9. sajam „S klobasicom u Europu” – donosi nam izradu najduže istarske kobasice na svijetu

Deveto izdanje međunarodnog sajma “S klobasicom u Europu” koji se od petka 17. ožujka do nedjelje 19. ožujka održava u Svetom Petru u Šumi, obilježit će i jedan povijesni događaj: izrada najduže istarske kobasice na svijetu, čija bi planirana duljina trebala iznositi 333 metra. Ovaj će se rekord postavljati u subotu…

Deveto izdanje međunarodnog sajma “S klobasicom u Europu” koji se od petka 17. ožujka do nedjelje 19. ožujka održava u Svetom Petru u Šumi, obilježit će i jedan povijesni događaj: izrada najduže istarske kobasice na svijetu, čija bi planirana duljina trebala iznositi 333 metra.

Ovaj će se rekord postavljati u subotu 18. ožujka od 16 do 18 sati u klaustru supetarskog pavlinskog samostana: tamo će se od unaprijed pripremljene smjese malo pomalo puniti najdulja ikada napravljena istarska kobasica. Kada se sva pripremljena smjesa napuni u crijevo, kada se sve propisno izmjeri i izvaže, tada će pak krenuti i degustacija te rekordne istarske kobasice, koju će, pečenu na roštilju, moći besplatno kušati svi koji to budu htjeli.

Meso za najdulju istarsku kobasicu, kao i za veliku većinu svih drugih istarskih kobasica pripremanih kroz godinu, dolazi iz Slavonije. Uoči javnog punjenja kobasice, meso će se samljeti i prema tradicionalnom receptu za istarsku kobasicu od njega će se pripremiti smjesa. U nju, osim mljevenog svinjskog mesa, ide još 1,6 posto soli, 0,25 posto papra, te malvazija u kojoj je prokuhan češnjak. Smjesa će se zamijesiti i pripremiti dan ranije u pogonima supetarske mesoprerađivačke tvrtke Histris.

Istarska se kobasica inače po tradiciji peče ili kuha tek nakon što se prosuši nekoliko dana, no u ovom slučaju mora se napraviti iznimka, jer tako veliku količinu kobasica ima smisla pripremati samo kad je prisutno mnogo ljudi koji će je moći pojesti.

Postavljanje ovog rekorda nema (nažalost) veze s poznatom Guinessovom knjigom svjetskih rekorda, jer ulazak u tu znamenitu knjigu košta. Ako Supetarci dogodine odluče nadmašiti vlastiti rekord, možda se nađe neki sponzor koji će omogućiti da se preko Guinessa doista cijelim svijetom pronese vijest o najduljoj istarskoj kobasici. No, to će eventualno biti dogodine. Za ovu godinu smo sigurni da ćemo u subotu u 18 sati na supetarskom placu vidjeti nešto što nikad dosad nismo vidjeli, pa zato – dođite i podržite postavljače ovog nezamislivog istarskog svjetskog rekorda.

***

U subotu 18. ožujka sajam se bez posebne ceremonije otvara u 10 sati, i ostaje otvoren do 22 sata navečer. Sajmeni programi održavaju se u supetarskoj sportskoj dvorani te na glavnom mjesnom trgu. Osim punjenja najduže istarske kobasice na svijetu koje će se pred posjetiteljima odvijati od 16 do 18 sati, a od 18 sati slijedi njezino pečenje i kušanje, zanimljivost subotnjeg programa je i osmo Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasic na beku. Očekuje se sudjelovanje deset natjecatelja iz više zemalja koji će ručno nadijevati istarsku kobasicu služeći se kao pomagalom samo jednom vrbovom šibom, odnosno bekvom, bekom ili venkom.

U nedjelju sajam traje od 10 do 20 sati, a u 18 sati izabrat će se i nagraditi najljepši izlagački prostor odnosno štand.

Supetarski sajam „S klobasicom u Europu” na vrlo lijep i kreativan način promiče kobasice kao nezaobilazni dio istarske, hrvatske i europske gastronomske baštine, čime doprinosi i lokalnoj odnosno regionalnoj ekonomiji. Malena općina Sveti Petar u Šumi broji čak šest pogona registriranih za proizvodnju kobasica, uz ovaj veliki proljetni međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” tu se održava i ljetni noćni sajam kobasica, kobasičarsko umijeće lokalnih obitelji njeguje se kroz smotru “Klobasica po starinski”, a odnedavno tu postoji i moderni interpretacijski centar Kuća hrvatskih kobasica. Drevni zavičaj kobasica tako iz godine u godinu postaje suvremeno regionalno i međunarodno središte kobasičarstva i okupljalište ljubitelja svih vrsta kobasica.

Sveti Petar u Šumi:

***

O najduljoj kobasici na svijetu: 

Najdulja kobasica na svijetu bila je dugačka 62,745 kilometara a napravljena je 1. prosinca 2014. godine u rumunjskom gradu Ploestiju. Težila je 45 tona, i zajedničko je djelo tvrtki Carrefour i Aldis. Ovime je oboren prethodni rekord najdulje kobasice na svijetu koji je bio postavljen 14 godina ranije kobasicoim dugačkom 59,14 kilometara! Dio ove najdulje kobasice na svijetu ispečen je na licu mjesta i podijeljen nazočnim sudionicima svečanosti rumunjskog Dana državnosti, a dio je podijeljen dobrotvornim udrugama i ustanovama.

Kobasičijada Turija 2013

A najveća spiralno namotana pečena kobasica, promjera 3,97 metara, dugačka 2.029 metara, napravljena je na Kobasičijadi u vojvođanskom mjestu Turija, u Srbiji, 23. veljače 2013. godine. Desetočlanu ekipu koja je napravila i ispekla ovu kobasicu predvodio je Miroslav Medurić Čika. Od tada vrijedni kobasičari iz Turije svake godine obaraju vlastiti rekord, praveći za metar dužu kobasicu nego prethodne godine.

Tekst fotografije : Davor ŠIŠOVIĆ / Bookaleta

www.bookaleta.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Na Tatari Brunch svake subote u Rougemarin City!

Subotom na zagrebačkoj špici uz Tatari Brunch i Piena pjenušac u RougeMarin Cityju za potpuno novi gastro doživljaj!   Ako subotom ujutro želite isprobati nešto novo, fino pojesti i podružiti se s prijateljima uz odličan pjenušac, Tatari Brunch u poznatom...

9. sajam „S klobasicom u Europu” – donosi nam izradu najduže istarske kobasice na svijetu

Deveto izdanje međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" koji se od petka 17. ožujka do nedjelje 19. ožujka održava u Svetom Petru u Šumi, obilježit će i jedan povijesni događaj: izrada najduže istarske kobasice na svijetu, čija bi planirana duljina trebala iznositi...

Fešta u Brijesti – Dan malostonske kamenice!

Malostonska kamenica proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta.Za njom uzdišu pravi gurmani diljem svijeta smatrajući da je upravo malostonska kamenica najukusnija i najsočnija na svijetu. 2020. godine upisana je u registar zaštićenih...

Poziv na vinske degustacije u ožujku – svjetski poznati crnjaci!

Drage vinoljupke i vinoljupci, vinske znalice i znalci, ovaj mjesec vas pozivamo na 2 vinska druženja u restoranu "Trilogija Fino & vino", Kaptol 10, Zagreb. Projekt vinskih radionica i druženja koje je pokrenula, i vodi prof. Marija Vukelić, nastavlja se dalje te...

Talijanska večera za pet!

Naša mala grupa hedonista ponovo se okupila i organizirala Večeru za pet ( šesti član bio je opravdano spriječen)! Ovaj put tema večere bila je Italija,pošto su iz "daleke" Verone stigla neka talijanska vina, a naša domaćica odlučila je ista sljubiti s izvornom...

Pin It on Pinterest

Share This