Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Virtualni maskenbal

Vrijeme je karnevala, maškaranja i uživanja u kroštulama, krafnama i fritulama. Nažalost ne možemo se družiti kao prošlih godina u karnevalskim povorkama i feštama, ali možemo u krugu obitelji i najbližih prijatelja pripremiti karnevalske  slastice, sljubiti ih s vinima i zaboraviti nakratko svakodnevicu  – veselim druženjem kod kuće.  U tome nas mogu potaknuti virtualni karnevali  koji se događaju online, kao npr. na facebook grupi MOJ SENJ (/www.facebook.com/groups/436331633204948 )  gdje se skupina građana dosjetila da tradicionalne „senjske zimske bale“, u Primorju znane pod imenom „mesopust“, održi – virtualno. Maškaranje je počelo prvu subotu nakon Sveta tri kralja i nastavlja se do Pepelnice. Za svaki „virtualni bal“ organizatori najave temu, a ljubitelji karnevala i običaja se „maškaraju“, pjevaju i vesele –  i objavljuju fotografije u grupi Moj Senj.

Karnevalske slastice i vina 

Uz dobru feštu, idu tradicijske slastice – i vina.  Prošle smo subote pripremili fritule, kroštule, krafne, jeli smo ih uz vina s ostatkom šećera, pa evo kako su se sljubili u noći maškara.

Zaljubljen u fritule? 

Glavni zavodnik je bio i pravi ljubavnik Amoureux (fr. zaljubljen; dragi, ljubavnik, zaručnik) vinarije Barun iz Krašića. Pjenušac od muškata žutog, doista zavodi odmah mirisom i prepoznatljivim sortnim aromama. Vino je slatko, dopadljivo, fino. Nježnog perlanja, ugodne slatkoće, proizveden tradicionalnom metodom, oznake extra sec  (govori nam da sadrži između 12 i 17 g/l neprovrela sladora). Izvrsno je išlo uz kroštule i fritule. Jako se dopao svim nazočnim maškarama.

Pjenušava Jasminka i krafne! 

Druga je bila zavodnica za ljubitelje intenzivnijih okusa – Jasminka, vino nastalo suradnjom dviju vrhunskih zagorskih vinarija Vuglec&Bodren. To je pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom metodom od chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca, odležava preko 4 godine, a ekspedicioni liker je Bodrenovo ledeno vino koje donosi medne note. Na nosu se osjete sušene smokve, marelice, datulje.

Mjehurići postojani, okus dug. Lijepo je išao uz krafne s pekmezom od marelice. Na etiketi piše demi-sec, što znači da je u kategoriji pjenušaca od 32 do 50 g/L neprovrelog sladora.

Dva muškata: bijeli i žuti

Treći kandidat  bio je Muškat žuti vinarije Pavlomir (2018) iz Novog Vinodolskog, desertno vino od istoimene sorte, izraženih muškatnih aroma, punog i snažnog tijela. Proizvodi se dehidriranjem bobica i u malim količinama. Uz njega su tijesno priljubile –  kroštule.

Četvrti pratitelj karnevalskih slastica bio je elegantni Muškat bijeli (2019) istarske vinarije Valenta. To je slatko vino nastalo od grožđa iz vinogorja središnje Istre. Nježne je žute boje, vrlo je pitko, umjerene slatkoće,  izražene arome muškata. Profinjeno vino – spojilo se fino  s fritulama. Peti je trebao biti prošek Bačić s Korčule, ali njega smo ostavili za sljedeću subotu.

Kako to obično biva, svaka je maškara imala svog vinskog favorita, tj. svako je vino našlo najbolji slatki zalogaj, i svi su bili zadovoljni i veseli, kako i priliči maškarama.

Virtualni balovi i maškaranja traju još sljedeći tjedan, napravite i vi svoje fritule i kroštule, sljubite ih s (polusuhim/poluslatkim/slatkim) vinima koja volite – nađite svoj „najbolji vinski par maškara 2021. – i priključite se fešti u facebook grupi Moj Senj.

Senjski zimski karneval: Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži!

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...