Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern – omiljeno austrijsko skijalište ali i – raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži na jugoistoku pokrajine Salzburg u planinama Radstädter Tauern na visinama…
Obertauern – omiljeno austrijsko skijalište ali i – raj za neskijaše!

Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži na jugoistoku pokrajine Salzburg u planinama Radstädter Tauern na visinama između 1630 i 2526 metara nadmorske visine. Nekoć je opisivan kao ‘snježna zdjela’ jer zapravo ima oblik zdjele. Okruženi padinama, sa sjevera i juga, ondje možete uživati ​​u pogledu od 360 stupnjeva, ali i veseliti se nadolazećim danima, prepunim snijega, skijanja, partijanja, opuštanja, wellnessa i svega za čim vam srce žudi, tijekom zimskih praznika. Jer, Obertauern ima sve. Svatko tko traži opuštanje i ugodu pronaći će to i neće ga ometati ni zabava, popularni « après ski » (po kojemu je Obertauern također poznat), budući da su područja za « partijanere » odvojena. Raznolikost i raznovrsnost su u Obertauernu mnogo više od puke krilatice.

Fantastične staze, prekrasan krajolik, zimska zabava u svom najboljem izdanju – to je Obertauern. Od kraja studenog do početka svibnja ovdje ćete pronaći najbolje uvjete za skijanje  i savršenu skijašku zabavu. Osim toga, Obertauern je jedno od najsigurnijih skijaških područja u Alpama!

Kako je sve počelo ? 

Sve je počelo davno, rimskom cestom koja je bila važna poveznica sjevera i juga. Prvi skijaši došli su prije otprilike 110 godina, to su bili uglavnom vojnici koji su dolazili u Obertauern trenirati. Tada je već tada bilo uređeno nekoliko smještaja i hitnih skloništa. No, tek u međuratnom razdoblju ljetni izletnici otkrili su Obertauern kao destinaciju za odmor. Krajem 40-ih i početkom 50-ih skijanje postalo je glavnim razlogom dolaska turista, procvjetalo je skijanje, a sa skijanjem i Obertauern. Upravo  tada počinje njegov veliki uspon i s vremenom postaje jedno od najsvestranijih odredišta za zimske sportove u Austriji. S razlogom gradske kronike, koje govore o razvoju Obertauerna, nose naslov “Grad nastao ni iz čega”.  Danas Obertauern ima ponešto za svakoga – za obitelji, freeridere, skijaše početnike i one željne dobre zabave.

BEATLESI – (dodatni) zaštitni znak Obertauerna.   

Po glavnoj cesti, na skijalištu, u hotelima, posvuda ćete naići na detalj, fotografiju ili instrument (bubnjeve) – koji podsjećaju na Beatlese. Oni su došli u Obertauern u proljeće 1965.  tijekom snimanja filma Help. Slavna četvorka John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Star održala je ovdje svoj jedini neslužbeni (pomalo tajni) koncert u Austriji i to povodom rođendana jednog od članova filmske ekipe.  Najviše ih se dojmio rooftop na osmom katu tadašnjeg hotela Marrietta (danas Places by Valamar) sa spektakularnim pogledom na snježne padine. U prizemlju hotela u staklenoj vitrini nalaze se i originalni bubnjevi benda, a dašak Beatlesa može se osjetiti i u nekim sobama gdje su ispisani stihovi njihovih popularnih pjesama.

Beatlesi su tako pokrenuli još jedan skijaški boom i cijeli je svijet želio skijati u Obertauernu koji se nastavio sve više razvijati, prije svega zbog svog veličanstvenog položaja.  Okružen skijaškim stazama, s južne i sjeverne strane, ta “snježna zdjela” daje osjećaj sigurnosti, kao “kod kuće”.  A dodatan razlog za dolazak je, kad već spominjemo Beatlese,  niz događaja koje priprema turistička zajednica sljedće godine, povodom 60 godina dolaska Beatlesa (2024.-2025).

RAJ ZA SKIJAŠE

Od dolaska Beatlesa do danas, doživljaj je ostao (gotovo) isti, autentični, ali gradić može primiti puno više turista. Danas nudi oko 150 hotela, pansiona, omladinskih hotela, odmarališta, apartmana, privatnih soba, apartmana i koliba za samoposluživanje. Od toga 3 hotela imaju 5 zvjezdica, 9 hotela imaju 4 zvjezdice S, 26 hotela je klasificirano s 4 zvjezdice, 20 hotela i pansiona s 3 zvjezdice. Skijaši ovdje uživaju punim plućima, doslovno rečeno, jer oko sela ima 26 žičara. Do njih se dolazi iz smještaja, pješice: u Obertauernu je princip Ski In & Ski Out. Po selu se nalazi čak 11 različitih ulaznih točaka na skijalište, stoga ni redovi nisu dugački. Otprilike 100 kilometara staza i mnogo otvorenog terena pogodno je za sve, od početnika do iskusnih skijaša.

Zahvaljujući tim brzim i vrhunskim skijaškim žičarama, za nekoliko trenutaka ćete se popeti visoko, gledajući duboke snijegom prekrivene vrhove okupane suncem. Nova, savršeno pripremljena skijaška staza pod vašim skijama jedva čeka da je isprobate. Kad zatrebate kratki odmor,  nude vam se brojni domovi i alpske gostionice – na samim stazama. Jedna od njih je Mountain high life – Treff 2000, do koje mogu doći žičarom i – neskijaši.  Treff 2000 se nalazi  na 2000 metara nadmorske visine, tik uz planinsku stanicu Grünwaldkopfbahn i nudi jelovnike za male i velike apetite. Prostor odiše modernim detaljima na tradicionalnoj alpskoj kućici, a vrhunska kuhinja i zabava dio su modernoga šarma. Na jelovnicima su klasični zalogaji i rustikalna jela. Od modernih jela preporučam za predjelo salatu

 

Treff 2000, čija je baza organski kravlji sir  s komadićima prepečenoga kruha I špeka, zelenom salatom,  domaćim bučinim uljem (12,90eur).

Nude se i klasična predjela poput gusje jetre, koktela od škampi, tatarskog, razne juhe (oko 8 eura), desetak različitih pizza (12-16eura), glavna jela su također raznolika, odličan je bečki odrezak a nikako ne treba propustiti sjajne austrijske deserte – štrudlu od jabuka s preljevom od vanilije (poznata  po izuzetno tankoj i hrskavoj kori s punjenjem   od jabuka, šećera, grožđica, cimeta i krušnih mrvica);

austrijske palačinke s tamnim bobičastim voćem, germknedle ili  popularni kaiserschmarrn (carske potrgance) –  natrgane pjenaste palačinke posute šećerom i umakom od jabuka.

Vinska lista je zavidna, prevladavaju austrijska vina, ali ima i svjetskih, te naravno, nezaobilazna austrijska piva, rakije i likeri – za ugrijavanje prije ponovnoga spusta. Nakon finoga ručka, neskijaši se mogu udobno smjestiti u ležaljkama i – sunčati se, a skijaši će se zaletiti niz strminu.

****

Skijališta Obertauerna su raznovrsna. S južne strane mjesta je brdo Gamsleiten (2.337 m), na kojem se nalazi jedna od najtežih staza u Alpama – Gamsleiten 2. Rijetko se uređuje, tako da je uglavnom prekrivena velikim grbama, što je poseban izazov za dobre skijaše. Sa sjeverne strane započinje sustav čiji je najviši vrh Seekareck (2.217 m). Žičare su organizirane poput peterokuta, tako da se sve staze mogu proći u smjeru kazaljke na satu. Staze su prilagođene po načelu ponešto za svakoga, a jako su dobre i mogućnosti skijanja po dubokom snijegu izvan uređenih staza.

O toj temi imali smo prigodu razgovarati s Ivicom Kostelićem, koji je, čini se, češće u Austriji nego u Hrvatskoj. Naime, u Obertauernu je u prosincu snimao dijelove svojega fiilma Freedom (Sloboda): “Cilj mi je okupiti ljude od Amerike do Japana, koji se bave slobodnim tj.ekstremnim skijanjem na najvećim vrhovima i najdubljem snijegu “. Omiljen je i rado viđen gost, te ga Austrijanci od milja zovu Hansi (Ivek), zaustavljaju ga, žele s njim popričati, a on je uvijek spreman odgovoriti na pitanja i fotografirati se s obožavateljima.  U svome filmu, dijelove kojega možete vidjeti na Ivičinim profilima na društvenim mrežama, opisuje  doživljaj svoje strasti, izazova ali i poštovanja prema prirodi. “Dropping without falling”, tj.padanje bez pada u snijeg preko glave, neopisiv je doživljaj. S njime se može jedino usporediti snaga vala, koji vas diže i spušta na jedrilici na oceanu” – kaže Ivica naglašavajući da prema moru ima više poštovanja i straha nego prema planini. Spomenuo je svoga oca Antu, koji ga podržava u svemu što radi, ali povremeno podsjeća da odlazak na onaj svijet mora ići – po redu.

****

U Obertauernu ima puno Hrvata, a vrlo često se može naići na Vladu Šestana, svjetskog putnika i strastvenog skijaša, koji navodi sve prednosti ovoga skijališta:

“U Obertauern dolazim svake godine iz nekoliko razloga koji su jednako važni. Prije svega je blizu Zagrebu, do četiri sata vožnje i to velikim dijelom autocestama. Selo je na visini od 1700m i najsnježnije je skijalište u Austriji. Ondje ima snijega kada drugdje nedostaje. Cijena žičara je među najpovoljnijima pa je čak desetak eura i više jeftinija cijena dnevne karte od obližnjih skijališta. Smještaj je uglavnom uz staze ili vrlo blizu te ne treba koristi automobil što je rijetko u drugim skijalištima. Ponuda smještaja i restorana je vrlo bogata i ima svega za svačiji džep. Posebno treba naglasiti ponudu après-ski zabave te noćnih klubova koja je među najboljim u Alpama. Najdraže staze su mi  Schaidberg2 i Plattenkar te Gamsleiten2 jedna od najstrmijih staza u Austriji. Skijalište ima karusel sistem žičara što znači da se može skijati oko mjesta koje je u svakom momentu lako dohvatljivo. Ima i blagih i strmih staza što je dobro za sve uraste i znanje skijanja.”

www.ski-obertauern.at

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila - ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza...

Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na...

Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern - omiljeno austrijsko skijalište ali i - raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži...