Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Virtualni maskenbal

Vrijeme je karnevala, maškaranja i uživanja u kroštulama, krafnama i fritulama. Nažalost ne možemo se družiti kao prošlih godina u karnevalskim povorkama i feštama, ali možemo u krugu obitelji i najbližih prijatelja pripremiti karnevalske  slastice, sljubiti ih s vinima i zaboraviti nakratko svakodnevicu  – veselim druženjem kod kuće.  U tome nas mogu potaknuti virtualni karnevali  koji se događaju online, kao npr. na facebook grupi MOJ SENJ (/www.facebook.com/groups/436331633204948 )  gdje se skupina građana dosjetila da tradicionalne „senjske zimske bale“, u Primorju znane pod imenom „mesopust“, održi – virtualno. Maškaranje je počelo prvu subotu nakon Sveta tri kralja i nastavlja se do Pepelnice. Za svaki „virtualni bal“ organizatori najave temu, a ljubitelji karnevala i običaja se „maškaraju“, pjevaju i vesele –  i objavljuju fotografije u grupi Moj Senj.

Karnevalske slastice i vina 

Uz dobru feštu, idu tradicijske slastice – i vina.  Prošle smo subote pripremili fritule, kroštule, krafne, jeli smo ih uz vina s ostatkom šećera, pa evo kako su se sljubili u noći maškara.

Zaljubljen u fritule? 

Glavni zavodnik je bio i pravi ljubavnik Amoureux (fr. zaljubljen; dragi, ljubavnik, zaručnik) vinarije Barun iz Krašića. Pjenušac od muškata žutog, doista zavodi odmah mirisom i prepoznatljivim sortnim aromama. Vino je slatko, dopadljivo, fino. Nježnog perlanja, ugodne slatkoće, proizveden tradicionalnom metodom, oznake extra sec  (govori nam da sadrži između 12 i 17 g/l neprovrela sladora). Izvrsno je išlo uz kroštule i fritule. Jako se dopao svim nazočnim maškarama.

Pjenušava Jasminka i krafne! 

Druga je bila zavodnica za ljubitelje intenzivnijih okusa – Jasminka, vino nastalo suradnjom dviju vrhunskih zagorskih vinarija Vuglec&Bodren. To je pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom metodom od chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca, odležava preko 4 godine, a ekspedicioni liker je Bodrenovo ledeno vino koje donosi medne note. Na nosu se osjete sušene smokve, marelice, datulje.

Mjehurići postojani, okus dug. Lijepo je išao uz krafne s pekmezom od marelice. Na etiketi piše demi-sec, što znači da je u kategoriji pjenušaca od 32 do 50 g/L neprovrelog sladora.

Dva muškata: bijeli i žuti

Treći kandidat  bio je Muškat žuti vinarije Pavlomir (2018) iz Novog Vinodolskog, desertno vino od istoimene sorte, izraženih muškatnih aroma, punog i snažnog tijela. Proizvodi se dehidriranjem bobica i u malim količinama. Uz njega su tijesno priljubile –  kroštule.

Četvrti pratitelj karnevalskih slastica bio je elegantni Muškat bijeli (2019) istarske vinarije Valenta. To je slatko vino nastalo od grožđa iz vinogorja središnje Istre. Nježne je žute boje, vrlo je pitko, umjerene slatkoće,  izražene arome muškata. Profinjeno vino – spojilo se fino  s fritulama. Peti je trebao biti prošek Bačić s Korčule, ali njega smo ostavili za sljedeću subotu.

Kako to obično biva, svaka je maškara imala svog vinskog favorita, tj. svako je vino našlo najbolji slatki zalogaj, i svi su bili zadovoljni i veseli, kako i priliči maškarama.

Virtualni balovi i maškaranja traju još sljedeći tjedan, napravite i vi svoje fritule i kroštule, sljubite ih s (polusuhim/poluslatkim/slatkim) vinima koja volite – nađite svoj „najbolji vinski par maškara 2021. – i priključite se fešti u facebook grupi Moj Senj.

Senjski zimski karneval: Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži!

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (jezici kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRT-u, organizatorica vinskih događaja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino. Direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica Pjenušavih doručaka u vinogradu. Autorica Vinskih srijeda (od 2017.), voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, (vinogradar/vinar) od 2023. Pokretačica jedinstvenog projekta edukacije Francuski i vino (od 2016.) - edukacije franc.vinskih pojmova, online i uživo. Autorica teroarskog krstarenja "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara, maslinara, OPG-ova. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg. Sommelierka maslinovog ulja. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...

Prvo dvodnevno izdanje Večeri vina i umjetnosti u Osijeku!

Dolaze nam večeri koje će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina i...

Vidimo se na 5. Srijemskom pjenušavom doručku u vinogradu Papak!

U subotu 06.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Nakon prošlogodišnjeg jesenskog izdanja, upriličenog uz blagdan...

Dan austrijskog vina: 14 vinara predstavilo njihova najbolja vina u Zagrebu!

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja - www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik! **** Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog...