Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Virtualni maskenbal

Vrijeme je karnevala, maškaranja i uživanja u kroštulama, krafnama i fritulama. Nažalost ne možemo se družiti kao prošlih godina u karnevalskim povorkama i feštama, ali možemo u krugu obitelji i najbližih prijatelja pripremiti karnevalske  slastice, sljubiti ih s vinima i zaboraviti nakratko svakodnevicu  – veselim druženjem kod kuće.  U tome nas mogu potaknuti virtualni karnevali  koji se događaju online, kao npr. na facebook grupi MOJ SENJ (/www.facebook.com/groups/436331633204948 )  gdje se skupina građana dosjetila da tradicionalne „senjske zimske bale“, u Primorju znane pod imenom „mesopust“, održi – virtualno. Maškaranje je počelo prvu subotu nakon Sveta tri kralja i nastavlja se do Pepelnice. Za svaki „virtualni bal“ organizatori najave temu, a ljubitelji karnevala i običaja se „maškaraju“, pjevaju i vesele –  i objavljuju fotografije u grupi Moj Senj.

Karnevalske slastice i vina 

Uz dobru feštu, idu tradicijske slastice – i vina.  Prošle smo subote pripremili fritule, kroštule, krafne, jeli smo ih uz vina s ostatkom šećera, pa evo kako su se sljubili u noći maškara.

Zaljubljen u fritule? 

Glavni zavodnik je bio i pravi ljubavnik Amoureux (fr. zaljubljen; dragi, ljubavnik, zaručnik) vinarije Barun iz Krašića. Pjenušac od muškata žutog, doista zavodi odmah mirisom i prepoznatljivim sortnim aromama. Vino je slatko, dopadljivo, fino. Nježnog perlanja, ugodne slatkoće, proizveden tradicionalnom metodom, oznake extra sec  (govori nam da sadrži između 12 i 17 g/l neprovrela sladora). Izvrsno je išlo uz kroštule i fritule. Jako se dopao svim nazočnim maškarama.

Pjenušava Jasminka i krafne! 

Druga je bila zavodnica za ljubitelje intenzivnijih okusa – Jasminka, vino nastalo suradnjom dviju vrhunskih zagorskih vinarija Vuglec&Bodren. To je pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom metodom od chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca, odležava preko 4 godine, a ekspedicioni liker je Bodrenovo ledeno vino koje donosi medne note. Na nosu se osjete sušene smokve, marelice, datulje.

Mjehurići postojani, okus dug. Lijepo je išao uz krafne s pekmezom od marelice. Na etiketi piše demi-sec, što znači da je u kategoriji pjenušaca od 32 do 50 g/L neprovrelog sladora.

Dva muškata: bijeli i žuti

Treći kandidat  bio je Muškat žuti vinarije Pavlomir (2018) iz Novog Vinodolskog, desertno vino od istoimene sorte, izraženih muškatnih aroma, punog i snažnog tijela. Proizvodi se dehidriranjem bobica i u malim količinama. Uz njega su tijesno priljubile –  kroštule.

Četvrti pratitelj karnevalskih slastica bio je elegantni Muškat bijeli (2019) istarske vinarije Valenta. To je slatko vino nastalo od grožđa iz vinogorja središnje Istre. Nježne je žute boje, vrlo je pitko, umjerene slatkoće,  izražene arome muškata. Profinjeno vino – spojilo se fino  s fritulama. Peti je trebao biti prošek Bačić s Korčule, ali njega smo ostavili za sljedeću subotu.

Kako to obično biva, svaka je maškara imala svog vinskog favorita, tj. svako je vino našlo najbolji slatki zalogaj, i svi su bili zadovoljni i veseli, kako i priliči maškarama.

Virtualni balovi i maškaranja traju još sljedeći tjedan, napravite i vi svoje fritule i kroštule, sljubite ih s (polusuhim/poluslatkim/slatkim) vinima koja volite – nađite svoj „najbolji vinski par maškara 2021. – i priključite se fešti u facebook grupi Moj Senj.

Senjski zimski karneval: Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži!

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica.

Arhiva

“Vina Kvarnera u Sloveniji” – zoom promocija vinskih sorti Kvarnera!

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u suradnji s udruženjem “Vina Kvarnera” 25. veljače 2021. godine održana je virtualna vinska degustacija i promocija turističke destinacije Kvarner. Bila je to...

Pjenušava veljača: Misal za sve prilike!

„Pjenušava vina piju se u svakoj prigodi, ne samo u svečanima“ – moto je Salona pjenušavih vina Zagreb, koji je svoje 5. izdanje pomaknuo za 11. lipnja 2021., na terasi OLEANDER zagrebačkog hotela Esplanade. Najavne radionice planirane su potkraj ožujka u hotelu...

Butik mesa Meat the King doselio na novu adresu u centar grada!

U centru Zagreba, na adresi Martićeva 19, otvorena je nova podružnica gastro mesnice Meat The King. Simpatično uređen prostor otvoren je na novoj. atraktivnoj, lokaciji pored pekare Korica i nasuprot vinoteke Vivat. Sjajna ideja, jer na potezu od Trga Bana Jelačića pa...

The M Brothers – brutalni burgeri u centru Zagreba!

Braća Hrvoje, Nikola i Tomislav Maturanec su  -The M Brothers. Mladi i perspektivni poduzetnici hrabro su krenuli u novu avanturu i pokrenuli farmu za uzgoj goveda i restoran u samom centru Zagreba. Porijeklom iz Varaždina  prodali su obiteljsku  pilanu te 2016.godine...

Pjenušava veljača: Amoureux – zaljubljeni muškat žuti!

Pjenušac Barun Amoureux Muscat Extra sec! Nježan, mirisan i zavodljiv je pjenušac krašićke vinarije Barun, francuskog imena Amoureux.  Amoureux, ako je pridjev znači zaljubljen, a može biti i imenica pa je značenje riječi -  zaručnik, dragi ili ljubavnik. U svakom...

Pin It on Pinterest

Share This