Modri les Noirs – festival najintrigantnije sorte na svijetu!

Evolucija crnih pinota u regiji: Niže razine alkohola, više svježine i nježniji tanini Na jedinstvenom  festivalu ( i masterclassu ) crnog pinota u jugoistočnoj Europi, Modri Les Noirs, okupilo se 30 vrhunskih vinara i otprilike 180 posjetitelja iz 10 zemalja. Ovaj događaj, koji se organizira od strane vinarije TILIA estate…

Evolucija crnih pinota u regiji: Niže razine alkohola, više svježine i nježniji tanini

Na jedinstvenom  festivalu ( i masterclassu ) crnog pinota u jugoistočnoj Europi, Modri Les Noirs, okupilo se 30 vrhunskih vinara i otprilike 180 posjetitelja iz 10 zemalja. Ovaj događaj, koji se organizira od strane vinarije TILIA estate – Kuća  pinota, od 2018. godine, privukao je pažnju vinoljubaca i stručnjaka. Tema festivala bila je evolucija regije u proizvodnji pinota crnog, smatrajući tu sortu najintrigantnijom na svijetu.

Jedinstveni masterclass bio je fokusiran na usporedbu dviju berbi, a 13 vinara je kroz to iskustvo odredilo smjer razvoja kvalitete i stila crnih pinota: niže razine alkohola, manje izraženiih tanina te veće svježine.

Festival Modri Les Noirs postupno se transformira u regionalno okupljanje uzgajivača i ljubitelja sorte pinot noir. Sve više podsjeća na događaje koje već dugi niz godina pratimo u Oregonu i Novom Zelandu, regijama koje se ističu kao najjači proizvođači ove sorte izvan Burgundije.

Matjaž Lemut

Matjaž Lemut, pokretač TILIE – Kuće pinota, priznati enolog i glavni organizator događanja, podijelio je svoje razmišljanje o festivalu:

“Festival kroz radionice gradi razmišljanje o identitetu vina određene sorte. Na prvom susretu 2018. godine samodopadno smo tražili najbolje, dok smo u posljednje četiri godine razvijali razmišljanja o tome što čini pravi crni pinot, kako ga postići, i imamo li pravo oblikovati vlastiti, regionalni stil. Većini uzgajivača putokaz je bilo tržište. Pinot crni nije uobičajena crvena sorta, teško ga je prihvatiti većini ljubitelja crnog vina. Stoga su uzgajivači morali obratiti pažnju na prave štovatelje ove sorte. Osmijeh ljubitelja trebao bi blistati, a oči mu trebaju zasjati kad ga proba.

Pinot noir prije svega mora biti Pinot Noir.” te dodao “Najveći izazov za uzgajivača povezan je s ekspresivnošću sorte. Ona se smanjuje ako je vino previše bogato, što je često slučaj kod početnika. S druge strane, razočaranje je prisutno ako je vino preslabo. Tehnologije u vinogradu, posebno vrijeme berbe, metode obrade u podrumu i pravilno doziranje kupaže vina s drvetom bili su ključne teme razmišljanja o tome kako povećati ekspresivnost vina. Ove godine željeli smo procijeniti napredak kroz degustaciju starijih i novijih kreacija pojedinih vinara. Gledajući rezultate, sretan sam i ponosan na promjene koje su vidljive u svima nama. Pozivamo vas na šesto izdanje Modri Les Noirs 26. listopada 2024.”

Quinten Sadler

 

Engleski vinski kritičar Quinten Sadler, koji je zajedno s Lemutom vodio majstorsku radionicu, izjavljuje: “Susret proizvođača i ljubitelja crnog pinota Modri Les Noirs već je petu godinu zaredom izuzetna platforma za kušanje crnih pinota iz regije, a koncept ovogodišnjeg događanja bio je posebno fascinantan. Imali smo priliku kušati nekoliko berbi od svakog proizvođača i razgovarati o evoluciji vinara i industrije općenito. Jasno je da su vinari usavršavali svoje stilove kako bi proizveli svježija, lakša vina s nižim udjelom alkohola i svilenkastijim taninima. Čini se da su do toga došli neovisno jedni od drugih i različitim metodama, ali smjer evolucije bio je vrlo jasan.”

Posjetitelji su imali priliku kušati stotinu crnih pinota iz šest zemalja i prisustvovati kratkim radionicama koje je vodio Sadler, gdje su učili o francuskim crnim pinotima, te Miquelu Hudinu, ocjenjivaču vina na Decanter World Wine Awards (DWWA) u SAD-u, koji je govorio o profesionalnom kušanju vina. Vrhunac dvodnevnog događanja bio je nedjeljni majstorski tečaj, prvi i jedini takav u Sloveniji i jugoistočnoeuropskoj regiji posvećen isključivo crnom pinotu, koji je bio rasprodan zbog velikog interesa.

Miquel Hudin

Trinaest odabranih vinara predstavilo je svoje pinote, svaki s po dva uzorka. “Kada pijete crni pinot određene berbe, upoznajete identitet vinara; ispijajući dvije različite berbe istog vinara, kušate i dinamiku njihovog razvoja. Vino uvijek teče, a vinarski instinkt i iskustvo stapaju ga u remek-djelo”, objasnili su organizatori. Raspravu je potaknulo sljedeće razmišljanje: “Proizvođači crnog pinota žele proizvesti najbolje crno vino kada prvi put dođu u dodir s ovom sortom. S vremenom, međutim, samosvijest ih vodi drugim putem. Dobar pinot noir mora zadržati svoj identitet, a potraga za najboljim slična je potrazi za Svetim gralom.”

Svoj entuzijazam i podršku Modri Les Noirs izrazili su tzv. aktivni slušatelji, komentatori, među kojima su bili Robert Gorjak, Belvin, Tomaž Sršen, urednik časopisa Dolce Vita, recenzent Decantera i vinski novinar Miquel Hudin, te Mario Meštrović.

Mario Meštrović dodaje: “U rojalnom stilu je organizirana degustacija najintrigantnije svjetske sorte pinot noira u Dvorcu Kedov. Ove godine plemenita degustacija je ponovo prikazala raznolikost ove svjetski najcjenjenije sorte. Svako vino je izuzetno karakterno, izuzetno neponovljivo i izuzetno svoje. Ove godine vidi se evolucija kvalitete, mladi pinoti su prikazali visoku tehničku ispravnost pri vinifikaciji te izuzetan potencijal za razvoj i dozrijevanje. Kušali smo poneki odlično kreiran pinot u stilu Burgundije, no ono što mi je bilo zanimljivije i smislenije su pinoti koji su generalno elegantnoga tijela a slojeviti i odležani u aromi i okusu a terroirski izričajniji dok su u isto vrijeme manje kopija Burgundije.

Pinot noir je toliko mistična sorta da ne postoji netko tko ima potpuni autoritet da kaže što i kakav on mora biti i upravo je to njegov čar. Svaka nova berba svakoga vinara nam otvara novi svijet u čaši koji je nova vinska uspomena. Ono što bih volio je da u budućnosti vinari generalno budu financijski i strpljenjem dovoljno naoružani da kušamo sve te pinote uistinu u njihovom najboljem razvojnom stupnju a za koji je često potrebno više godina sazrijevanja nego što oni budu već popijeni od strane tržišta. Zahvalan sam organizatorima na ovakvim prilikama gdje na jednom mjestu dobijamo uvid u pinote iz 9 zemalja te njihov razvoj vezan na kvalitetu i stilove.”

Miquel Hudin iz SAD-a je komentirao: “Domina i gospodar. Tako možemo okarakterizirati i odnos crnog pinota i vinara. Crni pinot će uvijek biti iznad njega. Puno je više razloga da ne uzgajate i ne proizvodite vino od grožđa crnog pinota nego što to ne činite. Unatoč svemu, odabrana skupina uzgajivača u Sloveniji odlučila je izazvati sudbinu ovom, jednom od najtežih sorti na svijetu.”

Modri les Noir u Kendovem dvorcu postao je godišnje hodočašće na kojem se ove hrabre vinarske duše okupljaju kako bi podijelile iskustva i muke u potrazi za crnim pinotom kao Svetim gralom ili, kao što se vidjelo na ovom događaju, kako bi proslavile svoja postignuća. Kroz dvodnevna kušanja uspoređujući berbe jasno je da su vinari nekada imali ovu sortu u svom asortimanu baš kao što su ljudi željeli posjedovati rijetku Teslu u svom susjedstvu. Tako su vina bila bez formiranog identiteta i kvalitete. Ti su dani prošli. I dok još uvijek nema velikih površina ove sorte, sve je više uspješnih priča za slavlje. U Goriškim Brdima, Vipavskoj dolini i Štajerskoj razvijaju se regionalni stilovi koji pokazuju jedinstvenost njihovih krajolika. Klimatski profil ne samo da omogućuje mogućnost uzgoja, već i da se ova sorta ističe.

Modri les Noirs 2023 nije samo običan vinski festival; to je bila proslava strasti prema crnom pinotu i ljubavi prema vinu. Vinari su ponosno dijelili svoje priče i naslijeđe, stvarajući nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje vrhunskih vina. Svi su zajedno podigli čaše u čast crnog pinota, čineći festival nezaboravnim iščekivanjem za sljedeće godine.

 

www.tiliaestate.si

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Šest zlatnih medalja za vinarijiu i destileriju Rossi!

Zlatom su se okitile tri Rossijeve vrhunske malvazije, ali i Epulon Pelinkovac, Travarica i Amaro Istriano Obitelj Rossi ima razloga za slavlje. Na ovogodišnjem 15. Svijetu malvazija, održanom početkom travnja u Poreču, zlato su osvojile tri vrhunske malvazije - tek...

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...