Syrah ili Shiraz ? Oba! 🙂

„Gledaj ga, miriši … Našuti se njime – Ne voli ti vino Nikakve brzine.“ (Enes Kišević) Ovim je stihovima započelo još jedno vinsko putovanje „Vinske svjetske sorte/World Wide Wines“  u organizaciji prof. Marije Vukelić,  u restoranu Trilogija Fino&Vino.  Nakon bijelih sorti (chardonnaya, bijelog i sivog pinota; rizlinga, zelenog silvanca) na…

„Gledaj ga, miriši …

Našuti se njime –

Ne voli ti vino

Nikakve brzine.“

(Enes Kišević)

Ovim je stihovima započelo još jedno vinsko putovanje „Vinske svjetske sorte/World Wide Wines“  u organizaciji prof. Marije Vukelić,  u restoranu Trilogija Fino&Vino.  Nakon bijelih sorti (chardonnaya, bijelog i sivog pinota; rizlinga, zelenog silvanca) na red je došla i jedna crna, koja se piše sa slovom „h“ – ali se taj h ne čita: syrah [si:ra]!  Istražili smo je kroz 16 uzoraka, a posebnu aromatsku dubinu (i širinu) osigurale su i vinske čaše upravo za syrah/shiraz poznate tvrtke Riedel, tip čaše koja je prepoznata i kao univerzalna čaša za sve crne sorte, a može se kupiti u Miva Galeriji vina u Zagrebu.

Neki kažu da je syrah sorta nastala u Francuskoj, neki joj podrijetlo vežu uz iranski grad Širaz, neki kažu da dolazi iz talijanskoga grada Siracusa. Ipak, sigurno je da najpoznatija vina daje u dolini francuske rijeke Rhône, na apelacijama Hermitage i Cornas, stvarajući snažna, začinjena, korpulentna i dugotrajna vina. Syrah ili shiraz (oba naziva su točna) uspješno se uzgaja širom svijeta, uz Rhônu i u francuskoj regiji Languedoc-Roussillon; u europskim mediteranskim zemljama, u novom svijetu – u Kaliforniji, Južnoj Africi, Australiji. Kod nas najbolja vina daje u Sjevernoj Dalmaciji, od zadarskog zaleđa do Skradina, ali tri najzanimljivija publici na radionici – bila su (i najstarija) – iz Istre, Slavonije i s Plešivice.

Vina su bila posložena u skupine po godištima i kušala su se naslijepo.

Za početak, uz tanjur s borovnicama, malinama, paprom i mliječnom čokoladom –  jedan mali „uljez“ u kojemu je uz sortu syrah bilo nešto grenacha i mourvèdrea – Orimos, Grande Réserve 2018 (Vivat fina vina), dopadljivo, sočno, voćno vino, s dodirom čokolade na kraju.

Nakon  njega – topli jug,  vino sa sunčane Korčule, Syrah Bačić 2018 –  vino ugodnih kiselina, skladna okusa s izraženim sortnim aromama kupine, borovnice, ljubičice uz naznake crnog papra i tamne čokolade, fino! Iz sjeverne Dalmacije najmlađi je uzorak došao iz vinarije Baraka, mirisan i ugodan, voćan, ali (ipak još) premlad za većinu polaznika. Dajmo mu još vremena!

U drugoj su skupini bila vina 2017. Na tanjuru sir cheddar i maline. Prvo vino iz Istre – Syrah Geržinić 2017, bilo je  puno, mirisno, voćno vino (borovnice, crni ribizl, višnje, šljive), dopadljivo i jako – pitko!  Prvi stranac iz Čilea, Tarapaca Syrah 2017 (Vrutak doo), na prvu odmah se razlikovao od drugih, topao, kompleksan, voćan, a Francuz  iz doline Rhône –  Les Meysonniers M. Chapoutier, Crozes-Hermitage (Vrutak doo) nije se baš dojmio na prvi nos, ali s otvaranjem u čaši, ovaj je syrah pokazao svoju slojevitu francusku stranu – razvijao se i otvarao te odmah osvojio jedan dio publike. Inače, apelacija Crozes-Hermitage (ili Crozes-Ermitage) nalazi se na sjevernome dijelu doline Rhône. Hermitage i Crozes-Hermitage dvije su jedine apelacije na lijevoj obali Rhône. Apelacija ima 1400 ha raspoređenih na 11 općina i proizvodi godišnje oko 60 000 hektolitara vina.

