Daniel Čečavac s diplomom WSET: Wines & Spirits u ruci – čestitamo!

Danijela sam upoznao na festivalu Vina Dalmacije u Splitu, a nešto kasnije sam kušao njegovu Jeku na prezentaciji u zagrebačkom Noelu. Iznimno skroman, fin mladi gospodin velikoga znanja o vinimima koje nesebično dijeli s drugima. 

Daniela sam upoznao na festivalu Vina Dalmacije u Splitu, a nešto kasnije sam kušao njegovu Jeku na prezentaciji u zagrebačkom Noelu. Iznimno skroman, fin mladi gospodin velikoga znanja o vinimima koje nesebično dijeli s drugima.  Budući da je u vinskom svijetu odjeknula vijest o njegovoj diplomi prestižne WSET akademije, pitao sam ga kako je krenula njegova priča i koliko dugo je trajao put do diplome. On je četvrti kandidat iz Hrvatske s Wset Diplomom i uz njega su tu  Ana Đogić, Janica Tomić i Srđan Lisac.

 Daniel Čečavac s diplomom WSET: Wines & Spirits u ruci – čestitamo!

Daniel Čečavac

“„WSET Diploma in Wines & Spirits” sam upisao 2016 godine u Londonu, a 2018 sam predavanja prebacio u Austriju na Weinakademie. Diploma se sastoji of 6 cjelina (pjenušci, fortificirana vina, mirna vina, vinogradarstvo i vinifikacija, žestice (više ih nema – jer od 2020  WSET ima zaseban program za žestice) te closed book case study / coursework assignment.   Želja mi je bila dublje upoznati materiju vina, svjetske regije te stilove vina. Ali možda najbitnije od svega je činjenica da sam kroz učenje, otkrivanje i kušanje   počeo mijenjati pristup teorije i kušanja te shvaćati da nije dovoljno reći ‘što je nešto’ već ‘zbog čega’ i ‘zašto’ je to tako. Vidici su se uvelike počeli širiti te sam počeo ‘razmišljati kao detektiv te pisati kao odvjetnik’.

Put nije bio lak, naročito u nabavci i trošku vina za pripremu ispita, između ostaloga zato što sam bio jedini iz Dalmacije koji je pohađao „Diplomu“ i nisam imao s kim dijeliti troškove nabave vina. Ponekad je bilo   demotivirajuće, jer učiš sam, kušaš sam i putuješ sam. Mnogo je dinamičnije kada si dio grupe pa se međusobno ispitujete i zajedno kušate vina. No s druge strane, imao sam zadovoljstvo upoznati prekrasne ljude iz cijelog svijeta te predavače s kojima sam putovao po eminentnim Europskim vinskim regijama. 2017 sam uzeo kratku pauzu kako bih bio s obitelji, a onda početkom 2018 opet nastavio studij u Rustu, u Austriji. 2020. zbog pandemije Covid19 bio mi je odgođen najvažniji ispit mirnih vina koji je nositelj oko 50% Diplome.

Osam mjeseci sam se pripremao za taj ‘vrući’ ispit koji traje 6 i pol sati a sastoji se od 12 vina na slijepom kušanju te 5  pitanja u obliku eseja.. Takvi ispiti te iscrpe i psihički i tjelesno, a nakon toga samo želiš popiti pivo na kauču u tišini doma . Svih 6 cjelina sam položio iz prvog pokušaja, što me jako veseli. Ispiti su zahtjevni i traže od tebe visoki stupanj koncentracije, analize i “detektivskog” razmišljanja. Knjige nisu dovoljne, moraš biti u toku s trendovima, čitati strane časopise, pratiti portale i poslovne publikacije. Vinski svijet brzo raste, širi se –  pa uz one klasične vinske regije moraš znati što se događa u novorastućim regijama, što je novo  na svjetskom  vinskom tržištu, pratiti aktualnosti u legislativama, stilovima vina te izazovima u industriji. Mnogo je tu informacija pa je stoga važno imati dobru dnevnu organizaciju i pomno planiranje.”

 Daniel Čečavac s diplomom WSET: Wines & Spirits u ruci – čestitamo!

Daniel Čečavac

Danielov  put je bio dug, ali ispunjen zadovoljstvom i strašću prema vinima. Veselim se njegovim budućim radionicama u kojim će nam pokazati svoja „detektivski otkrivena nova vina“ i nadam se da ću ga, sa skromnim Wset Level 2  tečajem, ali velikom željom za učenjem – moći pratiti!  Sretno Daniel!

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vina Kvarnera u Sloveniji” – zoom promocija vinskih sorti Kvarnera!

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u suradnji s udruženjem “Vina Kvarnera” 25. veljače 2021. godine održana je virtualna vinska degustacija i promocija turističke destinacije Kvarner. Bila je to...

Pjenušava veljača: Misal za sve prilike!

„Pjenušava vina piju se u svakoj prigodi, ne samo u svečanima“ – moto je Salona pjenušavih vina Zagreb, koji je svoje 5. izdanje pomaknuo za 11. lipnja 2021., na terasi OLEANDER zagrebačkog hotela Esplanade. Najavne radionice planirane su potkraj ožujka u hotelu...

Pjenušava veljača: Amoureux – zaljubljeni muškat žuti!

Pjenušac Barun Amoureux Muscat Extra sec! Nježan, mirisan i zavodljiv je pjenušac krašićke vinarije Barun, francuskog imena Amoureux.  Amoureux, ako je pridjev znači zaljubljen, a može biti i imenica pa je značenje riječi -  zaručnik, dragi ili ljubavnik. U svakom...

8. Pink Day Festival – 29.svibnja na terasi MSU!

8. Pink Day – Međunarodni festival mirnih i pjenušavih ružičastih vina

Pjenušava veljača: hvarska zvijezda Danica!

Pjenušava veljača  - Danica 2019 Danica  je pjenušavo vino napravljeno od autohtone hvarske sorte bogdanuše koja se uzgaja najvećim dijelom u Starogradskom polju na crvenici, a mineralnost i svježina sorte bili su inspiracija vinariji Carić za proizvodnju pjenušavog...

Pin It on Pinterest

Share This