Domačija Novak – iskonski doživljaj domaće hrane i prirodnih vina!

Hedonistički raj u srcu Slovenije! Od Zagreba put nas vodi u Sloveniju, preko Novog Mesta do malog mjesta Dvor u srcu slovenske Dolenjske. Tu, na 130 km vožnje od Zagreba, smjestila se Domačija Novak, čarobno mjesto za hedonistički pohod na sljubljivanje domaće hrane i prirodnih vina. Kao što naziv Domačija…

Hedonistički raj u srcu Slovenije!

Od Zagreba put nas vodi u Sloveniju, preko Novog Mesta do malog mjesta Dvor u srcu slovenske Dolenjske. Tu, na 130 km vožnje od Zagreba, smjestila se Domačija Novak, čarobno mjesto za hedonistički pohod na sljubljivanje domaće hrane i prirodnih vina.

Kao što naziv Domačija kaže, atmosfera je domaća. Vlasnik i domaćin, Boris Novak, dočekuje goste. Supruga Miriam šalje pozdrave iz kuhinje dok sinovi nose hranu i toče vina.

Boris Novak

Vlada opuštena atmosfera i svi se ovdje osjećaju kao kod kuće. Takva je i hrana. Sve povrće dolazi iz njihovog vrta, voće i žitarice su s farme, riba je iz rijeke Krke, a meso se nabavlja od susjeda. I kako Boris kaže: ” Sve je od srca!”

Sve što kućedomaćin odabere iz vinskog podruma i stavi na stol isto je što i on sam voli piti. U vinskom podrumu se nalazi toliko boca da je sam podrum premalen. Većina boca su prirodna vina.

Prinčić

Tu dominiraju slovenska vina iz sve tri vinske regije.  Ima mnogo pjenušaca, svježih bijelih vina, odležanih crvenih, a većina su četvrte boje  – macerirana, jantarna vina. Sva nam ta vina pokazuju zemlju s koje dolaze.

Keltis

Boris Novak jedan je od najvećih obožavatelja i stručnjaka za narančasta ili jantarna vina, kako ih sami vinari radije nazivaju. Jedan je od inicijatora i osnivača festivala narančastih vina – Orange Wine u Izoli, festivala koji je prvi doista približio narančasta vina  širokoj publici kao i pravim ljubiteljima vina. Na svom domaćinstvu, Boris redovito ugošćuje najveće predstavnike takvih vina.

Radikon

Clai

U njegovom podrumu, hramu biodinamičkih vina, nailazimo na pravu riznicu arhivskih vina i rijetkih berbi, skupa s novijim, trendovskim, markama nove generacije biodinamike, od Gut Oggaua do Arianne Occhipinti. Tisuće boca poredane su između odabranih primjeraka iz slovenskih Brda i Krasa.

Jedna cijela strana podruma rezervirana je za Radikon, druga za najiskrenija narančasta vina Slovenije, poput Aleksa Klineca i Acija Urbajsa. Ima tu  Movijinih Lunara, Batićevih Anđela pa do bijele Burje i Prinčićevog  Trebeža, a ispod njih cijeli niz prašnjavih arhivskih Talijana.

www.domacijanovak.eu/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Predstavljen prvi hrvatski digitalni vinski časopis – VINSKE ZVIJEZDE!

U srijedu, 15. svibnja u zagrebačkom baru Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, predstavljen je novinarima, vinskim znalcima i suradnicima drugi broj prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa Vinske zvijezde. Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja...

Rosé 2023 zadarske vinarije Degarra pobjednik je tradicionalnog svibanjskog ocjenjivanja ružičastih vina projekta Vinske zvijezde!

 Na tradicionalnom svibanjskom ocjenjivanju ružičastih vina projekta Vinske zvijezde održanom u ponedjeljak 6.05. u zagrebačkom bistrou Nomu Sushi & Wine pobijedio je Rosé zadarske vinarije Degarra. s 94,33 boda!   Rosé Degarra 2023 osvojio je komisiju...

Novi à la carte jelovnik s potpisom chefice Ane Grgić Tomić!

Zagrebački restoran Zinfandel's sa svojom prekrasnom terasom Oleander i zadivljujućim pogledom na grad i ovog proljeća postaje nezaobilazna oaza za istinske gurmane. Esplanadin restoran Zinfandel's donosi kolekciju novih senzacija s potpisom chefice Ane Grgić Tomić...

Svi putevi vode u Međimurje na URBANOVO 2024!

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni...

6. Festival Traminca Ilok

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala, Gala večera, Radionice i...