MELITA RUMBAK – rođena u Erdutskim vinogradima

O ženi i vinogradu

Uz majku koja je cijeli svoj život posvetila stvaranju vina, čini joj se da je rođena – upravo u vinogradu. Od malena je trčkarala po vinogradu i istraživala po vinariji. Pratila je svaki korak u proizvodnji vina, od veselja branja zrelih grozdova, muljanja i prerade, do konačnog mističnog preokreta u fermentaciji kada fini slatki sok zamjeni nešto potpuno drugačije, svježe, i puno prekrasnih aroma voća i cvijeća, te kasnijeg zrenja u tišini vinskog podruma u drvenim bačvama. Enologinja je postajala još od „malih nogu“.

dsc_9891 dsc_9892 dsc_9893

Vinogradi (513 ha) se nalaze na posebno lijepoj poziciji na stotinjak metara nadmorske visine, okupani sa sve tri strane moćnim Dunavom. U njima je 70% bijelih sorti, najviše graševine (290ha) i 30% crnih. U najboljoj su kondiciji, sposobni davati grožđe najviše kvalitete. S razvojem tehnologije razvijaju se i Erdutski vinogradi pa se danas sve više ručni rad zamjenjuje strojnim, iako sve ključne radnje i dalje obavlja čovjek, on je nezamjenjiv u vinogradu. Ma koliko se to činio težak posao, ako ga čovjek obavlja predano s puno volje i ljubavi rezultat neće izostati. Loza ljubav vraća i nagrađuje.

dsc_9913

Ipak, najvažnija je vizija enologa, umjetnika koji ima ideju kuda taj grožđani nektar želi usmjeriti i što želi od njega stvoriti. „Kao i za najboljeg umjetnika, važno je da ima sav potreban pribor i instrumente kako bi stvorio najljepšu glazbu, ali ako nedostaje ljubavi i strasti u tome svemu onda mu sva tehnologija ne pomaže. Važno je da ono što radi dolazi iz dubine njegove duše i da se to može prepoznati. Mislim da smo i mi enolozi umjetnici koji nastojimo svako svoje vino stvarati i voditi kao najljepšu moguću kompoziciju naše duše.“- kaže Melita, enologinja Erdutskih vinograda.

 O sorti koju voli

dsc_9939

Melita najviše voli cabernet franc. Često zanemarena francuska sorta, bliski rođak cabernet sauvignona, obično se nalazi kao najmanji djelić u poznatim francuskim kupažama s merlotom i cabernet sauvignonom. Cabernet franc u ovom podneblju daje vrhunske razultate budući da sazrijeva nešto ranije od cabernet sauvignona. Daje vina prelijepe rubin crvene boje, lijepih zaobljenih baršunastih tanina, s okusima crvenog voća – maline, kupine, crnog ribiza te često s intrigantnim paprenim završetkom. Melita misli da je ovo vino nažalost često samo sporedni glumac koji zasigurno u obradi dobrog režisera može iznijeti i važne uloge. Čekamo njegovu glavnu ulogu u erdutskom filmu u Melitinoj režiji.

 

O ženstvenosti u vinu

dsc_9955

Ženstvenost u vinu uvijek je prisutna i potrebna, bilo da se tu radi o nekom snažnom, jakom crnom vinu koje treba nježnu žensku ruku da ga umiri, zaokruži, raznježi, do nekakvog plašljivog, nježnog profinjenog vina koje treba zaštitničku, majčinsku ruku da mu pomogne da se razvije i pokaže se u svom najboljem svijetlu. Vino kao i dijete treba brižnu, majčinsku kontrolu i brigu koja će ga na kraju dovesti do svog vrhunca. Melita na svako svoje vino gleda kao na svoju djecu koju treba odgajati, svako dijete na svoj način. Svako vino treba individualan pristup, on će mu pomoći da pokaže sve svoje kvalitete.

 

Visoke pete u vinogradu?

dsc_9945

„U vinograd teško u visokim petama jer znamo da je rad u vinogradu težak i naporan, ali vinograd traži nježnu žensku ruku, bistro i znalačko oko jer stvaranje dobrog i kvalitetnog vina započinje ponajprije u vinogradu.“ – završava Melita (u visokim petama u podrumu:).

A ja vas pozivam na izlet do Erdutskih vinograda. Povijest, emocija, radost i ženska enološka ruka, ovim vinogradima daje poseban položaj na vinskoj karti Hrvatske i posebnu raskoš u čaši.

dsc_9944

Uz razgledavanje izvornog podruma iz 1730. godine te novog podruma i vinarije izgrađene 1985. godine kapaciteta 6 milijuna litara vina, posebna atrakcija je najveća bačva u uporabi na svijetu, zapremine 75 000 litara! Iskusni vodiči ispričat će vam mnoštvo zanimljivih crtica iz starije i novije povijesti, a na noviju povijest Erdut je ponosan jer ondje potpisan Erdutski sporazum 1995. za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Nikako ne propustite šetnju uz Dunav i posjet srednjovjekovnoj utvrdi koja podsjeća na renesansne talijanske građevine iz 15. stoljeća.

dsc_9929

http://www.erdutski-vinogradi.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *