Kristalna barrique bačvica s 225 litara Sauternesa

Prema izvoru Le Figaro Vin, dvije je godine trajala izrada ove jedinstvene bačve u radionici Lalique u gradu Wingen-sur-Moder (Bas-Rhin). Cijena nije otkrivena.

Izvana kristal, a unutra 225 litara Sauternesa. Ovaj jedinstveni komad na svijetu, s potpisom   radionice Lalique, već nekoliko tjedana krasi dvorac Lafaurie-Peyraguey  (Gironde) koji slavi 400 godina.

Bačva  ima veličinu i oblik bordoške bačvice, napunjena  dragocjenim slatkim vinom Sauternes teži gotovo 400 kilograma, Obruči su mu od kože.  Prozirna pozadina ilustrirana je reprodukcijom gravure Renéa Laliquea iz 1928. pod naslovom “Žena i grožđe” koja se također pojavljuje na bocama prvog Grand Cru Classéa 1855. godine.

Kristal i vino

Ovaj je rad nastao povodom 400. obljetnice dvorca Château Lafaurie-Peyraguey, u vlasništvu Lalique grupe i njezina izvršnog direktora Silvia Denza. “Ideja je da izložena bačva svjedoči o jedinstvenoj  konvergenciji kristala i vina. Kristal odijeva vino –  prvi je takav rad na svijetu”, naglasio je  Silvio Denz.  Bačva je prenježna za svakodnevnu uporabu, zato je odlučeno da bude izložbeni primjerak. U njoj  je prva berba Silvia Denza, godišta 2013. i predstavlja “spoj   Sauternesova zlata i alzaškog kristala“. 

Kristalna bačva izložena je u jednom od podruma  dvorca, u kojemu se nalazi i luksuzni hotel-restoran. Bačva je blagoslovljena 3. prosinca 2018. godine, baš kao i kapelica koja se nalazi uz podrume. Ona je najnovija u nizu jedinstvenih kristalnih komada izloženih u vinoteci dvorca, uključujući Impériale (bocu od šest litara) i prozirnu kutiju od šest boca.

Više: http://www.chateau-lafaurie-peyraguey.com/home/

(izvor Le Figaro Vin)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *