Odlazak u mirovinu enologinje iločkih podruma – Vere Zime!

Odlazak u mirovinu Vere Zime  Odlazak u mirovinu glavne enologinje Iločkih podruma, Vere Zime bio je povod da nam se javi direktorica marketinga Karmela Tancabel  s priopćenjem: “Za sve ono divno što je tijekom života i rada u Iločkim podrumima gospođa Vera Zima napravila, za sve one milijune litara vina…

Odlazak u mirovinu Vere Zime 

Odlazak u mirovinu glavne enologinje Iločkih podruma, Vere Zime bio je povod da nam se javi direktorica marketinga Karmela Tancabel  s priopćenjem:

Vera Zima enolog Iločki podrumi

Vera Zima – foto Iločk podrumi

“Za sve ono divno što je tijekom života i rada u Iločkim podrumima gospođa Vera Zima napravila, za sve one milijune litara vina koje je stvarala i za koje je odgovarala, za sve brojne nagrade koje je osvojila za Iločke podrume, hvala!

Iako je za sve to jedno hvala premalo, sigurni smo da će naša Vera Zima ostati upamćena u povijesti hrvatskog vinarstva kao žena koja je ne samo u Iločkim podrumima već i diljem zemlje, regije i svijeta, svoju profesiju živjela i nesebično sva svoja znanja, iskustvo i emociju prenosila u vina Iločkih podruma, koja su uvijek puno više rekla o njoj nego li ona sama o sebi.

Za dostojanstven ispraćaj 19.01.2020. „tim nasljednika“ je Veri, upravi i većinskim vlasnicima bračnom paru Mihaljević,  prigodno organizirao predstavljanje vina iz nove berbe 2020 u kojoj su imali i odlučujuće uloge.

Svi smo se složili da su vina zaista iznimna, a Vera je s ponosom zaključila kako mirno i sretno može otići u zasluženu mirovinu, jer iza sebe ostavlja spreman, odan i složan tim koji će sigurno i samouvjereno nastaviti  put Iločkih podruma kao sinonima za kvalitetu vina na nacionalnoj i svjetskoj razini, obrativši se s topim i emotivnim govorom okupljenima, a Uprava i većinski vlasnik gospodin Juraj Mihaljević od Vere su se oprostili jednako tako dirljivim riječima, darovima  i zahvalnicom.

Vera Zima enolog Iločki podrumi

Vera Zima, Juraj i Jasminka Mihaljević – foto Iločki podrumi

Poštovana i draga gospođo Vera, hvala Vam za dugogodišnji rad i izniman doprinos izuzetnoj kvaliteti te svjetskoj prepoznatljivosti vina i branda Iločki podrumi.

Bila je privilegija surađivati i stvarati s Vama.  Sretno i uživajte u zasluženoj mirovini!

Većinski vlasnik i Uprava Iločkih podruma d.d.”

Vera Zima 

Vera Zima iz iločke je obitelji koja je, kao i mnoge druge imala svoj vinograd i obiteljski podrum, tako da je ljubav prema vinarstvu stjecala još u ranoj mladosti. Po završetku srednje škole, uspijeva dobiti međunarodnu stipendiju za studij agronomije u Nitri, u Slovačkoj, gdje diplomira 1985. godine.  U Ilok se vraća tek 1998.

Na mjesto enologa u Iločke podrume dolazi 11. lipnja 1999. kada je tvrtkom upravljao pokojni Ivan Juroš od kojeg uživa veliko povjerenje i podršku. Na mjesto glavne enologinje Iločkih podruma dolazi 2005., a početkom 2019. imenovana je članicom uprave i direktoricom vinarstva i vinogradarstva u novoj peteročlanoj Upravi tvrtke na čelu s predsjednikom Antonijom Kraljevićem. Kao rijetkoj ženi u ovom poslu, njen put u vrijeme njenih početaka nije bio lak, naročito u prvim godinama povratka Iločana iz progonstva, kada su Iločki podrumi i iločko vinogorje bili poprilično zaboravljeni na tržištu vina. Trebalo je uložiti puno truda u obnovu zapuštenih vinograda i podruma zatečenih nakon Domovinskog rata da bi se ponovno dobila stoljećima poznata kvaliteta kraljevskog vina.

Dolaskom novog većinskog vlasnika Juraja Mihaljevića i novim ulaganjima u sortiment i obnovu nasada, kapacitete, opremu i neizostavnu tehnologiju, revitalizacija Branda Iločki podrumi bila je zajamčena i zbog kontinuiranog ulaganja u ljudske potencijale. Vera Zima provela je pune 23 godine u Iločkim podrumima, a sa svojim suradnicima uspjela je pozicionirati Iločke podrume u sam vrh hrvatskog vinarstva. Gotovo je nemoguće  prebrojati sve medalje koje su osvojila vina Iločkih podruma. Iz popisa onih najvrjednijih od 2013. do 2020. ukupno brojimo 269 osvojenih medalja, većinom zlatnih, velikih zlatnih i šampionskih. Njih 97 osvojila su vina od sorte graševina, a među njima ovom prigodom izdvajamo samo dvije koje su Iločkim podrumima, a sigurni smo i  Veri među najvrjednijima, Graševina vrhunska 2018 te Graševina Velika Berba 2011.

Iločki podrumi Graševina Premium 2018, vino je koje je osvojilo jedinu zlatna medalja za vina iz Hrvatske na najstrožem vinskom ocjenjivanju INTERNATIONAL WINE CHALLENGE za 2020. u Londonu. Zlatnu medalju SABATINA i SAJAM MOSTAR 2019.

Iločki podrumi Graševina Velika berba 2011, osvojila je zlatne medalje na:  VINALIES INTERNTIONALES PARIS 2020., Rosso medalju u talijanskom Meranu na THE WINE HUNTER AWARD 2019, MUNDUS VINI (Summer Tasting) 2019, FESTIVAL RIZLINGU VLAŠSKEHO 2018 u Slovačkoj, te na FESTIVALU GRAŠEVINE 2017 u Kutjevu, a na istom natjecanju Graševina u Kutjevu 2019. osvaja VELIKU ZLATNU MEDALJU. 2016. Zlato osvaja i na 48. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske „Sv. IVAN ZELINA 2016“. To je uistinu veliko vino za velike trenutke, te je ujedno i jedino vino iz dragocjenog stvaralačkog opusa Iločkih podruma s vlastoručnim potpisom originalnosti i elegancije  Vere Zime.

***

Prisjetimo se da su Iločki podrumi bili sudionici pjenušavog doručka u organizaciji Salona pjenušavih vina i TZ Vukovarsko – srijemske!

Pjenušavi srijemski doručak u vinogradima vinarije Papak!

https://www.ilocki-podrumi.hr/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...