Vinarija Galić – svemirski brod spustio se u centar Kutjeva!

Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata  nove vinarije i podruma Galić. Te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva. Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5ha. Danas trsovi rastu na 60 ha,…

Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata  nove vinarije i podruma Galić. Te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva.

Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5ha. Danas trsovi rastu na 60 ha, a vrijedne ruke vinara svake godine napune vinom 300.000 boca.

Vinar Josip Galić, otac  vinarije, uz glavnom enologa Slavena Jeličića te Andreja Markulina, direktora vinarije Galić predstavio je novo zdanje koje u potpunosti može svakom posjetitelju približiti viziju ovog vinara.

Osim impresivnosti same zgrade vinarije, koja je rezultat rada Dva Arhitekta, odnosno Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, opremljenost vinarije ono je što vrijedi spomenuti.

Velike drvene bačve sa staklom za priučavanje fermentacije, velike drvene bačve od 3300l za odležavanje vina, male od 330l za vinjak, betonska jaja i betonski konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa, zatim Bacchus3, vinifikatori, tankovi i preše  – sve je to dio novog igrališta gospodina Galića.

 

Kako je sam gospodin Galić napomenuo, ideja ovog novog podruma jesu mogućnosti koje on pruža, mogućnosti istraživanja potencijala vina i svega u što se vino različitim postupcima može razviti.

Uz obilazak podruma, koji su doslovno zabljesnuli sjajem inox tankova, priređen je bio i kulinarski dio u prostorima novog restorana i kušaonice vina.

Uslijedilo je promenadno kušanje vina vinara iz regije u atriju dvorca Kutjevo. Predstavnici vinarija Dvanajščak Kozol, Sontacchi, Bolfan, Kopjar , Petrač, Šember, Feravino, Krauthaker, Tomac i  Galić ponudili su gostima najbolje od vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Radionicu pod nazivom  ”Wines of Slavonia and Danube”  (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja) održao je Saša Špiranec, koji je novinarima iz Hrvatske, te gostujućim novinarima iz Austrije, Njemačke, Poljske, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te SAD-a  predstavio vina regije. Radionica o vinskim tržišnim trendovima održana je u nastavku, kako bi se uzvanici iz stranih zemalja, ali i Hrvatske, upoznali s trenutnom situacijom i predviđenim razvojem hrvatskih vin na tržištima Švicarske, Austrije, Njemačke i Poljske.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predstavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...