Na uskrsnom stolu #2… janjetina i vino!

Uskrsni stol voli janjetinu i vino!  Janjetina!  Često ukrašava obiteljske stolove u doba slavlja,  a može je se nazvati i „službenim“ uskrsnim jelom.  Meso je to s puno karaktera i njegovi izraženi okusi nježno i trajno zavode nepce. Za one koje/koji ga vole  –  ukusno janjeće meso nema premca.  Koji…

Uskrsni stol voli janjetinu i vino! 

Janjetina!  Često ukrašava obiteljske stolove u doba slavlja,  a može je se nazvati i „službenim“ uskrsnim jelom.  Meso je to s puno karaktera i njegovi izraženi okusi nježno i trajno zavode nepce. Za one koje/koji ga vole  –  ukusno janjeće meso nema premca.  Koji dio najviše volite? Plećku, rebarca ili kotlete?  Kotleti su nadaleko poznati po svojoj mekoći i finoj teksturi.  Koje vino otvoriti da se idealno spoji s ovim sočnim jelom?

Dobar crnjak?

Ne bojte se uzeti jače crno/crveno vino!   – preporučuju francuski sommelieri.  Jaki okus janjetine neće pokleknuti pred vinom punoga tijela.  Osim toga,  pečeni kotlet kupa se u svom sočnom soku koji raznježi tanine i donosi ravnotežu jelu.  Potražimo strukturirana, duboka, bogata vina:   naći ćemo ih u Bordeauxu na apelacijama  Saint-Estèphe – Médoc, i  Pauillac. Znate li da je janjetina iz Pauillaca vrlo poznata u Francuskoj i vina iz te regije savršeno je prate.  Ako više volite Rhonu, tu je Cornas ili  Côte-Rôtie.

Ljubitelji syraha ovdje također neće pogriješiti –  naći će svoj savršeni par! Hrvatska crvena vina također lijepo prate janjetinu – ako krenemo od regije gdje je janjetina najpoznatija –  creska, krčka, paška – onda je izbor jednostavan, uz nju ću svakako odabrati naš izvorni sansigot, Dobrinčić ili Katunar, vino srednjega tijela, lijepe aromatike, ugodne trajnosti – i primorskoga karaktera koji je uz janjetinu idealan regionalni spoj.

Foto: janjetina & sansigot (Abeceda finih zalogaja, 2014.)

Ako pokušam kopirati Francuze, moj izbor bi bio ipak mekši merlot  – erdutski Brzica ili iločki Buhač su prvi koje bih izabrala, ako bi se odlučila na cabernet sauvignon, istarski Poletti je moj prvi izbor  – a za syrah bih isto ostala u Istri – Degrassijev me osvojio na prvu.

Putem prema jugu, izbor plavaca je neprocjenjiv! Uz janjetinu bih ipak spojila one nježnije strukture, uglađenih tanina, s notom elegancije, a ti su s Hvara  (Carić, Tomić) ili Komarne (Rizman, Volarević). Kušajte janjetinu i uz Brankića  (plavina, plavac, vranac) vinarije Govorko. Naravno, ovisi puno o načinu na koji pripremate janjetinu –  i o prilozima, začinima, dodatcima – vjerujem da bi se svaki jači plavac mali snašao uz janjetinu koja bi obilovala mediteranskim začinima, zanimljivim umacima  – te tako zaoblio i smekšao tanine i južna, alkoholna vina.

Mediteranski  ili dalmatinski rosé, zašto ne?

Janjeći kotlet

Zanimljiva je opcija, a preporučuju je i Francuzi, odmaknuti se od tradicionalnoga –  i uz tople, proljetne sunčane dane uz uskrsnu janjetinu poslužiti rosé.  Janjeći kotlet sa češnjakom  carré d’agneau à l’ail ili janjetina na mediteranski (recept iz Nice sa  tikvicama, rajčicama, paprikama, timjanom  – agneau à la niçoise) zanimljivi su recepti uz strukturirane rosée iz najpoznatijih apelacija Bandol i Tavel.

Hrvatska ružičasta vina s juga također su karakterna, posebice od izvornih sorti – zanimljiva je srednja Dalmacija sa sortama plavina i lasina,  roséi od plavca malog imaju lijepo tijelo za janjetinu, a od kontinentalnih svakako  kušajte rosé od frankovke, Orahovica i Feravino su izvrsna vrijednost za novac!

Na uskrsnom stolu #1 … šunkica i rosé!

 

Sretan Uskrs!

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!
 

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Pin It on Pinterest

Share This