Krenimo na Terroir wine & dine krstarenje na luksuznoj jahti Desire!

Vinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire u listopadu – jedinstven doživljaj jeseni na hrvatskom jugu – od 21-26.10.2023. Želite li si priuštiti nekoliko dana nezaboravnoga hedonističkog krstarenja na luksuznoj jahti Desire, a volite vina, posebice hrvatske izvorne sorte? Ovo je prilika koja se ne propušta! Pozivamo Vas na ovo…
Vinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire u listopadu – jedinstven doživljaj jeseni na hrvatskom jugu – od 21-26.10.2023.

Želite li si priuštiti nekoliko dana nezaboravnoga hedonističkog krstarenja na luksuznoj jahti Desire, a volite vina, posebice hrvatske izvorne sorte? Ovo je prilika koja se ne propušta! Pozivamo Vas na ovo „terroirsko“ luksuzno putovanje u „režiji“ prof. Marije Vukelić, vinske stručnjakinje i promotorice, koja se zadnjih desetak godina bavi prezentacijama, radionicama, vinskim edukacijama i zanimljivim vinskim temama.

Cilj putovanja je vinskim ljubiteljima i znalcima, ponuditi jedinstveno „terroir wine & dine yachting“ krstarenje – u posezoni, kada nema gužve i kada se može doista guštati svim čulima jer naš Jadran ne vrvi turistima. Luksuz i hedonizam je motiv koji karakterizira naše putovanje, a usput, nenametljivo, gosti mogu upijati i vinsko znanje. Jeste li bili u listopadu na hrvatskim otocima Korčuli, Hvaru, Visu, na poluotoku Pelješcu? Doživljaj je poseban, boje, okusi i mirisi su čarobni! Mi smo bili – i ponavljamo doživljaj već 4. put te vam ga toplo preporučujemo!

Krstarenje se sastoji od 6 dana uživanja od jutra do večeri, uz iznimna iskustva sljubljivanja hrane i vina, ali i proučavanja „terroira“, tj.posebnih položaja gdje raste loza, gdje uspijeva fantastično grožđe i potom, različitim metodama vinifikacije, prema ideji vinara, nastaju

Ove jeseni isplovljavamo iz Dubrovnika, a vraćamo se u Split.

Putovanje može započeti i u Splitu, gdje ćemo busom proći kroz Komarnu i Ston te doći do naše jahte u Dubrovniku, ili – može početi u Dubrovniku,do kojega možete doći avionom, a mi organiziramo prijevod do aerodroma.

Na uvodnoj večeri upoznajemo se s posadom broda i putnicima (i jedni s drugima). Kapetan Jakov Cepernić će nam objasniti pravila krstarenja, a onda slijedi prva večera gdje uz jela i vina Dubrovačkoga vinogorja upoznajemo i vinare (vinarija Crvik, Dubrovački podrumi i dr). Večeru u 4 slijeda priprema nam naš gost-chef Toni Budimir uz chefa jahte Antu Kozinu. Večeru vodi i o vinima vam govori Marija Vukelić.

U nedjelju ujutro isplovljava se prema Pelješcu, poluotoku predivnih položaja, vrijednih ljudi, moćnih vina. Ploveći prema Trsteniku, na „pjenušavoj marendi“ Marija Vukelić priča vam o povijesti vina na Pelješcu i o posebnim položajima plavca malog. Prva stanica na poluotoku je naravno položaj Dingač, na kojemu nas dočekuje Marija Mrgudić, velika vinarka Pelješca i jedna od najpoznatijih i najvažnijih vinarki u Hrvatskoj.

Ispričat če nam povijest Dingača a onda ćemo kroz Potomje, do Muzeja vina u Putnikovićima, ondje ručati te se vratiti prema Trsteniku, do naše jahte. Na vinskoj večeri na jahti, sljubit ćemo jela i pelješka vina uz goste vinare (Korta Katarina, Sagul, Hilić, Bura i Grgić ).

U ponedjeljak se isplovljava prem Korčuli, crnom otoku bijelih vina, kako su ga nazivali u prošlosti.Tijekom plovidbe na pjenušavoj marendi uz korčulanski pjenušac, Korčulansko vinogorje predstavlja Marija Vukelić. Jahta se veže u gradu Marka Pola, kroz Korčulu nas vodi turistički vodič, a poslije nas put vodi u Lumbardu na „Lumbarajsko polje“, domovinu sorte grk.

Uponajemo pješčani terroir i povijest grka uz stručno vodstvo Maje Cebalo te ručamo (ako želimo) uz neke od vinara iz udruge Grk Lumbarda ( Popić, Cebalo, Nobilo).

Nakon grka – vrijeme je za pošip! Minibusom obilazimo čarsko i smokvičko polje, najpoznatije terroire pošipa i saznajemo priču o nastanku sorte – i kušamo pošipe (Toreta, Pecotić Baran, Kunjas) Na vinskoj večeri na jahti, sljubljuju se jela i korčulanska vina uz stručno vođenje Marije Vukelić i uz goste vinare (Bačić, Krajančić, Merga victa … ) i kušanje maslinovih ulja Torkul

U utorak se plovi prema Hvaru, našem najsunčanijem otoku s dugom tradicijom vinogradastva i vinarstva. Uz hvarski pjenušac, na pjenušavoj marendi – Hvarsko vinogorje predstavlja Marija Vukelić. Pristajemo u Jelsi, te uz stručno vodstvo dipl.ing.agr.Ivane Krstulović Carić upoznajemo terroire Starogradskog polja i Južne strane otoka. Ručak je (prema želji) u konobi Duboković Dvor s gostima vinarima gdje ćemo kušati bijela vina otoka, a u Pitvama ćemo posjetiti i muzej vina– vinogradarsku zbirku Pitve. Ako netko želi na kavicu u grad Hvar, i to možemo organizirati, a tko ne želi, može se odmoriti na jahti do večere.

Na vinskoj večeri na jahti, sljubljujemo hranu i hvarska vina uz stručno vođenje Marije Vukelić i goste vinare udruge Hvarski vinari (Tomić, Carić, Svirče, Luviji) te kušanje maslinovih ulja Seca Eva Marija.

U srijedu plovimo prema Visu, u plovidbi prema Visu, nakon doručka, na programu je „Pjenušava marenda“ uz pjenušac lokalne sorte, Marija Vukelić uvodi nas u viško vinogorje i najavljuje koje ćemo terroire i vinare upoznati na Visu.

Da ne bi bilo previše hrane, bit će i hodanja po vinogradima – upoznaju se viška polja – Tihobraće, Dračevo Polje, Milna, uz stručno vodstvo Monike Radišić. Nakon šetnje, ako želimo možemo na kavu u Komižu, a ako ne – odmor je na jahti, do večere kada nam dolaze vinari i predstavljaju svoja vina.

U četvrtak se plovi prema Splitu. Nakon doručka, slijedi i „Pjenušavi pozdrav“ /Sparkling
Bye Bye na kojemu rezimiramo iskustva s krstarenja i nudimo vam, u Splitu, posjet jednom garažnom vinaru – da nam se vinsko putovanje zaokruži – vinski!

****

Luksuz, hedonizam, terroir, vinari, vino, hrana i more – u pomno razrađenom programu, na luksuznoj jahti, događaju se samo dvaput godišnje i samo u našoj organizaciji, a prigodu da u 6 dana upoznate preko 20 vinara – osobno, da s njima razgovarate, da kupite vina kojih nema u svim vinotekama – rijetko će vam netko drugi pružiti. Plovite s nama, otkrijte ljepote našega Jadrana – i uživajte svim čulima s nama, jer osjećaj sreće i zadovoljstva dugo traje i nakon povratka doma.

Info: www.kultur.com
Marija Vukelić, autorica i voditeljica krstarenja  marija@marijavukelic.com
Renata Nevidal, voditeljica putovanja, renata@kultur.com
Fotografije: Julio Frangen

Partneri putovanja:
Savjetnik za putovanja – Travel Advisor : www.travel-advisor.eu
Foto Foodie –   www.juliofrangenfoto.com 
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Svi putevi vode u Međimurje na URBANOVO 2024!

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni...

6. Festival Traminca Ilok

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala, Gala večera, Radionice i...

Vinski časopis Vinske Zvijezde No.2 je ONLINE!

Dragi vinoljupci! https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_2 Ružičasta vina - tema su ovoga broja. Uz kratke opise vina, možete - jednostavnim klikom poći na webshop vinarije i kupiti ga! To je prednost i inovativnost našeg časopisa: nudimo vam da...

30. Vinistra otvorena u Poreču!

Jubilarna 30. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme svečano je otvorena. Porečka Žatika nikada nije izgledala modernije, na rođendanskom izdanju manifestacije koja traje do nedjelje 12. svibnja, predstavljen je novi vizualni identitet, izlagački prostori su...

Vinski mjesec Osječko-baranjske županije od 11. svibnja – 5. srpnja 2024!

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije u suradnji s turističkim zajednicama Valpova, Osijeka, Draža, Baranje, Erduta i Đakova predstavlja, i poziva na Vinski mjesec Osječko-baranjske županije koji će trajati od 11.5. do 5.7.2024. Vinski mjesec, poseban je jer...