Happy birthday Lagavulin!

S impresivnih 200 godina, Lagavulin je destilerija jedinstvenog karaktera čije osobine i kreacije šarmiraju sve ljubitelje viskija Što to za destileriju viskija znači napuniti 200 godina rada, mogli smo iskusiti kroz kušanje pet pomno izabranih edicija Lagavulina od kojih je svaka na neki način obilježila razvoj destilerije. Odabir je pripremio…

S impresivnih 200 godina, Lagavulin je destilerija jedinstvenog karaktera čije osobine i kreacije šarmiraju sve ljubitelje viskija

Što to za destileriju viskija znači napuniti 200 godina rada, mogli smo iskusiti kroz kušanje pet pomno izabranih edicija Lagavulina od kojih je svaka na neki način obilježila razvoj destilerije. Odabir je pripremio viski entuzijast Tomislav Ruszkowski u ugodnoj atmosferi Vinoteke Bornstein.

Tomislav Ruszkowski

Destileriju  Lagavulin  osnovao  je  John  Johnston 1816. godine, kada započinje s legalnim radom. Dvjestoti su rođendan prošle godine proslavile i destilerije Ardbeg i Laphroig koje su poput Lagavulina smještene na južnom dijelu otoka Islay i zajedno čine tzv. tro list Kildaltonskih destilerija. Lagavulin je poput većine destilerija smještena u zaljevu na dnu otoka, a vodu crpi iz obližnjeg  jezera.

Na početku svog legalnog rada Lagavulin je proizvodio relativno male količine single malt viskija. Na tom se mjestu tada nalazila i destile rija Ardmor koja se ubrzo zatvorila. Nema puno pisanih podataka iz tog vremena sve do 1867. godine kada je James Logan kupio Lagavulin i krenuo s proizvodnjom White Horse blended viskija. White Horse, edicija napravljena na temeljima Lagavulin single malta iz 1970. godine, prvi se kušao na proslavi.

James Logan je s White Horse brendom   proslavio destileriju te je uz njega krenula i promocija White Horsa, uz koju se usput reklamirao i single malt Lagavulin 12 YO. White Horse 1970. vrlo je star viski s 40 % alkohola, a vjerojatno sadrži destilat koji se u ono vrijeme pripremao na tradicionalan način, gdje se kotao zagrijavao iz peći na ugljen, direktnim plamenom.  Ima i specifičan miris starinskog viskija,  lijepog je volumena i tijela s blago dimljenim završetkom.

Sljedeći se probao famozni Lagavulin 16 YO, koji je kao viski postavio visoke standarde i zaista se ostale destilerije s Islaya moraju jako truditi kako bi ga nadmašile. Ima 43% alkohola i tamnije je boje. Peter Mackie, koji je svojevremeno bio glavna pokretačka snaga u Lagavulinu, prvi je počeo pomno odabirati bačve za proces sazrijevanja viskija, shvativši da će tako dobiti kvalitetan proizvod, a zaslužan je i za izvoz White Horsa u SAD.

Distillers Edition 16 YO jedan je od tri glavna viskija u portfelju Lagavulina i treći rođendanski viski koji se kušao. On je poput Lagavulina 16, a specifičan je po tome što je dio života proveo u Pedro Ximenes ex sherry bačvama. Pedro Ximenes sorta je grožđa s juga Španjolske.

Od njega se radi puno, slatko desertno vino, koje se puni u bačve, koje nakon što se vino isprazni ugošćuju Lagavulin. Radi toga je ovaj viski malo tamnije boje, ima 43 % alkohola, nježnije je dimljen, zaobljenog tijela, slanast i mirisa na šumu i gljive. U okusu se osjete marcipan i kokos te pretežno osvaja žensku publiku.

Za proslavu 200-tog rođendana Lagavulina ove je godine specijalno buteljiran Lagavulin 8 YO. Izabran je za jubilarni viski zbog poznatog ljubitelja viskija i putopisca Alfreda Barnarda, koji ga je kušao prilikom posjete Laga vulinu 1880. On je okarakterizirao Lagavulin 8 kao izuzetan viski i tako ga dodatno popularizirao. Njemu u čast je za 200 godina destilerije ponovo kreirana edicija 8 YO.

Nakon „osmice“ pila se i tzv. Ruska rakija, viski s nazivom Russenschnaps s 53 % alkohola. Na boci ne piše ime destilerije, a viski puni Regensburger Wine & Whisky Club koji je od dvije bačve starosti 11 i 21 godinu izblendirao viski koji se isključivo dijelio članovima kluba i nije bio u prodaji. Da je proizveden u destileriji Lagavulin vidi se na etiketi na kojoj piše 16 White Horses i nacrtan je Dunyvaig, najstariji dvorac na Islayu koji se nalazi kraj destilerije na južnoj plaži.

Posebna zanimljivost bio je viski iznenađenja koji se kušao šesti po redu, a serviran je u maloj bočici bez naljepnice te se kroz arome i okuse pogađalo o kojoj bi se destileriji s Islaya moglo raditi. Naime, to se uistinu moglo samo i nagađati jer se radilo o single malt viskiju Special Selection – Classic of Islay 2014, cask 2725, koji je punila Jack Wieber kompanija iz Berlina bez naznake destilerije.

Tasting je pratila i izvrsna rođendanska torta od viskija koju je pripremila zagrebačka slastičarka Petra Jelenić.  Prava rođendanska proslava i putovanje na Islay koji su dočarali povijest, ljepotu i šarm Lagavulina.

Danas posjetitelje destilerije kroz pripremu, proizvodnju i kušanje vodi Ian McArthur koji je rođeni otočanin sa Islaya i 40 godina radi u proizvodnji Lagavulina. Njegove su prezentacije jako popularne, a poznat je po tome da voli uveseljavati ljude.

“Lagavulin, škotski single malt viski, objedinjuje sve arome otoka Islaya; miris dima, biljne i voćne arome, note islayskog treseta i morske slanosti”

Piše: Danijela Mirošević

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Old Pilot’s Gin najbolji na World Gin Awards 2022!

Ekipa iz destilerije "Duh u boci" objavila je kako je njihov Old Pilot's Gin dobio nagradu na World Gin Awards 2022 kao najbolji hrvatski London dry gin! "S velikim zadovoljstvom objavljujemo još jednu zlatnu medalju za najbolji hrvatski džin. World Gin Awards 2022....

Radionica zimskih koktela u Eurovilla baru!

Vrući kokteli u centru grada! Nove adventske radionice Master Kishonija pripremaju se tijekom prosinca za vrijeme trajanja adventskih događanja u Zagrebu. Mjesto radnje je Eurovilla Mini Bar u Teslinoj ulici, a raspoloživi  termini su: 01.12.2021. 08.12.2021....

Pelinkovac Antique – jedan od najzanimljivijih na svijetu!

Američki magazin USA Today proglasio je hrvatski pelinkovac jednim od najzanimljivijih pića na svijetu! Magazin USA Today je na konferenciji Bar Convent u Brooklynu naveo alkoholne brendove koji su ih se najviše dojmili. U članku pod naslovom '15 alkoholnih pića,...

4.Whisky Leaks u zagrebačkom Rougemarinu!

Nove etikete najboljih viskija opet spremne za kušanje! Fine stvari, distributer i promotor alkoholnih destilata za Hrvatsku, po četvrti je put organizirao Whisky Leaks, sajam vrhunskih viskija koji se održao u vrtu zagrebačkog restorana Rougemarin u subotu 6....

Gin Mountain Creek dolazi nam iz Podravine i Slavonije!

Predstavljamo ginove iz Podravine i Slavonije - Mountain Creek Ništa tako dobro ne paše u vrućim ljetnim noćima kao gutljaj osvježavajućeg gin tonica. Koji gin odabrati i što je trenutno in? Dileme više nema. Gin Mountain Creek sa šljokicama iz Podravine i Slavonije,...

Pin It on Pinterest

Share This