Fine stvari pozivaju na kušanje šest fantastičnih karipskih rumova – Rum machine!

Event će se održati u subotu 26.10. od 12 do 15 sati u prostoru Finih stvari u Cankarevoj 5 a zadatak mu je širiti priču o najkvalitetnijim rumovima svijeta! Domagoj Jakopović – Ribafish imao je priliku kušati rumove koji će biti prisutni na eventu u Finim stvarima pa evo njegov…

Event će se održati u subotu 26.10. od 12 do 15 sati u prostoru Finih stvari u Cankarevoj 5 a zadatak mu je širiti priču o najkvalitetnijim rumovima svijeta!

Domagoj Jakopović – Ribafish imao je priliku kušati rumove koji će biti prisutni na eventu u Finim stvarima pa evo njegov osvrt na  dotične!

“Morat ću vas razočarati, ali 99 % rumova koje ste do sada popili su u biti fake tekućine s tek kojom dodanom kapi ruma. Da, i ja sam onaj koji je mami krao rum za kolače, i jako sam sretan što sam naučio štošta novoga i prije svih isprobao četiri od šest rumova koji će biti dostupni na radionici Rum machine sljedeće subote u Finim stvarima!”

Kroz podnevni događaj, svi sudionici će imati priliku degustirati šest ekskluzivnih rumova, dočekat će ih piće dobrodošlice u obliku moderne interpretacije klasičnog koktela Daiquiri, a osim toga, ovo je jedinstvena prilika da se spoje tropski okusi ruma sa slatkim desertom kojega će za ovu priliku pripremiti Filip Horvat, chef i vlasnik poznatog restorana Theatrium by Filho. Osim toga će na događanju ekipa iz Finih stvari svim posjetiteljima pružiti informacije i zanimljivosti iz svijeta ruma i približiti ga posjetiteljima koji možda do sada i nisu otkrili čari ruma.

No, tu se puno priča, ništa se ne pije! Pa, krenimo s popisom…”

1. Clairin Le Rocher Rhum Siroup de Cane je rum s Haitija poznat po svom autentičnom, tradicionalnom pristupu proizvodnji. Karakteriziran je prirodnim, ručno rađeni procesom, koji čuva tradiciju destilacije na malim seoskim destilerijama. Dolazi iz destilerije Le Rocher, smještene u srcu Haitija, i proizvodi se od sirupa od šećerne trske umjesto uobičajenog soka trske ili melase. Rhum Le Rocher destilira se u starinskim, ručno rađenim bakrenim kotlovima, što doprinosi njegovoj bogatoj i kompleksnoj aromi, a ima intenzivne, zemljane i začinske note, s bogatim okusom šećerne trske, blago dimnim i fermentiranim tonovima. Njegov karakter se često opisuje kao divlji i autentičan, s profilom koji uključuje biljne, začinske, cvjetne i voćne elemente. Najbolje ga je kušati čistog, kao sipper rum, kako bi se u potpunosti osjetila njegova jedinstvena aroma i okus, iako se također može koristiti kao baza za koktele s karakterom.

“Osobno, jako zanimljivo i potpuno drugačije od očekivanog, rum je proziran, miriši na nešto zeleno i svježe, a treba ga pijuckati u najmanjim mogućim srkajima (to sam sad izmislio) jer je jak i moćan!”

2. Transcontinental Rum Line – French West Indies VO je rum s Francuskih Antila koji je dio poznate serije “Transcontinental Rum Line”, inspirirane povijesnim pomorskim putem koji je povezivao Karibe i Europu. Ova linija rumova oživljava tradiciju prijevoza ruma gdje su rumovi često dodatno odležavali kako bi postigli željenu kvalitetu i karakteristike.

Rezultat je specifične metode proizvodnje, kombinirajući različite stilove rumova koji se proizvode u tom području. Kao i mnogi kvalitetni rumovi s Francuskih Antila, ovaj rum je proizveden iz čistog soka šećerne trske, što mu daje izrazito biljne i svježe note, karakteristične za ovu vrstu ruma. Nakon destilacije, rum odležava na dva kontinenta. Prva faza odležavanja odvija se na Karibima, gdje rum stječe toplu, tropsku zrelost. Zatim se šalje u Europu, gdje nastavlja odležavati u hladnijim klimatskim uvjetima. “VO” označava “Very Old”, što znači da rum ima određeni minimalni period odležavanja, obično duži od 3 godine. Ovo daje rumu dublju kompleksnost i bogatstvo okusa.

French West Indies VO ima biljne arome s okusima tropskog voća, vanilije i začina, uz karakterističnu svježinu koja dolazi od soka šećerne trske. Tropska faza odležavanja donosi dubinu okusa, dok hladnija faza u Europi balansira rum i čini ga izrazito pitkim. Ovaj rum je idealan za ljubitelje agricole rumova, može se uživati čist, kako bi se cijenili svi slojevi okusa, ali i kao baza za sofisticirane koktele. Totalno zanimljivo, nigdje šećera, samo brdo aroma i osvježenja, i dalje je u nosu nešto osvježavajuće, ali u okusu podsjeća na ono što smo zvali rumom.

3. The Real McCoy 12 Y.O. dolazi iz destilerije na Barbadosu, a bez ikakvih dodataka i razvodnjavanja u čast legendarnog trgovca rumova iz doba prohibicije, Billa McCoyja – zbog toga i zove The Real McCoy. Odležavao je najmanje 12 godina u bivšim burbon bačvama od američkog hrasta, što doprinosi bogatoj i složenoj aromi, stvarajući savršen balans između slatkoće, začina i drvenih nota.

Destiliran je u kombinaciji pot still i column still metoda, što donosi kombinaciju složenih okusa i glatke pitkosti. Ova kombinacija metoda daje rumu puno tijelo i dubok okus, dok zadržava iznimnu eleganciju. The Real McCoy 12 Y.O. je bogat slojevima, s notama vanilije, karamele, suhog voća (poput grožđica i smokvi), začina (poput muškatnog oraščića i cimeta) te hrastovog drveta. Prisutan je suptilan utjecaj dima i tamne čokolade, što ga čini izrazito profinjenim i luksuznim rumom. Rum je potpuno prirodan, bez dodanih šećera, boja ili aroma, i izvrstan za konzumaciju čistog te savršen za one koji žele autentičan karipski rum s bogatim naslijeđem i modernom kvalitetom, koji zadržava tradiciju nepatvorenog, čistog ruma kakvog je proslavio Bill McCoy.

Obiteljska destilerija Foursquare ima dugogodišnju reputaciju jedne od najcjenjenijih proizvođača rumova u svijetu. Njome upravlja Richard Seale, istaknuta figura u industriji ruma, poznat po svojoj predanosti autentičnosti, kvaliteti i transparentnosti u proizvodnji. Nalazi se na povijesnom imanju iz 17. stoljeća, a rumovi se ovdje proizvode koristeći tradicionalne metode koje su proslavile rumove s Barbadosa. Foursquare je osnovana 1996. godine kada je Richard Seale obnovio staru šećeranu i destileriju te je transformirao u suvremeni centar za proizvodnju vrhunskih rumova. Foursquare je poznata po filozofiji “čiste proizvodnje”, što znači da su svi rumovi proizvedeni bez dodavanja šećera, boja ili drugih aditiva. Destilerija se ističe transparentnim pristupom, pri čemu jasno navodi sve informacije o procesu proizvodnje, starenju i stilovima ruma koje proizvodi. Ovaj etički pristup čini Foursquare liderom u industriji ruma.

“Opa, moj favorit. Malo slatkoće u nosu, a okus neke hacijende s pogledom na ocean, uz puno drva i malo duhana…”

4. Hampden Estate PAGOS 100% EX – Sherry Cask je izniman rum iz legendarne destilerije Hampden Estate na Jamajci, poznate po proizvodnji autentičnih ruma s visokim esterima koji su iznimno cijenjeni među ljubiteljima ruma širom svijeta. Ova posebna edicija, odležana u Sherry bačvama, donosi jedinstvenu kombinaciju Hampdenovog intenzivnog, aromatičnog karaktera i bogatih, slatkih nota sherryja, što stvara složeni i sofisticirani profil okusa.

Hampden Estate je poznat po svom tradicionalnom pristupu proizvodnji ruma, koristeći dugi proces fermentacije koji rezultira visokim udjelom estera – spojeva koji rumu daju bogate voćne i začinske arome. Ovaj proces donosi intenzivne okuse koji su zaštitni znak Hampden rumova. Esteri su ključni spojevi u proizvodnji ruma jer značajno doprinose njegovom aromatskom profilu. Oni su rezultat kemijske reakcije između alkohola i kiselina, stvarajući širok spektar mirisnih i okusnih spojeva koji doprinose složenosti pića.

Destilerije na Jamajci su poznate po visokim esterima, dok druge destilerije na Karibima preferiraju blaže i delikatnije arome. Hampden Estate PAGOS se odležava u bačvama koje su prethodno korištene za sherry. Bačve od hrasta u kojima je prethodno odležavao sherry obogaćuju rum slojevima suhog voća, orašastih plodova, karamele i suptilnih začina, stvarajući kompleksan i dubok okusni profil. Ovaj rum donosi eksploziju bogatih okusa, uključujući note suhog voća (poput grožđica i suhih šljiva), začina (cimet, klinčić), tamne čokolade, vanilije i dima. Utjecaj sherry bačvi daje rumu dodatnu dimenziju slatkoće i zaokruženosti, dok visoki esteri pružaju voćne note banane, ananasa i marelice, karakteristične za Hampden rumove. Dugotrajan završetak s balansiranom kombinacijom slatkoće i začina čini ga iznimno profinjenim pićem.

Poznat je i po tome što se drži tradicionalnih tehnika proizvodnje ruma, uključujući korištenje prirodne fermentacije i destilacije u pot still kotlovima. Sve je proizvedeno bez dodavanja šećera ili aditiva, čime rum zadržava svoju čistoću i autentičnost. Hampden Estate PAGOS – Sherry Cask je ograničena serija, što ga čini vrlo traženim među kolekcionarima i ljubiteljima vrhunskih rumova.

“Pijuckam i uživam, čokoladno, začinjeno, možda je blasfemija, ali sad bih pocuclao neku Taman čokoladicu… Sjajno…”

5. Habitation Velier – Renegade Rum 2020 dolazi iz serije Habitation Velier, koju je stvorio Luca Gargano, jedan od najutjecajnijih stručnjaka za rum u svijetu. Ona predstavlja autentične i čiste rumove destilirane u pot still kotlovima, često bez dodataka i s minimalnom intervencijom, kako bi se sačuvao karakter ruma u svom najčišćem obliku. Renegade Rum 2020 je posebno izdanje koje dolazi iz inovativne destilerije na Grenadi, a ističe se po svojoj specifičnoj filozofiji proizvodnje. Destilerija je brzo stekla priznanje zbog svog naglaska na terroir – uzgajaju vlastitu šećernu trsku na različitim parcelama otoka, svaku s različitim uvjetima tla, mikroklimom i nadmorskom visinom, što rumu daje jedinstven karakter.

Rum je destiliran isključivo u tradicionalnim pot still kotlovima, što mu daje bogat i kompleksan okus. Kao i svi rumovi iz serije Habitation Velier i Renegade je potpuno prirodan, bez dodanih šećera, boja ili aroma. Karakteriziraju ga složeni i intenzivni okusi. Voćne note su vrlo izražene, s aromama zrelih banana, manga, ananasa, uz blage cvjetne tonove i travnate note koje dolaze od svježe šećerne trske. Prisutne su i začinske note poput cimeta i muškatnog oraščića, uz suptilan utjecaj drva odležavanja.

