NEVENKA ŠKAVIĆ, slatko i elegantno za svaku prigodu

O ŽENI

Suptilna, nježna plavuša, veseloga i iskrenog osmjeha, simpatična i vedra, velika vinska „znalica“, a vinogradarstvo i podrumarstvo joj je (još uvijek) samo hobi. Voli predikatna vina, pa im se tako i  – posvetila.

Prvi ozbiljniji susret s vinom dogodio se 2008. godine, posjetom međunarodnome festivalu vina i gastronomije u Zagrebu gdje je upoznala gospodina Borisa Drenškog – vlasnika vinarije Bodren, specijalizirane za predikatna vina. Neizmjerno mu je zahvalna na nesebičnoj pomoći i podršci, kao i neprocjenjivim stručnim savjetima. Kako je ljubav prema vinu rasla, nizale su se edukacije i seminari – Merano Wine Festival, ProWein, London Wine Fair, Wine Professional Amsterdam, kojima je stekla određena enološka znanja te WSET (Wine & Spirits Education Trust) – gdje je početkom 2015. završila Level 3. Iako su je mnogi dobronamjerno odgovarali od sadnje vinograda, budući da vinogradarstvo zahtjeva izniman trud i vrijeme, pomalo svojeglava kakva je, u proljeće 2012. godine, hrabro i odvažno, zasadila je vlastiti vinograd – 200 trsova, toliko je naime stalo – u dvorište. Od toga, nešto više od 85% sorte chardonnay te ostatak muškat ottonela.

 

O SORTAMA

Zašto baš ove sorte? Laporasto tlo s manjim udjelom ilovače pogodno je za uzgoj visokokvalitetnih bijelih kultivara – odluka je pala na chardonnay jer pruža bogat raspon enoloških mogućnosti. Chardonnay daje suha vina iznimne kakvoće, ali i raznovrsne stilistike uslijed afiniteta prema fermentaciji u inoks posudama, malolaktičnoj fermentaciji, odležavanju na talogu (sur lie) te fermentaciji i dozrijevanju u hrastovim bačvama. Bazna vina chardonnaya izvrsna su osnova za proizvodnju pjenušaca, dok se sorta pokazala pogodna i za proizvodnju predikatnih vina.

Neznatan udjel muškat ottonela (10-15%) posadila je kako bi upotpunila aromatski profil ne toliko izraženih sortnih aroma chardonnaya, što je osobito dopadljivo u predikatnim vinima. Ovu francusku aromatičnu sortu odabrala je i zbog otpornosti na niske temperature te ranijega dozrijevanja u odnosu na ostale muškatne sorte što je čini pogodnom za hladnije regije.

Prva Nevenkina berba bila je početkom studenoga 2014. godine. Svih 200 trsova, brano je – isključivo ručno.

dsc_3954

VINA

Chardonnay izborna berba 2014

Alkohol 12 vol %, Kiselina 8,8 g/l, Slador 100 g/l, punjenje 0,375L

Iako vino još nema ime, na vinskoj je naljepnici crtež Nevenkina lica te ime sorte – chardonnay. Dovoljno prepoznatljivo, posebno, oku i  – nepcu ugodno. Vino ugodnih slatkastih nota, elegantno, dopadljivo. U stilu Bodren vina.

dsc_3962

Chardonnay kasna berba 2015

Alkohol 10,5 vol %, kiselina 6,7g/l, slador 80 g/l, punjenje 0,5L

U Nevenkinu stilu. Malo drukčije, s njezinom osobnom notom. Odmak od Bodrena, korak ženstvenoj i elegantnoj crti chardonnaya – na visokoj peti. Ovu kasnu berbu 2015. prepoznali su i vinski stručnjaci na 49. sajmu i izložbi zagorskih vina 2016. dodijelivši mu zlatnu medalju u kategoriji hobista i 89 bodova.

dsc_3966

dsc_3890

dsc_4007

 

PLANOVI

Ove je, 2016 godine, na opće negodovanje prijatelja i znanaca, od dijela grožđa načinila sok, a dio je ostavila nešto duže na trsu kako bi ponovno proizvela vino kasne berbe. Novi planovi vuku je ka proizvodnji pjenušca, ali i balzamičnoga octa. S veseljem čekamo nove Nevenkine uratke!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *