Vinarija Galić – svemirski brod spustio se u centar Kutjeva!

Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata  nove vinarije i podruma Galić. Te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva. Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5ha. Danas trsovi rastu na 60 ha,…

Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata  nove vinarije i podruma Galić. Te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva.

Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5ha. Danas trsovi rastu na 60 ha, a vrijedne ruke vinara svake godine napune vinom 300.000 boca.

Vinar Josip Galić, otac  vinarije, uz glavnom enologa Slavena Jeličića te Andreja Markulina, direktora vinarije Galić predstavio je novo zdanje koje u potpunosti može svakom posjetitelju približiti viziju ovog vinara.

Osim impresivnosti same zgrade vinarije, koja je rezultat rada Dva Arhitekta, odnosno Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, opremljenost vinarije ono je što vrijedi spomenuti.

Velike drvene bačve sa staklom za priučavanje fermentacije, velike drvene bačve od 3300l za odležavanje vina, male od 330l za vinjak, betonska jaja i betonski konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa, zatim Bacchus3, vinifikatori, tankovi i preše  – sve je to dio novog igrališta gospodina Galića.

 

Kako je sam gospodin Galić napomenuo, ideja ovog novog podruma jesu mogućnosti koje on pruža, mogućnosti istraživanja potencijala vina i svega u što se vino različitim postupcima može razviti.

Uz obilazak podruma, koji su doslovno zabljesnuli sjajem inox tankova, priređen je bio i kulinarski dio u prostorima novog restorana i kušaonice vina.

Uslijedilo je promenadno kušanje vina vinara iz regije u atriju dvorca Kutjevo. Predstavnici vinarija Dvanajščak Kozol, Sontacchi, Bolfan, Kopjar , Petrač, Šember, Feravino, Krauthaker, Tomac i  Galić ponudili su gostima najbolje od vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Radionicu pod nazivom  ”Wines of Slavonia and Danube”  (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja) održao je Saša Špiranec, koji je novinarima iz Hrvatske, te gostujućim novinarima iz Austrije, Njemačke, Poljske, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te SAD-a  predstavio vina regije. Radionica o vinskim tržišnim trendovima održana je u nastavku, kako bi se uzvanici iz stranih zemalja, ali i Hrvatske, upoznali s trenutnom situacijom i predviđenim razvojem hrvatskih vin na tržištima Švicarske, Austrije, Njemačke i Poljske.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...

Prvo dvodnevno izdanje Večeri vina i umjetnosti u Osijeku!

Dolaze nam večeri koje će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina i...

Vidimo se na 5. Srijemskom pjenušavom doručku u vinogradu Papak!

U subotu 06.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Nakon prošlogodišnjeg jesenskog izdanja, upriličenog uz blagdan...

Dan austrijskog vina: 14 vinara predstavilo njihova najbolja vina u Zagrebu!

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja - www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik! **** Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog...