Dva lica hvarske sorte bogdanuše vinarije Carić!

Upoznajte dva lica hvarske bogdanuše vinarije Carić, idealne za sljubljivanje sa sirom, kamenicama i – čokoladom!  Starogradsko polje na otoku Hvaru dom je autohtone bijele vinske sorte bogdanuše.  Citrusne arome, svježina i izrazita mineralnost čine je pravim ljetnim vinom pa se rado pije u hvarskim restoranima i barovima tijekom ljetnih…

Upoznajte dva lica hvarske bogdanuše vinarije Carić, idealne za sljubljivanje sa sirom, kamenicama i – čokoladom! 

Vinogradi Starogradsko polje

Starogradsko polje na otoku Hvaru dom je autohtone bijele vinske sorte bogdanuše.  Citrusne arome, svježina i izrazita mineralnost čine je pravim ljetnim vinom pa se rado pije u hvarskim restoranima i barovima tijekom ljetnih mjeseci. Bogdanuša je zanimljiva sorta i daje puno više od ljetnog aperitiva.

Bogdanjuša vinarije Carić afirmirala se i izvan Hvara i Hrvatske, kao “super cheese wine” u Nizozemskoj kroz suradnju distributera Croatiangrapes i gastro stručnjakinje Betty Koster, vlasnice  Formagerie  L’Amuse, koja na predstavljanju svoje 3. knjige o sirevima rado nosi i  Bogdanjušu Carić.  Diederik Swart, suvlasnik  Croatiangrapesa, bivši je chef i vlasnik restorani, a svoju strast za kuhanjem sad usmjerava na osmišljavanje recepata koji se ljube s hrvatskim vinima. Uz Bogdanjušu Carić preporučen mu je sir Chiriboga Blue, a Diederiku je bio izazov osmisliti jelo na osnovi toga sira. “Ovaj sir dolazi iz Njemačke, proizvodi ga Ekvadorijanac. Sličan je Roquefortu, ali je Chiriboga kremastiji i maslačniji.”   – rekao je  Diederik Swart. – Uz bogdanušu sam izmislio jelo od piletine u umaku od suhih šljiva i crnim grahom. Poseban okus daju mu začini poput zelenog papra i komorača kao i rastopljeni -Chiriboga sir.  Kombinacija okusa savršeno čuva svojstva vina pa je meni ovo “perfect match”!

Suradnja vinarije Carić s Croatiangrapes započela je 2014. godine, u tijeku osnivanja ove distributerske tvrtke i od tada, vlasnici Mario Pranić i Diedrik Swart, nisu samo distributeri nego i  veliki promotori hrvatskih vina Nizozemskoj i šire. U vrlo kratkom vremenu uspjeli su pozicionirati hrvatska vina na vinske liste najboljih restorana, tako se Plovac Ploški Carić 2009 našao na vinskoj listi De Librije  (restoran s 3 Michelin zvijedzice*), u Zwolleu  i De Prins u Rotterdamu (najbolji vinski restoran 2018. prema Perswijn magazinu).

Ivana Krstulović – Carić

Veseli nas surađivati s ljudima koji imaju strast prema vinu i gastronomiji pa rado sudjelujemo na zanimljivim događanjima. Nedavno smo imali suradnju s našim splitskim distributerima Vino.like – u restoranu Zora Bila predstavili smo nove berbe koje su na tržištu,  a Sandra i Dane  pripremili su uz njih savršene sljedove.  Najviše me impresionirao desert na bazi čokoladnog moussa s preljevom od malina i jagodama, koji je naglasio  arome crvenog voća u vinu  Jubo’v 2017.

Pjenušac Danica i bijela čokolada Bose

Prošle godine počeli smo s prodajom pjenušavog vina Danica, predstavivši je uz  priču o vinu, našim bakama  i životu na otoku, jer otok nas obilježava i kao ljude i kao proizvođače vina. Tako se Danica sljubila s posebno izrađenom bijelom čokoladom “Bose” Fedre Gamulin (Gamulin Chocolates Jelsa) i poezijom Katarine Makjanić, a na zagrebačkoj prezentaciji Danice i čokolade – poseban je gost bio i pjesnik Enes Kišević” – ispričala je Ivana Krstulović Carić, direktorica marketinga i prodaje vinarije.

Enes Kišević

Danica je drugo lice bogdanuše – njezina pjenušava verzija. Ona je kratkom sekundarnom fermentacijom, održala sortnost  i mineralnost, a lagani mjehurići potenciraju njezinu svježinu. Nedavno je na posebnom događaju u Jelsi sljubljena s kamenicama – na Danima Danice & kamenica u Wine bar i restaurant Artichoku u Jelsi. Prema reakcijama posjetitelja vlasnik Artichoka Dino Pavičić zaključio je da se dani Danice i kamenica trebaju ponoviti uskoro, na radost domaćih ljubitelja finih zalogaja ali i turista kojih je sve više na otoku.  Za hvarski ( i hrvatski) turizam važno je brendiranje upravo kroz domaće i izvorne prozvode, na manjim ciljanim prezentacijama, jer tako gostu uvijek ostaje jedinstven doživljaj – a doživljaj ga vraća na istu destinaciju. Kad destinacija priča svoju izvornu priču, uspjeh je zajamčen.

Dino Pavičić i Ivana Krstulović – Carić

Više na:  https://www.facebook.com/vinacaric/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Prvo ocjenjivanje hrvatskih traminaca!

Šampion je traminac Ante Miličevića , sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

Po deveti put predstavljen eno-gastro projekt “Vino uz žlicu”!

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja “ModniALMAnah Women’s Days”

Dominus 2018 -konavoski cuvée pravo je južnjačko vino!

DOMINUS 2018, SILIA LAETA, Konavle  (13,5%) Dominus vinarije Silia Laeta  - konavoski cuvée triju crnih sorti grožđa (cabernet sauvignon, merlot, vranac) prošle je godine, za berbu 2017, osvojio četiri zvjezdice (zlatno odličje) na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ u...

Pozdrav s juga – Govorkov Dišpet 2019!

Dišpet Govorko 2019,  12% , Metković Dišpet!  Zanimljivo vino zanimljivog imena.  Dolazi iz vinarije Govorko, iz vrgoračkoga vinogorja, spoj je triju sorti – zlatarice vrgorske, maraštine (rukatca) i trbljana.  Možda je dišpet baš u tim manje poznatim sortama...

Eno – gastro rapsodija okusa kod Bolfana!

Vinarija Bolfan - Vinski vrh! Subota na Vinskom vrhu u vinariji Bolfan donijela nam je pravu rapsodiju okusa i mirisa. Meni od pet sljedova osmislio je chef Matija Jagić, a svaki slijed pratila su odgovarajuća vina u izboru vlasnika Tomislava Bolfana. Počeli smo s...

Pin It on Pinterest

Share This