Rosé na balkončiću #6: hvarski rosé Pavičić, prvo izdanje – a već na dobrom putu!

Povratak na zagrebački balkončić, nedavno polutmurno popodne, zagrebačka tišina –  i hvarski rosé u čaši. Prva berba mlade vinarije Pavičić. Prvi je to njihov susret s roséom, s početničkim nesigurnostima, ali na dobrom putu – gleda u svjetlu budućnost. Losos boja. Na nosu voćno, skromno –  ali lijepo i čisto.…

Povratak na zagrebački balkončić, nedavno polutmurno popodne, zagrebačka tišina –  i hvarski rosé u čaši. Prva berba mlade vinarije Pavičić. Prvi je to njihov susret s roséom, s početničkim nesigurnostima, ali na dobrom putu – gleda u svjetlu budućnost.

Losos boja. Na nosu voćno, skromno –  ali lijepo i čisto.  Miriši na dinju i lubenicu. Pomalo herbalno, osjete se osvježavajuće note. Na nepcu isto svježe, malo povišene kiseline, taman za ljetne vrućine. Zalogaj? Integralni kreker, talijanska mortadella, domaća rajčica  s Kvatrića. Zajedno u ustima čini skladan par, slasno i ukusno. Ugodno, ljetno vino!

Luka Pavičić kaže da su plavac mali za rosé brali na položaju Ager, podno mjesta Vrbanj, a napravili su oko 500 boca. „Ove godine želimo poraditi na svježini i povećati broj na oko 1500 boca“ – dodaje Luka.

Veselim se roséu 2020 – prema svim dosadašnjim pokazateljima, bit će ovo dobra vinska godina.

O vinariji

Vinariju Pavičić vode braća Luka i Milko. Od mladih se dana bave vinogradarstvom i vinarstvom jer „im je to u genima“ – stoljetna je tradicija vinogradarstva u njihovoj obitelji. Nakon fakulteta obojica su se zaposlila u hvarskim privatnim vinarijama u kojima rade i danas, stekli dvadesetgodišnje iskustvo, usput gradeći i svoju vinsku priču. Proizvode vina samo od izvornih sorti grožđa (bogdanuše, pošipa, plavca malog), a u budućnosti planiraju i prč. Proizvodnjom žele što manje utjecati na vino, zadržati prirodne okuse i mirise specifične za pojedinu sortu. Podrum Pavičić se nalazi u obiteljskoj kući u mjestu Vrbanj na otoku Hvaru, a vinogradi podno mjesta, u središtu Agera zaštićenog UNESCO-om. Zasada imaju četiri etikete: Bogdanušu, Pošip, Rosé (od plavca malog) i Plavac mali barrique. Na nedavnom ocjenjivanju hvarskih vina 2. Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde osvojili su prvo mjesto u kategoriji “bogdanuše“ s 88,25 bodova. U okviru Dana hvarskih vina održano 2. ocjenjivanje izvornih sorti otoka Hvara!

Cijena:   u vinariji: 54 kn

Više na:  https://www.facebook.com/pavicic.vina/

 

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Prvo ocjenjivanje hrvatskih traminaca!

Šampion je traminac Ante Miličevića , sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

Po deveti put predstavljen eno-gastro projekt “Vino uz žlicu”!

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja “ModniALMAnah Women’s Days”

Dominus 2018 -konavoski cuvée pravo je južnjačko vino!

DOMINUS 2018, SILIA LAETA, Konavle  (13,5%) Dominus vinarije Silia Laeta  - konavoski cuvée triju crnih sorti grožđa (cabernet sauvignon, merlot, vranac) prošle je godine, za berbu 2017, osvojio četiri zvjezdice (zlatno odličje) na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ u...

Pozdrav s juga – Govorkov Dišpet 2019!

Dišpet Govorko 2019,  12% , Metković Dišpet!  Zanimljivo vino zanimljivog imena.  Dolazi iz vinarije Govorko, iz vrgoračkoga vinogorja, spoj je triju sorti – zlatarice vrgorske, maraštine (rukatca) i trbljana.  Možda je dišpet baš u tim manje poznatim sortama...

Eno – gastro rapsodija okusa kod Bolfana!

Vinarija Bolfan - Vinski vrh! Subota na Vinskom vrhu u vinariji Bolfan donijela nam je pravu rapsodiju okusa i mirisa. Meni od pet sljedova osmislio je chef Matija Jagić, a svaki slijed pratila su odgovarajuća vina u izboru vlasnika Tomislava Bolfana. Počeli smo s...

Pin It on Pinterest

Share This