Vino na visokoj peti: Monika Prović, zlatna struna zlatarice

Od djetinjstva u vinogradu, a uz stručnu edukaciju danas uspješno vodi „menagement“ vinarije i kaže: „Vino je za mene užitak, malo magije u čaši koju zajedno stvaraju čovjek i priroda. Ali vino je za mene i posao koji shvaćam veoma ozbiljno.“ Djetinjstvo u vinogradu, odrastanje s vinom. Otkada pamtim, vino…

Od djetinjstva u vinogradu, a uz stručnu edukaciju danas uspješno vodi „menagement“ vinarije i kaže: „Vino je za mene užitak, malo magije u čaši koju zajedno stvaraju čovjek i priroda. Ali vino je za mene i posao koji shvaćam veoma ozbiljno.“

  • Djetinjstvo u vinogradu, odrastanje s vinom.

Otkada pamtim, vino je uvijek bilo posluženo uz obiteljski ručak: mojem pradjedu Šimi hobi je bio proizvodnja vina, badnji i bačvica pa je istu ljubav naslijedio i djed kojega se sjećam kako bi u žmulu donosio vina za okupljene. Tada smo imali mali vinograd, a naša vinska priča razvila se s vremenom, nakon što su otac i stric odlučili proširiti vinski hobi u posao. Kad je vinarija počela s profesionalnom proizvodnjom i ja sam se uključila, paralelno uz studij, a kasnije uz rad te sam putem svojih tadašnjih kontakata uspjela staviti naše crno vino merlot/cabernet (uz koje smo tada imali još samo chardonnay) na prvu restoransku vinsku kartu. Nakon sramežljivih početaka, uz puno truda, rada i prezentacija te ulaganja u proizvodnju, opremu i tehnologiju distribucija se značajno proširila pa su naša vina danas prisutna u Zagrebu, Istri, Makarskoj, Tučepima, Splitu, Dubrovniku, Hvaru…

  • Zagrebački vinski dani i vinsko učenje.

Zagrebački dani započeli su mojim dolaskom na studij, tada je naša vinarija krenula s ozbiljnim profesionalnim radom, a ja sam počela otkrivati sve više vina, vinske sorte, poslovanje s vinom,  uz studij i rad.  Krajem 2014.godine potpuno sam se posvetila  vinu jer mi je postalo jasno da uz tadašnji posao u uredu nisam mogla napraviti ozbiljniji iskorak. Te sam godina upisala i položila svoj prvi WSET tečaj, tada je počelo i povezivanje s drugim ljudima iz vinskog svijeta te kušanje brojnih vina iz svjetskih regija. Tečaj mi je pomogao sistematizirati mentalni proces kušanja vina i dao mi je drugu perspektivu, pored one koju sam već imala kroz rad u vlastitom podrumu, a to je somelijerska.

  •   Vinski zadatci u  obitelji. 

Od 2015.g radim samo za svoju vinariju i naš hotel „Merlot“.  Prve tri godine sam živjela na relaciji Zagreb-Opuzen, sezonski sam mijenjala lokaciju kako bih osigurala plasman vina. Glavni dio moga posla je generalni menadžment, a primarno i ono najvažnije plasman i prodaja vina, ali i marketing; otac i brat su zaduženi za vinogradarske i podrumske radove. U vrijeme berbe i prerade grožđa uvijek sam i ja pomagala, kako u vinogradu, tako i u podrumu te sam tako stekla znanje i  isukustvo i u tom dijelu posla. Osim toga, mama je također uvijek sveprisutna za sve aspekte posla i zadužena je za papirologiju (računovodstvo).

  • Vino je … za tebe? 

Vino je za mene užitak, malo magije u čaši koju zajedno stvaraju čovjek i priroda. Ali vino je za mene i posao koji shvaćam veoma ozbiljno.

  • Zlatarica je  … za tebe?

Zlatarica je naša carica koju sam otkrila zajedno s bratom kao zanemarni potencijal naše regije. Ona je danas tako mikrolocirana, da možemo govoriti o specifikumu neretvanskog i vrgoračkog vinogorja, a u Hrvatskoj nije pretjerano poznata jer nema količina, ni loza, ni vina. Neki je nazivaju potencijalnom malvazijom Dalmacije, sa čime bih se složila s obzirom na kvalitativni i aromatski potencijal sorte, ali ako uzmemo u obzir oko 18 ha zasađene zlatarice, jasno je da bez širenja nasada nećemo moći učiniti ono što su Istrani uspjeli napraviti s malvazijom. Zlatarica je dugo bila zanemarivana, malo se zna o sorti sa znanstvenog aspekta pa je mi vinari sami otkrivamo eksperimentiranjem u podrumu. Nasreću, danas grad Vrgorac i Agronomski fakultet u Zagrebu provode projekt istraživanja i oživljavanja lokalnih sorti među kojima je i zlatarica i to me silno veseli. U našem restoranu, zlatarica Livija, nazvana po prvoj rimskoj carici, najpopularnije je bijelo vino. Lagana, a opet nezaboravna i aromatična, u mojoj čaši zlatarica je ono najbolje ljetno osvježenje uz svježe kamenice, mlade sireve, lagane ljetne salate ili čak bez hrane.

  • Zašto voliš (a i mi volimo tvoj) chardonnay ?   

Chardonnay volim jer je to sorta koja, osobito kod nas na jugu, daje vrlo strukturirana kompleksna i bogata vina, što jako volim i kod bijelih vina. Valjda to tako ide kad odrasteš na jugu. J Silno su me obradovale sjajne ocjene Vinskih zvijezda, osobito za moj Naron (chardonnay fermentirao u drvu i odležao na finom talogu 12 mjeseci): vjerujem da je u ovoj trećoj berbi od kada smo ga počeli raditi, ovo njegovo najbolje izdanje do sada. To je limitirana serija od samo 900 butelja godišnje i trenutačno, moje omiljeno vino među našim buteljama.

  • Tvoje najdraže crno vino. 

Uh, uvijek je teško birati najdraže među onime što voliš. Od međunarodnih sorti cabernet sauvignon i syrah su moji favoriti jer volim kompleksna vina, bogatog tijela koja   odležavanjem razvijaju najfinije tercijarne note. Ali, i kao prava južnjakinja, priznajem, velika sam ljubiteljica plavca malog: vjerujem da plavci s najboljih pozicija i uz pažljiv rad u vinogradu i vinariji te korištenje dobre opreme i novih tehnologija proizvodnje, mogu stajati uz bok vrhunskim cabernetima. Ni o plavcu se ne može pročitati mnogo iz znanstvenih radova, pa vinari sami uče i eksperimentiraju. Stoga su nam radovi poput onoga koji provodi Josip Volarević na plavcu malome i razmjena iskustva s kolegama vinarima od iznimne važnosti.

  • Dolina Neretve, hrana i vino.

Dolina Neretve jedinstven je geografsko-gastronomski prostor u kojem je priroda spojila riječnu deltu i more. Tako Neretva baštini brojne morske specijalitete od kojih su gambori (kozice) iz posebne lagune koja se zove Parila posebna delicija jer su dugi do 20 cm i pariraju kvalitetom škampima. Zaštitni znak Neretve su žabe i jegulja, a naša je jegulja delicija u rangu najbolje jadranske oborite ribe. Jegulja se sprema na više načina pa o tome ovisi i sparivanje s vinima. Možda je najpoznatija varijanta brudet od jegulje koji je posebno kremast upravo zbog prirodne masnoće jegulje i uz njega preporučam crno vino čvrste strukture i bogatog tijela, sa živim kiselinama i ne previsokim alkoholima kako ne bi pojačali osjet ljutine koji brudetu daje neizostavna ljuta paprika. Naš MC (merlot/cabernet) ili plavac s Komarne (koji i mi odnedavno radimo) s malo nižim alkoholima nego drugdje, sjajan su par. Uz jegulju s ražnja s hruskavom kožicom i nježnim, ali sočnim bijelim mesom, preporučila bih bogato bijelo vino poput pošipa ili našeg chardonnaya. Uz jegulju s raštikom, tradicionalno neretvansko jelo za koje se bira najdeblja jegulja, preporučila bih bijela vina: iz naše kolecije biram Naron, a općenito pošip iz drva ili orange od malvasije dubrovačke.

  • Mladi vinari juga.

Vinarstvo nije lagan posao: ako imate proizvod visoke kvalitete nije ga baš tako lako uvijek prodati, a prodaja je ključ opstanka, rasta i razvoja. Činjenica da ima mladih nasljednika ili začetnika posla iznimno je važna jer jedino kroz kontinuitet možemo osigurati rast i kvalitetu, ali je isto tako važno da za ozbiljniji proboj na tržište jedna od prvih generacija mora apsolutno sve podrediti poslu kako bi posao dugoročno bio uspješan.

  • MoNIKa’s Wine bar.

Od kada sam se potpuno posvetila obiteljskom poslu počela sam razmišljati o otvaranju bara na dobroj turističkoj lokaciji. Budući da se u priču uplela ljubav koja me vratila u grad u kojem sam odrasla, dečko i ja smo odlučili svoju ušteđevinu uložiti upravo u wine bar u Splitu. Otvorili smo ga u srpnju 2018.g., a igrom riječi došli smo do imena: od Monike i Nikole nastao je MoNIKa’s Wine Bar. Vina Prović su najviše zastupljena, ali nudimo i brojna druga, većinom dalmatinska vina. Sva vina u baru nudimo na čaše što naši gosti jako vole. Uz vina, služimo tapase, a svu hranu (pršut, sireve, kulen, kobasice, dagnje, motar, itd.) nabavljamo od malih proizvođača iz okolice. Osim toga, nudimo i ciljano kušanje Prović vina koje sama vodim i gosti imaju jedinstvenu priliku uživati u vođenoj degustaciji osobe koja je uključena u sve procese rada vinarije pa zaista mogu pitati što god žele.  

  • Vinske žene juga.  

Magdalenu Senjković sam upoznala na zajedničkoj prezentaciji naših vina u tadašnoj vinoteci Jabuke&Ruže u Zagrebu i od tada pratim njezin rad i vina s velikim entuzijazmom. Ksenija Matić, dubrovačka somelijerka sjajna je vinska žena i mlada poduzetnica, a zajedno smo polagale WSET level 3 ispit. Veseli me vidjeti mladu Magdalenu Plančič koja je donijela novi elan obiteljskoj vinariji, premda je ne poznajem osobno, a blisko surađujem s naturaliziranom Splićankom, somelijerkom Kristinom Jukić koja brusi svoj ugostiteljski posao već godinama od Švicarske preko Zagreba i sada u Splitu. Mare Mrgudić i kćer Antonija rijetke su pelješke vinske žene što je za svaku pohvalu.

  • Danas i sutra hrvatskog vinarstva.

Hrvatsko vinarstvo je danas na uzlaznoj putanji, ima perspektivnu budućnost. Kvaliteta vina napredovala je značajno posvuda, ali još moramo raditi na brendu Hrvatske kao vinske zemlje kako bismo postali prepoznatljivi i kako bi svaki vinoljubac znao tko smo i što sve nudimo, a osobito na brendu najboljih vinskih sorti. Naša najbolja vina ne zaostaju za najboljim svjetskim vinima iako cijena još ne prati kvalitetu. Taj odnos cijene i kvalitete možemo postići isključivo velikim zajedničkim radom i naporima primarno na jasnom definiranju mikrolokaliteta u vidu sorti i načina proizvodnje.

  • Vinska literatura.   

Od literature, uglavnom čitam stručne članke, posljednja knjiga koju sam proučavala je Wine, Marketing and Sales autora Paul Wagnera, Janeen Olsena i Liz Tach. Pratim on-line kanale:   često se vratim na Wine Library TV Garya Vaynerchucka, pratim Exotic Wine Travel;  Beer, Wine and Spirits te Decanterovu web stranicu i Meininger’s Wine Business International.

  • Vinski događaji,  festivali.

Raduje me što se danas možemo pohvaliti brojnim vinskim događanjima, kako većim festivalima, tako i manjim specifičnim jer to značajno pridonosi podizanju vinske kulture. Svake godine sudjelujemo na određenim festivalima i događanjima. Vinski univerzum mi se čini posebnim i pokušat ćemo  i njega uklopiti u raspored.

  • Vino i visoka peta.

Tipična sam žena po pitanju sređivanja, uživam nositi visoke pete i volim damski sti koji je potpun baš uz čašu crnoga vina iz prave čaše. Ali kako za visoke pete tako i za vino vrijedi misao Coco Chanel: „Elegance is when the inside is as beautiful as the outside“.

Razgovarala: Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Ljetna vina sa ženskim potpisom na radionici “Žene za Žene”

Ženska energija u vino prenosi posebne doživljaje Nedavno sam, u suradnji s Anitom Vukušić Crevar , u Kaptol centru započela vinska druženja sa ženama. Prva je bila s temom ružičastih vina,  poslije  pjenušavih -  ususret 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb, a u petak...

Le Champagne en citations des femmes

Le champagne se donne à voir, à entendre, avant même d'être humé et dégusté. Il joue, il chante, il vrille. Son écume est comme un rêve qui passe. Quelques gorgées de ce nectar et les ombres s'éloignent. George Sand disait qu'il "aide à l'émerveillement" ; Marlene...

Marija Mrgudić na festivalu Concours Mondial des Féminalise Paris!

Kako je objavio Dubrovački vjesnik, naša poznata vinarka, Marija Mrgudić, jedina je iz Hrvatske bila na pariškom festivalu vina te ocjenjivala vrhunska francuska vina i šampanjce! Jedina pozvana iz Hrvatske na jedinstveno koncipiran festival vina u Parizu od 6. do 8....

Moj izbor vina u doba korone … (a i inače)

Vina koja volim ...  uvijek su sa mnom, u podrumu i karanteni ... Za vino.rs sam napisala svoj izbor, pa evo i ovdje proširena verzija. U karanteni (i podrumu) imam uvijek vina koja volim, u kojima osjećam poruku vinara  -  i stoga ta vina dijelim s dragim osobama...

Vino na visokoj peti: Monika Prović, zlatna struna zlatarice

Od djetinjstva u vinogradu, a uz stručnu edukaciju danas uspješno vodi „menagement“ vinarije i kaže: „Vino je za mene užitak, malo magije u čaši koju zajedno stvaraju čovjek i priroda. Ali vino je za mene i posao koji shvaćam veoma ozbiljno.“ Djetinjstvo u vinogradu,...