Vinske zvijezde 2020 #6 – zlato za vinarije Kos, Pavlomir, Šember i Vuglec!

Šesto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, najpopularnija za ovo blagdansko vrijeme, ali se piju sve više tijekom cijele godine i u svakoj prigodi. Partner blagdanskog ocjenjivanja bio je Salon pjenušavih…

Šesto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, najpopularnija za ovo blagdansko vrijeme, ali se piju sve više tijekom cijele godine i u svakoj prigodi.

Partner blagdanskog ocjenjivanja bio je Salon pjenušavih vina Zagreb koji svoj „warm up“ događaj priprema u obliku radionica 29. siječnja 2021., a datum održavanja salona pomaknut je za petak 4.6.2021. Uz ocjene i opise pjenušce, komisija je predložila i neka blagdanska jela.

Komisija se sastojala od 5 članova, tri enologa (dipl.ing.agr.) – Jasminka Šaško, Karlo Kos i Saša Zec, sommeliera Darko Lugarić i voditeljice projekta, Marija Vukelić  (direktorice Salona pjenušavih vina Zagreb).  Vina je točio Dragutin Šemnički –  Dragec!

Ocjenjivanje se održalo „naslijepo“, kao i uvijek dosada, prema ocjenjivačkim listićima OIV-a. Uz klasične parametre ocjenjivanja (boja, miris, okus) kod pjenušaca se ocjenjivala i pjenušavost – perlanje. Vinari su prijavili uzorke koji se nalaze na tržištu u buteljama, a informacije o ocjenjivanju mogli su naći na FB stranici https://www.facebook.com/vinskezvijezde .

Ocijenjeno je 27 hrvatskih pjenušavih  vina,  od toga 4 su osvojila  zlato  4**** (90 -94),  14 vina  dobila su 3*** (85 do 89)   te ostala vina s 80-84 boda. Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu Foto Foodie juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica) i Fb stranici Salon od Sparkling Wines. Najviše ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za siječanj 2021. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel. Gost novinar –promatrač bio je Vlado Šestan, osnivač i vlasnik jednog od najčitanijih portala i facebook grupa za putovanja u regiji – Savjetnik za putovanja https://travel-advisor.eu/ .

Najbolje ocijenjeni pjenušci su Anita vinarije Kos, 1288 vinarije Pavlomir, Šember brut vinarije Šember i Baronial vinarije Vuglec s 90 bodova. U kategoriji 3 zvjezdice (85 – 89 bodova) ocijenjeni su Remix brut Rosé by Pepi Jogarde &VK Wines , La Bulle Rosé Jagunić, Radosh Rosé Brut Papak, Aurora brut vina Zigante, Jakob Mati, Pjer Bačić, Protagonist Toni vinska kuća Hažić, Maximo brut Kutjevo, Didin san Slamić, Kostel brut nature Šimanović, Petrač Bregh, Misal Millenium i Misal Blanc de blancs vinarije Peršurić, Bolfan Centurion Gold, Bolfan Vinski vrh.

Nakon ocjenjivanja, restoran Vuglec Breg počastio je članove komisije bogatim zagorskim ručkom, počevši s tek prešanim čvarcima, pa goveđom juhom, pečenim domaćim kobasicama, krvavicama i buncekom s restanim krumpirom te s nadaleko poznatom „ Vuglec repnjakom,“  štrudlom od repe.

Ovim ocjenjivanjem završena je 8. sezona projekta Vinske zvijezde. Projekt su osmislili vinski novinari  Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin 2013., a organizaciju je od 2017. preuzela tvrtka Zlatne riječi. Ocjenjivanje se najavljuju na Fb stranici Vinske zvijezde https://www.facebook.com/vinskezvijezde, a mogu sudjelovati svi vinari čija su vina službeno na tržištu u buteljama. Nastavak ocjenjivanja  planira se za ožujak 2021.

***

 PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Opisi ocijenjenih vina objavljuje se krajem tjedna na webu Foto Foodie i na društveim mrežama. Broj bodova se ne obajavljuje, samo broj zvjezdica i  kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova  –  odličan odnos cijene i kakvoće.

www.facebook.com/vinskezvijezde

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Matarouge rosé 2021 Enosophia stiže iz Feričanaca!

Matarouge 2021, 12,5%,.Enosophia  (frankovka, pinot crni) - 50,50 kn, (web prodaja) “Veselo, privlačno, tamnije ružičaste boje, s mirisom trešnje, mineralno, pitko, …” -  sve su to komplimenti koje je rosé Matarouge Enosophia iz Feričanaca dobio na nedavnom...

Vinske zvijezde 2022 #3: Za dugi vikend – roséi s juga!

Za ovaj vikend - dugi vikend, preporučamo ružičasta vina s juga. Dva zlata sa 4 zvjezdice i 2 srebra, s 3 zvjezdice! „Ružičasto“ ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde održano je 11.05.2022. u  Nomu Sushi i Wine baru u Teslinoj ulici u Zagrebu.Ocjenjivala je komisija:...

Vinske zvijezde 2022 #3: šest najbolje ocijenjenih vina!

„Ružičasto“ ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde održano je  srijedu, 11.5.2022. u Nomu, nedavno otvorenom Sushi i Wine baru u Teslinoj ulici u Zagrebu,Zasjedala je komisija u sastavu: doc.dr.sc Zvjezdana Marković, prof.na Agronomskom Fakultetu u Zagrebu, Saša Zec,...

Treće ocjenjivanje Vinskih zvijezda #2022 donijelo fantastična ružičasta vina.!

  U zagrebačkom wine & sushi baru Nomu pobijedila Polettijeva Rossella od muškat ruže - s 95 bodova!  U srijedu, 11.5.2022  održano je „ružičasto“ ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde. U Nomu, nedavno otvorenom Sushi i Wine baru u Teslinoj ulici u Zagrebu,...

Vinske zvijezde 2022 #3: Cuvée Bora za burne dane!

Proljetno ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde održano je u Noelu, gdje je zasjedala komisija u sastavu: Ana-Marija Jagatić Korenika, doc.dr.sc., Saša Zec, dipl.ing, agr., Petra Pranjić, studentica 5. godine Agronomskog Fakulteta smjera Vinarstvo i vinogradarstvo (u...

Pin It on Pinterest

Share This