Vinarija Galić – svemirski brod spustio se u centar Kutjeva!

Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata  nove vinarije i podruma Galić. Te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva. Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5ha. Danas trsovi rastu na 60 ha,…

Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata  nove vinarije i podruma Galić. Te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva.

Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5ha. Danas trsovi rastu na 60 ha, a vrijedne ruke vinara svake godine napune vinom 300.000 boca.

Vinar Josip Galić, otac  vinarije, uz glavnom enologa Slavena Jeličića te Andreja Markulina, direktora vinarije Galić predstavio je novo zdanje koje u potpunosti može svakom posjetitelju približiti viziju ovog vinara.

Osim impresivnosti same zgrade vinarije, koja je rezultat rada Dva Arhitekta, odnosno Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, opremljenost vinarije ono je što vrijedi spomenuti.

Velike drvene bačve sa staklom za priučavanje fermentacije, velike drvene bačve od 3300l za odležavanje vina, male od 330l za vinjak, betonska jaja i betonski konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa, zatim Bacchus3, vinifikatori, tankovi i preše  – sve je to dio novog igrališta gospodina Galića.

 

Kako je sam gospodin Galić napomenuo, ideja ovog novog podruma jesu mogućnosti koje on pruža, mogućnosti istraživanja potencijala vina i svega u što se vino različitim postupcima može razviti.

Uz obilazak podruma, koji su doslovno zabljesnuli sjajem inox tankova, priređen je bio i kulinarski dio u prostorima novog restorana i kušaonice vina.

Uslijedilo je promenadno kušanje vina vinara iz regije u atriju dvorca Kutjevo. Predstavnici vinarija Dvanajščak Kozol, Sontacchi, Bolfan, Kopjar , Petrač, Šember, Feravino, Krauthaker, Tomac i  Galić ponudili su gostima najbolje od vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Radionicu pod nazivom  ”Wines of Slavonia and Danube”  (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja) održao je Saša Špiranec, koji je novinarima iz Hrvatske, te gostujućim novinarima iz Austrije, Njemačke, Poljske, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te SAD-a  predstavio vina regije. Radionica o vinskim tržišnim trendovima održana je u nastavku, kako bi se uzvanici iz stranih zemalja, ali i Hrvatske, upoznali s trenutnom situacijom i predviđenim razvojem hrvatskih vin na tržištima Švicarske, Austrije, Njemačke i Poljske.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

U opatijskom hotelu Navis predstavljena nova Santa Elisabetta iz berbe 2020!

I ujedno održano veliko vertikalno kušanje svih dosadašnjih berbi... Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti,  24.10.2024. u hotelu Navis u Opatiji su predstavili  javnosti novo godište najtraženijeg crnog vina Hrvatske, terana Santa Elisabetta, a...

Međunarodni uspjeh zagrebačkog hotela Esplanade u Kopenhagenu!

Esplanadinoj direktorici odnosa s javnošću Sandi Sokol uručena je prestižna nagrada European Hotel Awards 2024.   Prestižna ceremonija dodjele nagrada European Hotel Awards 2024. održana je prošlog tjedna u središtu Kopenhagena, u poznatom hotelu Radisson Collection...

Gdinj – čarolija babljeg ljeta u slikama, mirisima i okusima!

   GOODBYE SUMMER, WELCOME OLIO NUOVO @ GDINJ – događaj je koji raste u jedinstveni novi turistički proizvod produžujući sezonu na otoku Hvaru u novom smjeru otkrivanja i uzdizanja svježih maslinovih ulja! Gdinjski je maslinik Seca Eva Marija početkom listopada...

Kraj listopada u znaku vrhunskih dalmatinskih vina – DALMATINSKE VINSKE IKONE! 

Manifestacija Dalmatinske vinske ikone i ove godine donosi najbolje od dalmatinskih vina u Zagreb. U Hotelu Esplanade 29. listopada održat će se promenadno kušanje i masterclass u organizaciji Udruženja Vino Dalmacije. Ovo jedinstveno vinsko događanje okuplja 36...

Ovo su pobjednici Burger Festivala Zagreb 2024!

  Posjetitelji su odlučili i odabrali najbolje kućice i top tri burgera devetog izdanja najpopularnijeg streetfood festivala! Zadnjega dana zagrebačkog Burger Festivala, u nedjelju 20. listopada 2024. godine u 17:00 sati doznali smo tko su najbolji među...