Elisa Dilavanzo – kraljica muškata žutog

O SORTI …

Moscato Giallo Fior d’Arancio DOCG ili muškat žuti Narančin cvijet s Euganijskih Brda nije bilo koji muškat žuti. Nastao je križanjem muškata žutog i francuske sorte chasselas (plemenka bijela). Područje Fior D’Arancio DOCG nominirano je 2010., a od sorte se radi najviše slatko vino „passito“ s čak 15,5 % alkohola ili pjenušavo vino „spumante“ s 11% alkohola. Vino je mirisno, fino, slatkasto, ugodno.

dsc_8876

O VINARIJI …

Dominira ženska nježnost u tom muškatu s vulkanskog tla Euganijskih brda. Elegancija i nenametljiva slatkoća, umjerena fina „mirisnost“ u svim je varijantama Elisinoga muškata žutog Fior d’Arancio – bio on miran, pjenušac klasične ili Martinotti-Charmat metode, passito ili kasna berba. Uvijek je umjereno sladak i dopadljiv. Kao i njezina vinarija MAELI, uklopljena u krajolik, u vulkanskim stijenama – kamenih tvrdih potomaka, ali veselog pogleda naprijed. „Dosad nitko nije napravio žuti muškat metodom kojom se rade pjenušci. Mi smo u tome prvi. To je bilo nešto o čemu sam uvijek razmišljala, smatrajući da to treba pokušati napraviti. Svi su bili skeptični. Govorili su mi da tom metodom nije moguće zadržati aromu grožđa jer tijekom drugog vrenja grožđe može dobiti gorčinu. Postojali su rizici, no istodobno, to je bio moj san, koji sam na kraju i ostvarila.“ – ponosna je Elisa Dilavanzo.

dsc_8923

     

dsc_8978

O VINU

Strast koju je osjetila prema zemlji na kojoj je provela djetinjstvo dovela ju je do krune – njezin je pjenušavi muškat žuti 2015. ocijenjen najboljim na svijetu, a Talijani je zovu „kraljicom muškata“. Elisin muškat vrijedan je ambasador pokrajine u kojoj nastaje, prirodnog bogatstva, ljepote, povijesti i tradicije.

Žuti muškat Fior d’Arancio – Narančin cvijet, posebno je zanimljivo vino jer nastaje iz grožđa izraslog na vulkanskom tlu, punom minerala. Vino nije zamišljeno samo kao desertno vino nego kao i aperitiv. U sebi ima slatkoću, ali i gorak trag na kraju, koji crpi upravo iz mineralnog tla. Vrlo dobro se stapa sa širokim spektrom namirnica i jela.

dsc_8926

 

 

 

 

dsc_8928

Na londonskom “Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015” njezin je il Maeli Fior d’Arancio Spumante DOCG 2013 Moscato Giallo 100%  – osvojio zlatnu medalju!   I ove godine redaju se nagrade, zadnja je nacionalna, talijanska – priznanje „I vini del Golosario 2016“ koji Elisin muškat uvrštava u 100 najboljih talijanskih vina.

dsc_8924

 dsc_8925

O ŽENI …

Svu svoju strast prema vinu i mirisima djetinjstva usmjerila je, proustovski, nakon edukacije u Burgundiji, upravo prema muškatu žutom Fior d’Arancio, vinu s vulkanskoga tla Euganijskih brda. Željela je napraviti vino koje će pronositi glas terroira, tradicije i povijesti svojih vulkanskih brda i u tome je uspjela.

„Imala sam 6 godina kada su mi prvi puta dali kušati vino, bilo je to vino koje se darovalo u Božićnim košarama – muškat!“ – sjeća se Elisa. Nakon što je postala sommelier i učila u Burgundiji, vratila se vinu koje miriše na djetinjstvo. Proustovsko sjećanje. Željela se vratiti rodnoj grudi, Venetu. Osnovala je vinariju Maeli, stvorenu od dviju riječi marna i limo, koje označavaju mineralnu bazu vulkanske zemlje Euganejskih brda, sastavljenih od gline i bijelog vapnenca.  “Najviše volim provoditi vrijeme radeći u vinogradu, tako sam uvijek povezana s prirodom. Imam sreću da su mi vinogradi s jedne strane okruženi Dolomitima dok ga s druge strane obasjava sunce i vidim Veneciju – to je uistinu poseban doživljaj. Ponosna sam na svoju proizvodnju vina – to je kreativan proces stvaranja. Vino je na kraju instrument koji povezuje i ljude različitog mišljenja, pa time postaje i društveni fenomen koji može okupiti različite argumente“ – naglašava Elisa koja se sprema na nove projekte istraživanja samog vulkanskoga tla i veze između zemlje, termalnih voda i loze …

dsc_8886

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *