FRANCUSKI I VINO : CHAMPAGNE & CRÉMANT

FRANCUSKI I VINO najavljuje novu radionicu u ciklusu Abecede za gurmane ( L’alphabet français pour les gourmets) s temom šampanjaca i pjenušaca.  Radionica  degustacije i edukacije se održava  u ponedjeljak, 19.12 u 19h u kušaonici FRENCH STORE u Zagrebu, Bukovačka 25.

abc_ch_champagne-1

Volite li i vi šampanjac? Najviše ga vole, piju, proizvode – i cijene  – naravno Francuzi!

U najpjenušavijoj vinskoj regiji na svijetu šampanjci se piju od jutra do večeri, od buđenja do odlaska na počinak. Umjesto kavice, za žeđ, uz razgovor, ali i uz svaki obrok po uzoru na Lily Bollinger, pokojnu vlasnicu najveće obiteljske šampanjske kuće – Bollinger. Ona je pedesetih godina prošlog stoljeća rekla kako šampanjac pije kad je sretna i kad je tužna, ponekad kad je sama, a u društvu uvijek, sita ga oblizuje, a gladna guta. Inače ga, rekla je, ne pije. Osim kad je žedna.

dsc_4685

“J’en bois quand je suis heureuse et quand je suis triste. Parfois j’en bois quand je suis seule. Si j’ai de la compagnie j’estime que c’est mon devoir. Si je n’ai pas faim je joue avec, et j’en bois quand je suis affamée. Sinon, je n’y touche jamais, sauf si j’ai soif”.

Kao i sva velika otkrića, slučajno je otkrivena i druga fermentacija, zaslužna za mjehuriće u vinu koje mnogi piju samo u najsvečanijim prilikama, a ne znaju koliko gube zato što u njemu ne uživaju češće.

Kako je nastao šampanjac? Zašto se zove šampanjac? Što je crémant?  Kako organizirati une soirée champagne chez soi? Što jesti uz šampanjac?  Što su veliki francuski književnici rekli o šampanjcima?  Kušat će se  šampanjac iz regije Champagne, jedan crémant d’Alsace, jedan crémant iz doline Loire – i naravno – pjenušavo vino (ili dva) iznenađenja. Sve to uz francuske sireve i delicije French Storea.

Menu

Crémant d’Alsace rosé & fromage de brebis Basque

Champagne rosé & brie ma crémière

Crémant de Loire & chaource Lincet

Champagne brut & camembert

Pjenušac iznenađenja & slatki zalogaji Catering Topolovec

 

Cijena 450,00 kn.

Broj mjesta: 10

Prigodni popust na kupnju proizvoda u French Store -10%

Rezervacije & info: Marija Vukelić, prof., marijavukeliczg@gmail.com ili na 098 277301

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *