Šampioni ovogodišnje 29. po redu Vinistre su…!

Pet šampiona i osam platinastih medalja ovogodišnje Vinistre! Šampioni ovogodišnje 29. po redu Vinistre su vinarija Kadum iz Poreča za svježu malvaziju, u kategoriji zrelih malvazija vinarija Dobravac iz Rovinja za odležanu malvaziju Sonata Riserva 2020., vinarija Fakin iz Motovuna u kategoriji svježih terana, vinarija Benvenuti iz Kaldira u kategoriji zrelih terana za teran Livio Benvenuti iz 2019.,…

Pet šampiona i osam platinastih medalja ovogodišnje Vinistre!

Šampioni ovogodišnje 29. po redu Vinistre su vinarija Kadum iz Poreča za svježu malvaziju, u kategoriji zrelih malvazija vinarija Dobravac iz Rovinja za odležanu malvaziju Sonata Riserva 2020., vinarija Fakin iz Motovuna u kategoriji svježih terana, vinarija Benvenuti iz Kaldira u kategoriji zrelih terana za teran Livio Benvenuti iz 2019., te vinarija Jogan iz mjesta Pobegi u slovenskoj Istri u kategoriji svježih refoška.

Damjan Jogan – vinarija Jogan

Šampionski naslov mlade vinarije Kadum, koja je tek nedavno izašla na tržište sa svojim prvim etiketama, najveće je iznenađenje ovogodišnjeg ocjenjivanja, i time se na vrlo zanimljiv način nastavljaju iznenađenja koja iz Vinistrinih ocjenjivanja posljednjih godina izlučuju male nepoznate vinarije kao nositelje istarske vinske izvrsnosti sasvim ravnopravne mnogo većim i iskusnijim kolegama.

Ivan Kadum – vinarija Kadum

„Jako smo iznenađeni ovim priznanjem, to nam je izuzetno veliki uspjeh i velika nagrada za mnogo našeg truda i rada. Nadali se jesmo nekom priznanju, jer čvrsto stojimo iza naših proizvoda, ali ovo je stvarno nešto veliko”, rekao nam je Ivan Kadum, čija je vinarija u selu Buići na Poreštini tek prije četiri godine počela flaširati vina.

Zanimljivo je da je vinarija Dobravac nakon tri šampionska naslova za teran prvi put postala šampion s malvazijom. Za teran su oba šampionska naslova došla na Motovunštinu, što nije neočekivano s obzirom na uzlazni trend uspješnosti motovunskih terana posljednjih godina.

Damir Dobravac – vinarija Dobrovac

Jednako tako nije neočekivana ni šampionska titula za mladi refošk vinarije Jogan, koja ju je bila osvojila i 2018. godine. Malo je neočekivano što ponovno nemamo šampiona za zreli refošk, a to se obično događa u kategorijama u kojima na ocjenjivanje nije prijavljen dovoljan broj uzoraka.

Pobjednik 14. natjecanja Svijet malvazija odnosno vino koje je ponijelo naslov ‘best in show’ te titulu najbolje malvazije na svijetu je slatko passito vino Naj’m 2020. sorte malvasia delle Lipari iz vinarije Cantine Colosi iz mjesta Pace Del Mela nedaleko Messine na Siciliji.

Podsjetimo, za ovogodišnju Vinistru ocjenjivano je rekordnih 700 uzoraka, od čega 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića, a u četverodnevnom ocjenjivanju sudjelovalo je 90 ocjenjivača iz 17 zemalja.

Albert i Nikola Benvenuti – vinarija Benvenuti

Osim šampionskih titula, koje se dodjeljuju za svježa i zrela vina autohtonih istarskih sorti malvazija, teram i refošk, platinastim medaljama nagrađena su vina koja su osvojila preko 95 bodova, a to su malvazija Sur lie 2019. vinarije Pilato, malvazija 2020. vinarije DeklićJustino’s Madeira Malvasia Colheita 2009. iz portugalske Madeire, muškat San Salvatore 2017. vinarije Benvenuti, refošk 2020. vinarije Prelac iz Momjana, refošk Santomas 2020. Vinske kleti Santomas iz Šmarja te Capris Refošk vinerije Vinakoper iz 2020. godine.

Marko Fakin – vinarija Fakin

Platinastu medalju osvojio je i Fernet Amaro 78. destilerije Aura iz Buzeta u kategoriji jakih alkoholnih pića.

Fernet Amaro 78. – destilerija Aura

Zaslužena odličja će se proizvođačima dodijeliti uoči 29. Vinistre, u srijedu 3. svibnja na svečanosti u hotelu Parentium. Šampionska i platinastim medaljama natrađena vina nedvojbeno će biti najtraženija za kušanje na predstojećoj Vinistri, koja će se održati u porečkoj dvorani Žatika od 5. do 7. svibnja, a već tjedan kasnije, od 11. do 14. travnja na istom mjestu održava se i prestižno svjetsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles.

Fotografije: Bookaleta

Davor ŠIŠOVIĆ / Bookaleta

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...