Solaire Tables by Veuve Clicquot – podrška ženama cheficama!

Šampanjska kuća koja je ušla u povijest prekinuvši vladavinu muškaraca u svijetu proizvodnje šampanjaca, šalje još jednu snažnu poruku: Veuve Clicquot s oduševljenjem pozdravlja žene chefice lansiranjem programa Solaire Tables. Prije više od 250 godina i prije rasprava o nejednakosti među spolovima, mlada udovica trajno je izmijenila stvarnost Clicquot šampanjske…

Šampanjska kuća koja je ušla u povijest prekinuvši vladavinu muškaraca u svijetu proizvodnje šampanjaca, šalje još jednu snažnu poruku: Veuve Clicquot s oduševljenjem pozdravlja žene chefice lansiranjem programa Solaire Tables.

Prije više od 250 godina i prije rasprava o nejednakosti među spolovima, mlada udovica trajno je izmijenila stvarnost Clicquot šampanjske kuće. Nasljeđe Madame Clicquot je slavljeno od strane engleskog kraljevskog dvora do ruskog cara radi njenih izvrsnih šampanjskih kreacija sa žutom etiketom. Danas Maison Veuve Clicquot šalje još jednu snažnu poruku – pokretanjem novog programa sa svrhom podrške žena chefica:  Solaire Tables Central Europe.

Solaire Tables program, nastao pod utjecajem velike dame Champagne, započeo je svoje dvogodišnje putovanje Centralnom Europom, uključujući odabrane zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku.

“Svrha programa Solaire Tables je stvaranje jedinstvene zajednice strastvenih žena iz svijeta gastronomije sa područja Centralne Europe, koje se mogu poistovjetiti sa “solaire” kulturom. To podrazumijeva dijeljenje kreativnosti, inovativnosti i optimizma Madame Clicquot, te korištenje njihove ekspertize kako bi gastronomska scena još više zasjala. “Solaire” se odnosi na kultnu žutu boju koja od 1877. godine predstavlja izlazeće sunce i simbolizira uvjerenje Madame Clicquot da svaki novi dan donosi nove mogućnosti,” objasnila je Nora Szegedi, brand managerica Moët Hennessyja za Centralnu Europu.

U sklopu ovog kulinarskog programa, odabrani restorani na čelu sa ženama cheficama, nude jedinstveno Solaire Tables iskustvo, s degustacijskim menijima u solaire stilu.
Gostilna Repovž (slovenski restoran sa zelenom Michelinovom zvjezdicom) na čelu s cheficama Sabinom Repovž i Ksenijom Mahorčič, ponosno je započela sa Solaire Tables programom. U kombinaciji s najboljim Veuve Clicquot šampanjcima, ovo jedinstveno iskustvo nudi putovanje kroz okuse i tradiciju u skladu sa solaire kulturom te nadilazi sva očekivanja.

Vrijednosti kojima je težila Barbe Nicole Clicquot Ponsardin i čiji je moto bio “samo jedna kvaliteta, ona najbolja”, te koja je preuzela upravljanje kućom nakon suprugove smrti kad je imala 27 godina, bezvremenske su. Danas se njezini napori možda ne čine toliko izvanrednim, no Madame Clicquot je sve to učinila davne 1805. godine, suprotno željama njenog svekra koji je imao namjeru prodati šampanjsku kuću, u vrijeme kada je uloga žene u društvu bila sasvim drugačija. Bila je inovator i poduzetnik; riskirala je i kršila pravila, uvodeći revolucionarne novitete koji i dan danas definiraju tehnologiju proizvodnje šampanjaca (poput prvog vintage šampanjca i prvog blendanog rose šampanjca). To je razlog zašto nas njezina priča i dan danas inspirira i ideja programa kojim Solaire Tables Central Europe želi podržati žene chefice u regiji.

Hrvatsku predstavlja Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel´s i Le Bistro u zagrebačkom hotelu Esplanade, s dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj gastro sceni. Njeni inovativni i kreativni meniji uz koje se često uparuje i Veuve Clicquot šampanjac, dobro su poznati ne samo gostima hotela, već i domaćoj publici. Druga hrvatska predstavnica je Lana Klingor Mihić, Masterchef at Home, na čijim kreativnim i inspirativnim kulinarskim radionicama sudionici imaju mogućnost kušati Veuve Clicquot šampanjace uz pojedina jela.

Kako bi se stvorila što intimnija veza između chefica i solaire kulture, Maison Veuve Clicquot pozvao je odabrane chefice iz svih zemalja sudionica, na jedinstveno putovanje u Reims, dom ove šampanjske kuće. Osim vođene degustacija i posjete čuvenim podrumima, chefice su imale priliku sudjelovati i na radionici s Christophe Pannetierom, glavnim chefom Veuve Clicquot Maisona.

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot, osnovana 1772. godine u Reimsu je prestižna šampanjska kuća poznata po svojoj kreativnosti i inovacijama. Brand je stekao slavu pod vodstvom Madame Clicquot Barbe-Nicole Ponsardin koja je preuzela posao početkom 19. stoljeća. Veuve Clicquot šampanjska kuća poznata je po svojoj predanosti inovacijama i kvaliteti, te proizvodnji kultnih šampanjaca poput čuvene Veuve Clicquot žute etikete. Kao jedna od najuspješnijih ženskih poduzetnica u povijesti, Madame Clicquot ne samo da je izumila prvi rose šampanjac nastao blendanjem i vintage šampanjac redefinirajuću dotadašnju kulturu šampanjaca, već je također razvila i dva ključna procesa u proizvodnji šampanjaca znana kao “remuage” i “pupitre”. Veuve Clicquot kuća je prepoznatljiva i po svom bogatom stilu šampanjaca i punoći, koje karakterizira savršena ravnoteža svježine i dubine.

Veuve Clicquot šampanjci nastaju kao blend triju sorti: crnog pinota, chardonnaya i pinot meuniera. Svaka sorta pridodaje blendu različite karakteristike, s tim da dominacija crnog pinota i visoki postotak rezervnih vina rezultiraju jedinstvenim, gastronomski orjentiranom okusnom profilu po kojem je Veuve Clicquot šampanjac i poznat.

www.veuveclicquot.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“VIS u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja .2024, u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...