Vinska radionica – word wide wines: zeleni silvanac!

Priča o zelenom silvancu! Zeleni silvanac je stara sorta. Prema nekim izvorima podrijetlom je iz Austrije (Silvaner), a neki kao moguću domovinu spominju i Transilvaniju. Novijim istraživanjima utvrđeno je da su mu roditelji  traminac bijeli i biela belina velika („starohrvatska belina“). Ime mu potječe od latinskog silva („šuma“) ili saevum („divlje“)…

Priča o zelenom silvancu!

Zeleni silvanac je stara sorta. Prema nekim izvorima podrijetlom je iz Austrije (Silvaner), a neki kao moguću domovinu spominju i Transilvaniju. Novijim istraživanjima utvrđeno je da su mu roditelji  traminac bijeli i biela belina velika („starohrvatska belina“). Ime mu potječe od latinskog silva („šuma“) ili saevum („divlje“) pa se njegovo podrijetlo pogrešno dovodilo u vezu s divljom lozom, Vitis sylvestris. Vina silvanca zelenog ugodna su i pitka. Danas se najviše uzgaja u Njemačkoj, gdje je doveden iz Austrije, u pokrajinu Franken.

Silvaner je najveću ekspanziju imao 1960-ih i 1970-ih, kad je bio najraširenija sorta u Njemačkoj (a i danas je polovica svih površina u Njemačkoj). Nalazimo ga u Francuskoj (Alsace), Rumunjskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, SAD. U Hrvatskoj je sorta rasprostranjena u kontinentalnim vinorodnim područjima, a nadaleko je poznat Zeleni silvanac iz Orahovice koji se ondje uzgaja još od 1978. godine.

Na radionici  14.10.2020. smo kušali čak 12 vina silvanca zelenog. Krenuli smo s najmlađima  – kušajući ih uz sireve i voće koje se može i (aromatski) naći u vinu.

Magdič vinarstvo (2019) Slovenija

U prvoj skupini bila su 3 vina. Zeleni silvanac Jasne Antunović (2020) bio je tek napunjen iz inoxa, za našu radionicu, mlad i mutan, da upoznamo sortu u trenutku kada vino još “radi” i nije spremno za tržište. Tu je bilo baš zanimljivih mirisa, ponajviše tropskih – mango je dominirao.  Drugo vino  je bilo slovensko, iz Lendave – Magdič vinarstvo (2019) polusuho, ugodno, herbalno – zeleno vino. Možda malo prenježno aromatski. Još jedno slovenski vino – Doppler  (2019) iz Štajerske imao je jače tijelo, puni okus i finu pitkost.

Doppler zeleni silvanec  (2019) Slovenija

Silvanac zeleni – Alujević (2019)

U drugoj skupini imali smo vina  – uz zapečeni sir brie. Prva dva izvrsna predstavnika Plešivice  – mlada vinarka Lana Alujević i već renomirani Damir Režek.

Silvanac zeleni – Damir Režek

Oba vina su bila aromatski fina, voćna, srednjega tijela i duge trajnosti. “Super, super” za plešivičke silvance, uzviknuli su polaznici.  Međimurski Lovrec 2019 pokazao je svoju prelijepu svježinu, sa zelenom jabukom na nosu i jednostavno pitkošću.

Zeleni silvanac Lovrec 2019

Da ne bude uvijek sve isto, između druge i treće skupine vina ubacila sam jednog “uljeza” –  austrijski zeleni veltliner 🙂  – Grüner Veltliner 2019, Kamptal DAC, Domaine Gobelsburg koji su polaznici prepoznali kao drukčije vino.

Grüner Veltliner 2019, Kamptal DAC, Domaene Gobelsburg

U  trećoj skupini kušali smo 4 ozbiljnija vina uz paštetu od šarana i uz dimljenog šarana iz Orahovice: Lovrec 2018 vino je koje nas je zadivilo svojom aromatikom, i dalje je na nosu bila zelena jabuka, uz malo vinogradarske breskve koja je zaokružila vino aromatski i dodala slast na nepce.

Dimljeni šaran Orahovica

Zeleni Silvanac vrhunski Orahovica 2018 dokazao je na prvi gutljaj zašto ima dugu i neprekidnu popularnost u Hrvatskoj  – vino je fino, trajno, slasno, i paše najbolje uz dimljenog šarana.

Zeleni Silvanac vrhunski Orahovica 2018

Uz šarana se jako dobro snašao i iločki silvanac Krešić  (2017) s mirisima vinogradarske breskve i dugom trajnošću.  Predstavnik odležanih vina  – erdutski zeleni silvanac 2011 Antunović – iz privatne arhive vinarke Jasne Antunović pokazao je dugovječnost ove sorte – “dobro vino, ugodne aromatike, mednih nota, slasno! ” – opisali su polaznici!

“Šećer na kraju” – nije baš bio šećer, ali su bila slatka vina  – uz bijelu čokoladu i  bijelu tortu. Dva silvanca Orahovice bila bi doista sami po sebi fini desert i bez bijele čokolade:

Zeleni silvanac Orahovica  –  izborna berba bobica, slatko 2011

Zeleni silvanac Jezerac – kasna berba, 2019

Zeleni silvanac Jezerac – kasna berba, 2019  i  Orahovica  –  izborna berba bobica, slatko 2011 uljepšala su završetak večeri zelenog silvanca.

Slažem se s izjavom jednog od polaznika  –  “Zeleni silvanac je vino za duga druženja”! – dopustite da vas zavede i pozovite ga u svoj dom, između ostaloga i zato što je izvrsna vrijednost za novac – većina ih košta oko 50kn.

Živjeli!

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Pjenušac JAZZ & Graševina a cappella!

  Josipovićev JAZZ  otvorio je posebnu vinsku večer u Slavonskom Brodu - „Graševina a cappella“. PJENUŠAC JAZZ , tradicionalna metoda, JOSIPOVIĆ S pjenušavim vinom Jazz započelo je originalno predstavljanje graševina u Slavonskome Brodu pod nazivom „Graševina a...

Teran Wine & Walk u Motovunu!

Događaj o kojem svi pričaju i s nestrpljenjem očekuju! Ljubitelji Motovuna i oni koji će to tek postati, doći će na svoje prvog dana listopada. Manifestacija pod nazivom Teran Wine & Walk približit će enološke i gastronomske čari čarobnog gradića svima koji vole...

Nova vinska srijeda – NAJBOLJE OD HVARA!

Wine Wednesday: Najboje od Hvara!  SRIJEDA, 28. RUJNA 2022. u 19:00h   Hvarska su vina nadaleko poznata, kao i sam otok koji, čuvajući tradiciju izvornih sorti i pridjev najsunčanijega našega otoka - proizvodi vrhunska vina. Kvaliteta vina iz godine u godinu je...

S pijeska Lumbarajskog polja – Grk Sabulum 2021!

  Grk je poznato dalmatinsko bijelo vino istoimene autohtone sorte grožđa koja najbolje (i najdulje) uspijeva u pješčanim vinogradima „Lumbarajskog“ (Lumbardskog) polja na Korčuli, odakle je i potekla. Ne zna se točno otkuda dolazi naziv vina – postoje dvije...

Vinski hedonizam na luksuznoj jahti Desire!

Vinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire - provedite predivnu jesen na hrvatskom jugu!! Želite li si priuštiti nekoliko dana nezaboravnoga hedonističkog krstarenja na luksuznoj jahti Desire, a volite vina, posebice hrvatske izvorne sorte? Ovo je...

Pin It on Pinterest

Share This