Ususret proljeću: graševina Kopjar!

Graševina! Sorta – kraljica kontinentalne Hrvatske i najraširenija bijela sorta hrvatskih vinograda. Sorta koja može sve i sviđa se svima – barem u jednoj od svojih varijanti – pjenušavoj, suhoj, polusuhoj, poluslatkoj – ili slatkoj!  Znamo je najčešće iz Slavonije, ali ima je  i drugdje – u Bregovitoj Hrvatskoj! Graševina…

Graševina! Sorta – kraljica kontinentalne Hrvatske i najraširenija bijela sorta hrvatskih vinograda.

Sorta koja može sve i sviđa se svima – barem u jednoj od svojih varijanti – pjenušavoj, suhoj, polusuhoj, poluslatkoj – ili slatkoj!  Znamo je najčešće iz Slavonije, ali ima je  i drugdje – u Bregovitoj Hrvatskoj!

Graševina Kopjar, vinarije s međe Međimurja i Zagorje,  pravi je primjer te „bregovite“ graševine koja zadnjih godina postiže zavidne rezultate na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima. Posebno se ističu srebrne medalje na Decanteru, 2019. i 2020.  Ne iznenađuju nagrade, jer se sviđa već na prvi miris. Koštunjičavo voće osjeća se u mirisima breskve i marelice, zatim zamiriše sočna žuta jabuka i dunja. Poslije dođe miris livadnoga bijelog cvijeća pa time postane još mirisnija i privlačnija. Na nepcu je ugodna, mineralna, slasna.  Svježina  ostavlja trag i poželite još jedan gutljaj. Nakon toga gutljaja, osjećaj ugode dugo traje.  Vino koje lijepo prati proljetna jela –  proljetne salate, tjestenine, rižota s povrćem (tikvice, šparoge, poriluk) podižu mu svježinu i herbalnost, a voćnost pojačajte i u ljetnim salatama (s breskvama, mladim sirom, prženim lješnjacima). Graševina Kopjar ima slojevitost i zrelost koja paše i uz glavna jela – probajte je s pečenom piletinom, mladim odojkom, bijelom ribom.

****

Graševina Kopjar  nastaje od grožđa u vinogradima koji gledaju na jug i jugoistok, na 250 nm visine. Imaju puno sunca, dobro tlo, umjerenu kontinentalnu klimu. Uz graševinu, u njima ima i drugih, većinom bijeli sorti (rajnski rizling, sauvignon blanc, chardonnay, muškat žuti) te cabernet sauvignon i pinot crni.

Robert Kopjar

Biti prepoznat na svjetskoj razini rezultat je godina rada, investicija, učenja, puno uloženog truda i ljubavi“ – izjavio je  Robert Kopjar, vlasnik vinarije,  ističući da ga svaka dobivena nagrada, bilo to u Hrvatskoj ili u svijetu, ispunjava srećom i ponosom. „Potvrda je to vrhunske kvalitete vina i dobrog smjera u kojem se  naša vinarija kreće.“   Da je tomu uistinu tako, dokazuje i činjenica da vinarija Kopjar od svojih početaka niže brojna priznanja te je danas najnagrađivanija vinarija sjeverozapadne Hrvatske.   Kontinuitet osvajanja medalja na međunarodnim natjecanjima traje od 2017., kada je Sauvignon osvojio prvu Decanter i IWC broncu.  Ističu se i nagrade za  druga vina: prošle je godine osvojeno čak 5 Decanterovih odličja – Graševina je potvrdila kvalitetu i berba ’19 je nagrađena srebrom,  a  brončanim su medaljama nagrađeni Sauvignon ’19, Rajnski Rizling ’18, Chardonnay ’18 i Muškat Žuti ’19.

 O vinariji Kopjar

Vinarija  Kopjar nalazi se na samoj granici Varaždinske i Krapinsko Zagorske županije, a postoji  od 2012. Prvo Decanterovo srebro vinarija je osvojila za rajnski rizling, sortu na koju su  posebno ponosni. Kopjarov Rajnski Rizling krasi savršen sklad između prirodnih kiselina i neprevrelog sladora, dok je citrusno petrolejska aroma obogaćena finom mineralnošću te diskretnim botrytisom. Uz bijela vina, po kojima je vinarija poznata, Kopjar se ponosi i crvenim vinima – cabernet sauvignon i crni pinot, dok je cuvée Kopjar sve traženije kućno vino vrhunskih restorana, a odlikuju ga svježina, voćnost i niski alkoholi.  U etapi dozrijevanja je nekoliko pjenušaca od kojih u vinariji imaju velika očekivanja.

Vina Kopjar potražite na prodajnim mjestima: Bio i BioEnozoik; Roto Dinamic; Vivat, Vrutak.

Sauvignoni Kopjar zlatni u Bruxellesu!

 

INFO o vinariji: info@vinarija-kopjar.hr

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Prvo ocjenjivanje hrvatskih traminaca!

Šampion je traminac Ante Miličevića , sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

Po deveti put predstavljen eno-gastro projekt “Vino uz žlicu”!

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja “ModniALMAnah Women’s Days”

Dominus 2018 -konavoski cuvée pravo je južnjačko vino!

DOMINUS 2018, SILIA LAETA, Konavle  (13,5%) Dominus vinarije Silia Laeta  - konavoski cuvée triju crnih sorti grožđa (cabernet sauvignon, merlot, vranac) prošle je godine, za berbu 2017, osvojio četiri zvjezdice (zlatno odličje) na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ u...

Pozdrav s juga – Govorkov Dišpet 2019!

Dišpet Govorko 2019,  12% , Metković Dišpet!  Zanimljivo vino zanimljivog imena.  Dolazi iz vinarije Govorko, iz vrgoračkoga vinogorja, spoj je triju sorti – zlatarice vrgorske, maraštine (rukatca) i trbljana.  Možda je dišpet baš u tim manje poznatim sortama...

Eno – gastro rapsodija okusa kod Bolfana!

Vinarija Bolfan - Vinski vrh! Subota na Vinskom vrhu u vinariji Bolfan donijela nam je pravu rapsodiju okusa i mirisa. Meni od pet sljedova osmislio je chef Matija Jagić, a svaki slijed pratila su odgovarajuća vina u izboru vlasnika Tomislava Bolfana. Počeli smo s...

Pin It on Pinterest

Share This