ATIMO 2017. – posebno vino za poseban trenutak!

Drugi hrvatski Atimo Filipa Koletnika je iz berbe 2017., a predstavljen je nedavno odabranim znalcima u zagrebačkom wine baru Vivat fina vina. Veselo, svježe, ugodno, energično – i iznimno pitko vino osvojilo me na prvi gutljaj!

Sjećam se kada sam prvi put kušala Atimo magmun 2010 (već davne) 2013. u zagrebačkom domu slovenske sommelierke i arhitektice Nine Levičnik i ostala ugodno iznenađena jednostavnošću i čistom porukom velikoga vina. Taj prvi susret s Atimom bio je poseban trenutak. Vino, poruka, etiketa, priča o vinaru – sve je to nagoviještalo veliko vino. Tada se proizvodilo samo u Sloveniji, a danas eto već druga hrvatska berba je na tržištu. Hrvatski Atimo je istarska malvazija, proizvedena u podrumu Brune Trapana, u kojemu Koletnik gostuje stvarajući svoje vino za biranu vinsku publiku.

Tko je Filip Koletnik?

Filip je postao vinar iz ljubavi. S ljubavlju  bira vinograde iz kojih dolazi grožđe i s ljubavlju radi svoja vina.  Atimov put prema kultnim vinima počeo je 2012. kad je na ocjenjivanju “orange” vina u sklopu Slovenskog festivala vina u Ljubljani, koje je vodila Isabele Legeron MW, zauzeo 2. mjesto, iza vina „Cuvée Ana”, Valtera Mlečnika.

Filozofija

Filozofija Filipa Koletnika je jednostavna: vjeruje da su najbolje stvari one najjednostavnije. „Vjerujem  da je grozd potpun sam po sebi te da sadrži sve što je potrebno da iz njega nastane dobro i bogato vino. Zbog toga se želim što manje uplitati u proces samog nastajanja vina. Rezultat je vino živahne boje, kompleksnih mirisa, krepkog mineralnog okusa, bogatog tijela, duge trajnosti.“ – rekao je Filip na zagrebačkoj prezentaciji.

Vinifikacija

Zrelo i zdravo grožđe sorte malvazija bere se ručno,   devet mjeseci se macerira  na bobicama u 500 litarskimi rabljenim  drvenim  Tonneau bačvama, gdje se događa alkoholna fermentacija s prirodnim kvascima i malolaktična fermentacija. Nakon devet mjeseca maceracije pri nekontroliranoj temperaturi, na puni mjesec slijedi pretakanje u rabljene 500 litarske Tonneau bačve, bez  stiskanja grožđa. Potom vino 16 mjeseci dozrijeva u bačvi na vlastitim kvascima, a pretakanja i sva miješanja (batonnage) se događaju isključivo pri punom mjesecu. U studenom 2017, na puni mjesec, vino je punjeno u boce po načelu slobodnog pada, bez filtracije, s minimalnim dodatkom sumpora. Pri vrenju su korišteni autohtoni  kvasci, a vino se nije čistilo ni od bjelančevina, ni od kamenca.

Atimo je svježe, intenzivno, mineralno vino, s okusom kruške, zelene  jabuke, te ostavlja medno-citrusni aftertaste. Vino je po svojoj prirodi mutno, sadrži kvasce te je preporuka vinara da prije otvaranja bocu okrenete naopako. Temperatura serviranja je 12°C.

Slažem se s konstatacijom Atimova distributera Borisa Ivančića na prezentaciji: „ Atimo je vino koje vrijedi predstaviti svakom znatiželjnom vinoljupcu, a ne onima koji vole samo tzv. prirodna i orange vina.“ te  toplo preporučam da nađete svoj poseban trenutak za prvi (ili ponovni) susret s Atimom.

Atimo vina možete kupiti u vinotekama „Vivat fina vina“ u Zagrebu.

Više na: http://atimo-wines.com/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *