Pričajmo o rumu – priča o Renegade rumovima!

U srcu Granade, otoka bogate povijesti i kulture na jugoistoku Karipskog mora, smjestila se destilerija Renegade. Ova destilerija nije poput ostalih. Njezina priča nije samo o proizvodnji pića već i o oživljavanju tradicije i stvaranju novih iskustava. Destilerija Renegade poznata je po svojoj strasti prema kvaliteti i inovaciji, a njezino…

U srcu Granade, otoka bogate povijesti i kulture na jugoistoku Karipskog mora, smjestila se destilerija Renegade. Ova destilerija nije poput ostalih. Njezina priča nije samo o proizvodnji pića već i o oživljavanju tradicije i stvaranju novih iskustava.

Destilerija Renegade poznata je po svojoj strasti prema kvaliteti i inovaciji, a njezino poslanje je stvarati izvanredne rumove koji će osvojiti srca i nepce svakog ljubitelja dobre žestice. Njihova filozofija je jednostavna – kombinirajući tradicionalne metode s modernim pristupom, stvaraju rumove visoke kvalitete koji oduševljavaju svojom slojevitošću okusa i mirisa.

Zanimljivost je da iza njihovih rumova kao i same destilerije stoji Mark Reynier, pokretač škotske viski  destilerije Bruichladdich s otoka Islay. Renegade je mlada destilerija osnovana 2022. godine, a svoje rumove proizvodi inspirirane teroirom otoka Granade. Tamo se u modernoj destileriji odvija cijeli proces proizvodnje ruma. U samoj proizvodnji ne koriste se dodane arome, šećeri i bojila.

Renegade slijedi načela Rhum Agricolea takozvanog francuskog stila ruma koji se proizvodi izravno od svježe cijeđenog soka dobivenog iz šećerne trske. Rumove iz ove destilerije vrlo je teško kušati na jednom mjestu, a nama se pružila jedinstvena prilika za specijalno kušanje pozivom na radionicu ruma – Pričajmo o rumu! 

U trgovini Fine stvari, ekskluzivnom boutique dućanu specijaliziranom za jaka alkoholna pića premium kvalitete , održana je radionica rumova koju je vodio Tomislav Ruszkowski, stručnjak za viskije, ali i ljubitelj ostalih destilata. Tomislav je doveo svoje znanje i strast u ovu radionicu kako bi podijelio svoje iskustvo s entuzijastima i ljubiteljima dobrog ruma.

Tomislav Ruszkowski

Uzbuđenje se osjećalo u zraku dok smo ulazili u moderno uređeni prostor trgovine Fine stvari. Stol je  bio postavljeni s pažljivo odabranim rumovima. Odabrano je osam rumova, svaki s pričom koja govori o njegovom podrijetlu i procesu proizvodnje. Kušali smo: Dunfermline, Dunfermline Pre Pot Stil, New Bacolet , Old Bacolet, Hope, Lake Antoine, te  Dunfermline Single Farm Origin i New Bacolet Single Farm Origin, dva ruma koji su se svojom bojom i stilistikom približili single malt viskiju.

Tomislav nas je strpljivo, njegovim osebujnim stilom,  vodio kroz polja šečerne trske, povijest rumova do same tehnike kušanja.

Svaki gutljaj ruma bio je poput putovanja kroz različite okuse i arome Kariba. Od laganih i voćnih tonova do dubokih i kompleksnih nota, svaki rum imao je svoju priču. Svi smo se divili bogatstvu i raznolikosti svakog kušanog ruma, istovremeno učeći o važnosti svakog koraka u procesu proizvodnje.

Dok je radionica odmicala, atmosfera je postajala sve opuštenija, a razgovori su postajali sve živopisniji. Redala su se pitanja, dijelili dojmovi i razmjenjivali zanimljivi savjeti o načinima mješanja ( blendanja ) kušanih uzoraka. Neki su otkrivali nove omiljene rumove, dok su drugi produbljivali svoje znanje o ovom čudesnom piću.

Na kraju radionice, svi smo otišli s novim saznanjima, ispunjeni inspiracijom i zahvalni na jedinstvenom iskustvu kušanog. Destilerija Renegade i trgovina Fine stvari nisu samo mjesta gdje se proizvode i prodaju rumovi – one su oaze strasti, kreativnosti i zajedništva gdje se dijeli ljubav prema dobrom piću.

www.renegaderum.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Kilchoman European Tour 2024 gostuje u Finim stvarima!

Fine stvari, selektor najfinijih svjetskih destilata za Hrvatsku, u prvoj polovici travnja ponovno dovodi okuse škotske destilerije Kilchoman u Zagreb! Kilchoman destilerija, kao dio svoje europske turneje "Kilchoman European Tour 2024.", ponovno će gostovati u Finim...

13 years old Lochindaal – prvi hrvatski single malt whisky s otoka Islay!

Prvi hrvatski - privatno - napunjen viski iz bačve stigao je na domaće tlo! Radi se o Lochindaalu,13-godišnjem single malt viskiju s 50 ppm! Izraz PPM uobičajen je u industriji viskija, posebno kada je riječ o viskijima s otoka Islay. PPM (parts per million - dijelovi...

Pričajmo o rumu – priča o Renegade rumovima!

U srcu Granade, otoka bogate povijesti i kulture na jugoistoku Karipskog mora, smjestila se destilerija Renegade. Ova destilerija nije poput ostalih. Njezina priča nije samo o proizvodnji pića već i o oživljavanju tradicije i stvaranju novih iskustava. Destilerija...

Ljubičasti gin s okusom Mediterana – novi hit destilerije Kostelac!

Esencije agruma i aromatičnog bilja poput lavande i ružmarina, najkvalitetniji pšenični destilat te čista voda s Papuka podarili su, kažu, vrhunski okus ginu Mountain Creek Taste of Mediterranean destilerije Kostelac. Osvojio je zlatnu medalju za iznimnu kvalitetu i...

Cognaci François Voyer predstavljeni u Vrutku!

U ekskluzivnom prostoru zagrebačkog distributera vina i alkoholnih pića Vrutak, održano je predstavljanje i degustacija francuskih konjaka  renomiranog brenda François Voyer. Gosti su imali priliku zaranjati u svijet izuzetne elegancije i tradicije ovog proizvođača...