Elegantni predstavnik Komarne bio je Rizmanov St. Michael 2016. Ovo se vino proizvodi samo u najboljim godinama, isključivo od jedne sorte iz jednog dijela vinograda. Vino je izrazito voćno, fino, elegantno, užitno!

Sljedeću skupinu vina pratio je sir gauda, crne masline i pogače s maslinama.

Publici dobro poznat, sa stalnom kvalitetom, jaki predstavnik Sjeverne Dalmacije i benkovačkog vinogorja zadnjih je godina Korlat Syrah –  a ovaj iz 2016. duboke, tamne, crveno-ljubičaste boje bio je snažne i bogate strukture, uz arome zrelog bobičastog voća, i lijepe paprene note.  Iz šibenskoga vinogorja došao je Slamićev Syrah 2015, fin je, voćan, dopadljiv, ugodan, pitak!  Makedonski  Stobi Aura Private Reserve 2015  – topliji, intenzivniji, tamniji, voćniji i nekako jači od drugih. Pravi predstavnik Australije bio je (naravno naziva shiraz – Cape Mentelle Shiraz, 2016 (Miva Galerija vina) tamno crvene boje, voćnih mirisa divljih bobica, uz nalete papra i anisa. Dugotrajan završetak, ugodna slatkoća bačve, pitko i zavodljivo vino.

Uz starija vina 2012-2013, pratnja je bila salama od divljači “Đakovačke delikatese” iz Grunt Shopa na Kvatriću uz pekmez od divljih borovnica. Oduševio je Jakob Syrah 2013!  Odležavanje u slavonskom hrastu mu je godilo, a godine u boci su ga dodatno zaokružile: uz bobičasto voće, herbalne i paprene note, dolazili su i mirisi dima, čokolade,  …

Pratio ga je u stopu  izvrsni Degrassi Contarini Syrah Riserva 2012, i još malo stariji – Degrassi Contarini Syrah Riserva 2011, nastali na najboljem vinorodnom položaju Bujštine  Contarini-Brazzania, gdje se niskim prinosom po hektaru omogućava postizanje svojstava vrhunskih vina. Na mirisu  voćno, ali i začinsko  – papar, klinčić, kasnije miris ljubičica, a na okusu mekan i dosta topao (14,2% alk), privid slatkoće daju alkoholi, tanini su lijepo zaobljeni,  jako fino vino.

Slatko za kraj –  posebno izrađen francuski kolačić macaron punjen confitom od borovnice s malo papra timut – bio je serviran uz bobice borovnice i zrna papra!  Iva Steinbauer , vlasnica nove zagrebačke slastičarnice Pierre Sweet Escape s Ljubljanice 29, osmislila je ovaj macaron za radionicu “Syrah”.

Uz njega su kušana dva vina, bugarsko koje je već pomalo bilo na zalasku Syrah Nimbus Premium 2010, i ugodno iznenađenje, jedno hrvatsko, očuvano u podrumu voditeljice projekta, Marije Vukelić, iz 2009 – iznimno fino, još uvijek lijepo voćno i zanimljivo, vino s Plešivice, Syrah Korak 2009.

Zajednički je zaključak da je syrah sorta kojoj odgovara odležavanje, 5-10 godina je preporučljivo, pa su i stariji primjerci odnijeli najviše simpatije među oduševljenom publikom.

Na kraju degustacije upriličena je i nagradna igra, sretnici su dobili boce Degrassijeva Contarini  Syraha 2012 i 2011,  bili su to Vlado Šestan i Ksenija Vrabec, a Vlado je osmislio i zgodne stihove za Jakobov syrah : „Jakob fini paše, jer je sreće naše!“

Sljedeća tema je sorta merlot, jedne od sljedećih srijeda  … u “vinskom serijalu”  World Wide Wines.

Pratite vinske radionice i najave na Facebook stranici Abeceda finih zalogaja.

https://www.facebook.com/abecedafinihzalogaja/ 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This