Renegade Rum 2020 je ograničena serija, što ga čini atraktivnim za kolekcionare. Uglavnom, ovo je pravi izbor za ljubitelje autentičnih i kompleksnih rumova koji žele istražiti svijet terroira i ručno rađene proizvodnje ruma. Sa svojim bogatim voćnim i začinskim notama, najbolje se konzumira čist, kako bi se u potpunosti uživalo u njegovoj složenosti i dugotrajnosti okusa.

6. Last Ward – Barbados 2007 16 Y.O. dolazi s Barbadosa i nosi oznaku Last Ward kao hommage tradiciji i destileriji Mount Gay, jednoj od najstarijih i najpoznatijih na svijetu. Ovaj rum je destiliran u pot still kotlovima 2007. godine, a zatim odležao 16 godina, što mu daje izuzetnu složenost, dubinu okusa i sofisticiranu eleganciju.

Proizveden je korištenjem isključivo pot still destilacije, metode koja daje rumovima bogatiji okus, s naglaskom na intenzivne estere i složene arome, a značajna je za očuvanje dubokih, intenzivnih okusa. Last Ward 16 Y.O. donosi slojevite i intenzivne okuse, uključujući bogate note vanilije, suhog voća, meda i začina, s naglaskom na duboke tonove hrastovine i karamele. Okus je izbalansiran, s blagom gorčinom i začinskim završetkom koji ostavlja dugotrajan dojam na nepce.

Last Ward se proizvodi bez dodataka šećera ili aditiva, čime se održava autentičnost okusa i omogućava da prirodni okusi ruma budu u prvom planu. Savršen je primjer tradicionalne barbadoške škole proizvodnje ruma, a njegova bogata tekstura, slojevite arome i intenzivni okusi čine ga savršenim za konzumaciju čistog, kao “sipper” rum, koji se može polako istraživati. Ovaj rum nudi jedinstven uvid u tradicionalnu proizvodnju ruma na Barbadosu, ističući bogatstvo i naslijeđe jednog od najpoznatijih proizvođača ruma na svijetu.

Piše: Domagoj Jakopović – Ribafish

Foto: Fine stvari

www.finestvari.hr

****

Pročitajte ljetni broj vinskog online časopisa Vinske zvijezde:

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Kraj listopada u znaku vrhunskih dalmatinskih vina – DALMATINSKE VINSKE IKONE! 

Manifestacija Dalmatinske vinske ikone i ove godine donosi najbolje od dalmatinskih vina u Zagreb. U Hotelu Esplanade 29. listopada održat će se promenadno kušanje i masterclass u organizaciji Udruženja Vino Dalmacije. Ovo jedinstveno vinsko događanje okuplja 36...

Fine stvari pozivaju na kušanje šest fantastičnih karipskih rumova – Rum machine!

Event će se održati u subotu 26.10. od 12 do 15 sati u prostoru Finih stvari u Cankarevoj 5 a zadatak mu je širiti priču o najkvalitetnijim rumovima svijeta! Domagoj Jakopović - Ribafish imao je priliku kušati rumove koji će biti prisutni na eventu u Finim stvarima pa...

ZGrappa se vraća – u PETI KUPE!!

Dva dana edukacije i zabave u Petom Kupeu 15. i 16. studenoga 2024! U zagrebačkom klubu Peti kupe, 15. i 16. studenog održat će se drugi po redu međunarodni festival rakija i likera ZGrappa powered by Bumbar, najavio je jučer na konferenciji za medije, Marin Levaj...

3. sajam skijanja PLACE2SKI u Family Mallu – od 19.-20. listopada 2024!

U Family mallu u Zagrebu počinje 3. po redu sajam skijanja PLACE2SKI na kojem će se predstaviti 50 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine.  Od 19. - 20. listopada 2024. dođite u dvoranu Family malla u Zagrebu na međunarodni sajam...

Kraljica 14 – među 25 najboljih žestokih pića na svijetu!

Arhivska šljivovica destilerije Zarić iz Srbije osvojila je Veliku zlatnu medalju na Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, održanom u Kini. Na ovogodišnjem Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja...