gospodarske eksperimentalne igrarije i tragikomedije (Big brother). I da nije istinito, bilo bi smiješno, ali sada više nije. Što je u svemu tome jedan obični banalni život, jedna nacija, jedan kontinent, jedna planeta dragom Bogu je svejedno. Režiseri su, naočigled svima nama nemoćnima, upravo u procesu realizacije poslovnog plana, a u njihovu je filmu cijela svjetska populacije u ulozi beznačajnih statista. Gdje je vino u svemu tome? Nema ga u ovom filmu.

Ovaj mali uvod samo je izraz mojih općih pogleda na stvar, no stvarnost je još puno, puno gora.  Sačuvaj nas Bože svih istina kojima sada trebamo pogledati u oči. U sukcesiji bivše Juge, stara i novovalna oligarhija pokradoše i protrajbaše sve što se moglo. Odabrani Franjini jugo dinare odvezoše u Bosnu za osobnu korist; tvornice privatizirali i uništili samo za nekretninsku korist. Pod krinkom boljitka stigla nam demokracija na nosačima aviona i banke iz susjedstva koje uz domaće izdajnike i sluge dodatno opljačkaše građane. Ostadoše nam samo more, prazni apartmančić …  i hrpa ionako besposlene birokracije i povlaštenih parazita. Nažalost, nama poduzetnicima ne mogu više pomoći ni Franjo Tahi i Matija Gubec zajedno, prekasno je. Spasa nema, pseudo pandemija ukrala nam je i to malo demokracije, turizam izumro u sekundi, tvornica više nemamo, a podrumi puni vina. 

Ima li rješenja za predstojeći vinski potop ? E, pa nema!

Sve ono dobro što se dogodilo u novovalnoj reinkarnaciji hrvatskog vinarstva u kojoj sam kao pionir i osobno sudjelovao, ovom situacijom dovedeno je do borbe za golo preživljavanje, pa tko preživi, pričat će. Podrumi su puni vina, domaće tržište je u potpunosti zamrlo, dok je opći standard u brutalnom padu. Svjetsko tržište, na kojem ionako zbog raznih objektivnih razloga mi kao mali nikada nismo pa i nećemo ozbiljno participirati,  i samo je sada zakoračilo u dugoročnu globalnu krizu. Zaključak je bolan –  ali jasan, slijedi nam nikad neizvjesnija budućnost!!! Kao što se iz starih knjiga zna, jedino objektivno u ovom trenutku biti će jedinstvena zajednička odluka o subvencioniranom državnom/europskom otkupu vina, po nominalnim proizvodnim cijenama uz tzv. prisilnu kriznu destilaciju. Alkohol će se usmjeriti u farmaceutsku industriju i to je to, to je moja prognoza i jedino realno prihvatljivo rješenje.

Sve Vas voli vaš vinski mag Zdjela i želim Vam da preživite !

 

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Pin It on Pinterest

Share This