Jasna Antunović: “Ja sam apsolutni fan graševine”

U graševinu je unijela posebnu ženstvenost i eleganciju. Graševina Jasne Antunović ima u sebi ono nešto – više, ona nastaje u zagrljaju Dunava i žene.

Kaže se da je graševina podatna sorta, može se razvijati u nekoliko stilova, od živahnog i suhog, preko zrelog i bogatog, lagano zadimljenog i elegantnog do poluslatkog te slatkog i u konačnici botritičnog. Jasnina mlada graševina ima ugodan zeleno-svjež miris kore ploda jabuke i kruške. Malo cvjetne komponente podsjeća na miris lipe. U zrelijem izdanju, graševina 2013, ima zagasitije tonove, a odležavanjem je dobila punoću i zaobljenost. Okus je intenzivniji i duži, s više toplih, više cvjetnih nota i prezrelog voća, aroma karakterističnih za nešto kasnije rokove berbe.

Jasna i vino

“Kao kad kipar dotakne kamen i osjeti zen trenutak sveopće svjesnosti o tome što će iz njega nastati, tako sam i ja osjetila upravo vino kao materiju koja je moj drugi bitak i potpuno mu se predala. U stvaranju vina, baš kao u kiparstvu, žena mora biti obrtnica i umjetnica istovremeno, a tlo, sunce, vinova loza, grožđe, pa zatim i vino je materija kojoj se daje i predaje.”

Jasna u vinogradu

“Cijelo vrijeme se igram i istražujem… igram se s novim sortama, oblicima uzgoja, istražujem stare i nove tehnologije proizvodnje, igram se s drvetom, taninima, stvaram fantazijske spojeve … nekad neko vino namjerno zaboravim i pustim vino da me zaboravi, pa mu se onda vratim kada bude spremno… Planova imam i nemam… pustim da se stvari same od sebe razviju, a za sada se razvijaju vrlo dobro…”

Jasna i graševina

“Kao žena, upravo graševinu doživljavam kao svoj ženski “pandan” među vinskim sortama. Njezina krhkost, mekoća  vitica i listova, stidljivo među zadnjima otvara svoje grozdove svijetu i suncu, sitnih a podatnih grozdova, ne traži puno, a daje tako mnogo…  Mlada je graševina poput mlade djevojke – nikako gizdave, nego svježe, nenašminkane, mirisne i nježne. Graševina u naponu snage – neodoljiva je, iskrena, zavodljiva i nezamjenjiva! Zrela graševina –  apsolutna je prva dama u kojoj su se složile godine obilja, ljubavi, podunavski vjetrovi, kiše i snjegovi, snažni slavonski hrast i duh žene majke i žene ratnice.”

Graševina Antunović se uvijek lijepo sljubljuje uz …

…ženstvenost, seksualnost, strast,  ljubav, radost, toplinu, dubinu! Kušajte je, pa nam javite svoje dojmove 🙂

 

www.vina-antunovic.hr

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *