Vinska radionica – word wide wines: zeleni silvanac!

Priča o zelenom silvancu! Zeleni silvanac je stara sorta. Prema nekim izvorima podrijetlom je iz Austrije (Silvaner), a neki kao moguću domovinu spominju i Transilvaniju. Novijim istraživanjima utvrđeno je da su mu roditelji  traminac bijeli i biela belina velika („starohrvatska belina“). Ime mu potječe od latinskog silva („šuma“) ili saevum („divlje“)…

Priča o zelenom silvancu!

Zeleni silvanac je stara sorta. Prema nekim izvorima podrijetlom je iz Austrije (Silvaner), a neki kao moguću domovinu spominju i Transilvaniju. Novijim istraživanjima utvrđeno je da su mu roditelji  traminac bijeli i biela belina velika („starohrvatska belina“). Ime mu potječe od latinskog silva („šuma“) ili saevum („divlje“) pa se njegovo podrijetlo pogrešno dovodilo u vezu s divljom lozom, Vitis sylvestris. Vina silvanca zelenog ugodna su i pitka. Danas se najviše uzgaja u Njemačkoj, gdje je doveden iz Austrije, u pokrajinu Franken.

Silvaner je najveću ekspanziju imao 1960-ih i 1970-ih, kad je bio najraširenija sorta u Njemačkoj (a i danas je polovica svih površina u Njemačkoj). Nalazimo ga u Francuskoj (Alsace), Rumunjskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, SAD. U Hrvatskoj je sorta rasprostranjena u kontinentalnim vinorodnim područjima, a nadaleko je poznat Zeleni silvanac iz Orahovice koji se ondje uzgaja još od 1978. godine.

Na radionici  14.10.2020. smo kušali čak 12 vina silvanca zelenog. Krenuli smo s najmlađima  – kušajući ih uz sireve i voće koje se može i (aromatski) naći u vinu.

Magdič vinarstvo (2019) Slovenija

U prvoj skupini bila su 3 vina. Zeleni silvanac Jasne Antunović (2020) bio je tek napunjen iz inoxa, za našu radionicu, mlad i mutan, da upoznamo sortu u trenutku kada vino još “radi” i nije spremno za tržište. Tu je bilo baš zanimljivih mirisa, ponajviše tropskih – mango je dominirao.  Drugo vino  je bilo slovensko, iz Lendave – Magdič vinarstvo (2019) polusuho, ugodno, herbalno – zeleno vino. Možda malo prenježno aromatski. Još jedno slovenski vino – Doppler  (2019) iz Štajerske imao je jače tijelo, puni okus i finu pitkost.

Doppler zeleni silvanec  (2019) Slovenija

Silvanac zeleni – Alujević (2019)

U drugoj skupini imali smo vina  – uz zapečeni sir brie. Prva dva izvrsna predstavnika Plešivice  – mlada vinarka Lana Alujević i već renomirani Damir Režek.

Silvanac zeleni – Damir Režek

Oba vina su bila aromatski fina, voćna, srednjega tijela i duge trajnosti. “Super, super” za plešivičke silvance, uzviknuli su polaznici.  Međimurski Lovrec 2019 pokazao je svoju prelijepu svježinu, sa zelenom jabukom na nosu i jednostavno pitkošću.

Zeleni silvanac Lovrec 2019

Da ne bude uvijek sve isto, između druge i treće skupine vina ubacila sam jednog “uljeza” –  austrijski zeleni veltliner 🙂  – Grüner Veltliner 2019, Kamptal DAC, Domaine Gobelsburg koji su polaznici prepoznali kao drukčije vino.

Grüner Veltliner 2019, Kamptal DAC, Domaene Gobelsburg

U  trećoj skupini kušali smo 4 ozbiljnija vina uz paštetu od šarana i uz dimljenog šarana iz Orahovice: Lovrec 2018 vino je koje nas je zadivilo svojom aromatikom, i dalje je na nosu bila zelena jabuka, uz malo vinogradarske breskve koja je zaokružila vino aromatski i dodala slast na nepce.

Dimljeni šaran Orahovica

Zeleni Silvanac vrhunski Orahovica 2018 dokazao je na prvi gutljaj zašto ima dugu i neprekidnu popularnost u Hrvatskoj  – vino je fino, trajno, slasno, i paše najbolje uz dimljenog šarana.

Zeleni Silvanac vrhunski Orahovica 2018

Uz šarana se jako dobro snašao i iločki silvanac Krešić  (2017) s mirisima vinogradarske breskve i dugom trajnošću.  Predstavnik odležanih vina  – erdutski zeleni silvanac 2011 Antunović – iz privatne arhive vinarke Jasne Antunović pokazao je dugovječnost ove sorte – “dobro vino, ugodne aromatike, mednih nota, slasno! ” – opisali su polaznici!

“Šećer na kraju” – nije baš bio šećer, ali su bila slatka vina  – uz bijelu čokoladu i  bijelu tortu. Dva silvanca Orahovice bila bi doista sami po sebi fini desert i bez bijele čokolade:

Zeleni silvanac Orahovica  –  izborna berba bobica, slatko 2011

Zeleni silvanac Jezerac – kasna berba, 2019

Zeleni silvanac Jezerac – kasna berba, 2019  i  Orahovica  –  izborna berba bobica, slatko 2011 uljepšala su završetak večeri zelenog silvanca.

Slažem se s izjavom jednog od polaznika  –  “Zeleni silvanac je vino za duga druženja”! – dopustite da vas zavede i pozovite ga u svoj dom, između ostaloga i zato što je izvrsna vrijednost za novac – većina ih košta oko 50kn.

Živjeli!

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...