50. Vinska srijeda Marije Vukelić – najbolje s Hvara!

50. jubilarna Vinska srijeda Marije Vukelić održala se u Kaptol Centru, u restoranu Frida  – s predstavljanjem ponajboljih vina otoka Hvara! To je već pomalo tradicionalna zagrebačka radionica koja predstavlja nabolje ocjenjena vina s ljetnog hvarskog ocjenjivanja “Jelsa Summer Wine tasting by Vinske zvijezde” u organizaciji udruge Hvarski vinari i Tz…

50. jubilarna Vinska srijeda Marije Vukelić održala se u Kaptol Centru, u restoranu Frida  – s predstavljanjem ponajboljih vina otoka Hvara!

To je već pomalo tradicionalna zagrebačka radionica koja predstavlja nabolje ocjenjena vina s ljetnog hvarskog ocjenjivanja “Jelsa Summer Wine tasting by Vinske zvijezde” u organizaciji udruge Hvarski vinari i Tz Općine Jelsa . Prigoda je to da i Zagrepčani okuse ono najbolje od Hvara, točnije, prva tri mjesta svih ljetošnjih 5 kategorija vina (bogdanjuše, druga bijela vina, ružičasta vina, plavce i druga crna vina).

Kušanje vina odvijalo se „naslijepo“, etiketa svake boce bila je prekrivena, stoga gosti nisu bili „opterećeni“ zvučnim imenima, nego se koncentrirali na kvalitetu vina u čaši. Kako bi se okusi  (i mirisi) najbolje proželi, uz tapase su poslužena hvarska maslinova ulja Božić i Seca Eva Marija te ekološki začini mediteranskog bilja Fjori Fora iz hvarskoga sela Gdinj.

Restoran Frida je uz svaku kategoriju vina pripremio tapase, a gosti radionice dodavali se, prema želji, maslinova ulja i začine.

****

Kušana su sljedeća vina:

  1. Bogdanuša Tomić 2022
  2. Bogdanjuša Carić 2022
  3. Bogdanuša Zlatan Otok 2022
  4. Prč Vujnović 2022
  5. Luviji Longo 2022
  6. Luviji Pošip 2022
  7. Pošip Pavičić Selekcija 2022
  8. Carić Rosé 2022
  9. Luviji Rosetta 2022
  10. Pavičić Rosé 2022
  11. Dobričić Bell’Iakov 2021 (11.7%)
  12. Drnekuša Lučić 2020 (13,5)
  13. Boanerges Bell’Iakov 2021 (15 %)
  14. Caplar Tomić 2018 (14.5 %)
  15. Plavac mali Grand Select 2018
  16. Plavac Pharos Maxvimus 2016
  17. Plavac mali Svirče Rezerva 2013

Uz najbolja vina s ocjenjivanja, bilo je i iznenađenja, među njima još dvije značajne hvarske sorte  – prč Vujnović 2022  i Drnekuša Lučić 2020.  Budući da je šećer dolazi na kraju, i desert je bio s Hvara –  čuvene Gamulin čokolade, ovaj put s rogačem – odlično su se sljubile s odležanim plavcem.

Na kraju radionice, bilo je nekoliko nagradnih pitanja i nagradnih boca vina, s kojima je večer doista završila sa slatkim okusom i lijepim rastankom.

Na sljedećoj vinskoj srijedi. 13.12. kušat će se viška vina, a u goste dolazi vinarija Senjanović!

Rezervirajte mjesto na vrijeme!

Vina Senjanović ponovno u Zagrebu!

****

Crtice iz povijesti …
  • Prema pisanju rimskog pisca Apijana, hvarsko vino bilo je tražena roba na ilirskom kopnu, a dolaskom Rimljana u 2. st.pr. Kr. unaprjeđuje se njegova proizvodnja.
  • U vrijeme mletačke uprave Hvar je najbogatije središte Dalmacije. Izvoz vina bio je tada vodeća gospodarska djelatnost, a Hvarani su u Veneciji imali svoje banke (stolove) za prodaju vina, suhih smokava, maslinova ulja, bajama, rogača i drugih proizvoda. Otvaranje novih tržišta u sklopu Austro-Ugarske Monarhije, ali i propast europskih vinograda dolaskom peronospore, pepelnice i filoksere, dovode do povećanja površina pod vinogradima (5750 ha) i povećane potražnje za hvarskim vinom.
  • Krajem 19. stoljeća osnivaju se prve otočne zadruge, koje organiziraju otkup i prodaju vina i drugih poljoprivrednih proizvoda. Procvat se zatim pretvora u katastrofu. Vinska klauzula, kojom Austro-Ugarska dopušta povlašten uvoz Italiji, snižava cijenu vina i 3,5 do 5 puta. —Godine 1890. hvarske vinograde napada peronospora, nakon toga 1909. g. filoksera pa vinogradi propadaju. Ove nevolje zajedno dovode do osiromašenja stanovništva otoka Hvara, ali i cijele Dalmacije pa slijedi iseljavanje u prekooceanske zemlje u potrazi za boljim životom. Obnova vinograda nikad više ne dostiže nekadašnje površine.

Vinogorje Hvar – Danas komercijalni vinogradi čine svega 336,72 ha (izvor: APPRRR 2022.g.),  Otok Hvar nudi raznovrsnost proizvodnih uvjeta, od osunčanih strmih padina s južne strane otoka preko visoravni na vrhu otoka koju karakterizira nešto hladnjia mikroklima pa do terasastih vinograda i Starogradskog i Jelšanskog polja na sjevernoj strani te manjih kraških polja na istočnoj strani otoka.

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...