Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Virtualni maskenbal

Vrijeme je karnevala, maškaranja i uživanja u kroštulama, krafnama i fritulama. Nažalost ne možemo se družiti kao prošlih godina u karnevalskim povorkama i feštama, ali možemo u krugu obitelji i najbližih prijatelja pripremiti karnevalske  slastice, sljubiti ih s vinima i zaboraviti nakratko svakodnevicu  – veselim druženjem kod kuće.  U tome nas mogu potaknuti virtualni karnevali  koji se događaju online, kao npr. na facebook grupi MOJ SENJ (/www.facebook.com/groups/436331633204948 )  gdje se skupina građana dosjetila da tradicionalne „senjske zimske bale“, u Primorju znane pod imenom „mesopust“, održi – virtualno. Maškaranje je počelo prvu subotu nakon Sveta tri kralja i nastavlja se do Pepelnice. Za svaki „virtualni bal“ organizatori najave temu, a ljubitelji karnevala i običaja se „maškaraju“, pjevaju i vesele –  i objavljuju fotografije u grupi Moj Senj.

Karnevalske slastice i vina 

Uz dobru feštu, idu tradicijske slastice – i vina.  Prošle smo subote pripremili fritule, kroštule, krafne, jeli smo ih uz vina s ostatkom šećera, pa evo kako su se sljubili u noći maškara.

Zaljubljen u fritule? 

Glavni zavodnik je bio i pravi ljubavnik Amoureux (fr. zaljubljen; dragi, ljubavnik, zaručnik) vinarije Barun iz Krašića. Pjenušac od muškata žutog, doista zavodi odmah mirisom i prepoznatljivim sortnim aromama. Vino je slatko, dopadljivo, fino. Nježnog perlanja, ugodne slatkoće, proizveden tradicionalnom metodom, oznake extra sec  (govori nam da sadrži između 12 i 17 g/l neprovrela sladora). Izvrsno je išlo uz kroštule i fritule. Jako se dopao svim nazočnim maškarama.

Pjenušava Jasminka i krafne! 

Druga je bila zavodnica za ljubitelje intenzivnijih okusa – Jasminka, vino nastalo suradnjom dviju vrhunskih zagorskih vinarija Vuglec&Bodren. To je pjenušavo vino proizvedeno tradicionalnom metodom od chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca, odležava preko 4 godine, a ekspedicioni liker je Bodrenovo ledeno vino koje donosi medne note. Na nosu se osjete sušene smokve, marelice, datulje.

Mjehurići postojani, okus dug. Lijepo je išao uz krafne s pekmezom od marelice. Na etiketi piše demi-sec, što znači da je u kategoriji pjenušaca od 32 do 50 g/L neprovrelog sladora.

Dva muškata: bijeli i žuti

Treći kandidat  bio je Muškat žuti vinarije Pavlomir (2018) iz Novog Vinodolskog, desertno vino od istoimene sorte, izraženih muškatnih aroma, punog i snažnog tijela. Proizvodi se dehidriranjem bobica i u malim količinama. Uz njega su tijesno priljubile –  kroštule.

Četvrti pratitelj karnevalskih slastica bio je elegantni Muškat bijeli (2019) istarske vinarije Valenta. To je slatko vino nastalo od grožđa iz vinogorja središnje Istre. Nježne je žute boje, vrlo je pitko, umjerene slatkoće,  izražene arome muškata. Profinjeno vino – spojilo se fino  s fritulama. Peti je trebao biti prošek Bačić s Korčule, ali njega smo ostavili za sljedeću subotu.

Kako to obično biva, svaka je maškara imala svog vinskog favorita, tj. svako je vino našlo najbolji slatki zalogaj, i svi su bili zadovoljni i veseli, kako i priliči maškarama.

Virtualni balovi i maškaranja traju još sljedeći tjedan, napravite i vi svoje fritule i kroštule, sljubite ih s (polusuhim/poluslatkim/slatkim) vinima koja volite – nađite svoj „najbolji vinski par maškara 2021. – i priključite se fešti u facebook grupi Moj Senj.

Senjski zimski karneval: Mesopust biži, ki ča dobije nek’ i drži!

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...