Domačija Novak – iskonski doživljaj domaće hrane i prirodnih vina!

Hedonistički raj u srcu Slovenije! Od Zagreba put nas vodi u Sloveniju, preko Novog Mesta do malog mjesta Dvor u srcu slovenske Dolenjske. Tu, na 130 km vožnje od Zagreba, smjestila se Domačija Novak, čarobno mjesto za hedonistički pohod na sljubljivanje domaće hrane i prirodnih vina. Kao što naziv Domačija…

Hedonistički raj u srcu Slovenije!

Od Zagreba put nas vodi u Sloveniju, preko Novog Mesta do malog mjesta Dvor u srcu slovenske Dolenjske. Tu, na 130 km vožnje od Zagreba, smjestila se Domačija Novak, čarobno mjesto za hedonistički pohod na sljubljivanje domaće hrane i prirodnih vina.

Kao što naziv Domačija kaže, atmosfera je domaća. Vlasnik i domaćin, Boris Novak, dočekuje goste. Supruga Miriam šalje pozdrave iz kuhinje dok sinovi nose hranu i toče vina.

Boris Novak

Vlada opuštena atmosfera i svi se ovdje osjećaju kao kod kuće. Takva je i hrana. Sve povrće dolazi iz njihovog vrta, voće i žitarice su s farme, riba je iz rijeke Krke, a meso se nabavlja od susjeda. I kako Boris kaže: ” Sve je od srca!”

Sve što kućedomaćin odabere iz vinskog podruma i stavi na stol isto je što i on sam voli piti. U vinskom podrumu se nalazi toliko boca da je sam podrum premalen. Većina boca su prirodna vina.

Prinčić

Tu dominiraju slovenska vina iz sve tri vinske regije.  Ima mnogo pjenušaca, svježih bijelih vina, odležanih crvenih, a većina su četvrte boje  – macerirana, jantarna vina. Sva nam ta vina pokazuju zemlju s koje dolaze.

Keltis

Boris Novak jedan je od najvećih obožavatelja i stručnjaka za narančasta ili jantarna vina, kako ih sami vinari radije nazivaju. Jedan je od inicijatora i osnivača festivala narančastih vina – Orange Wine u Izoli, festivala koji je prvi doista približio narančasta vina  širokoj publici kao i pravim ljubiteljima vina. Na svom domaćinstvu, Boris redovito ugošćuje najveće predstavnike takvih vina.

Radikon

Clai

U njegovom podrumu, hramu biodinamičkih vina, nailazimo na pravu riznicu arhivskih vina i rijetkih berbi, skupa s novijim, trendovskim, markama nove generacije biodinamike, od Gut Oggaua do Arianne Occhipinti. Tisuće boca poredane su između odabranih primjeraka iz slovenskih Brda i Krasa.

Jedna cijela strana podruma rezervirana je za Radikon, druga za najiskrenija narančasta vina Slovenije, poput Aleksa Klineca i Acija Urbajsa. Ima tu  Movijinih Lunara, Batićevih Anđela pa do bijele Burje i Prinčićevog  Trebeža, a ispod njih cijeli niz prašnjavih arhivskih Talijana.

www.domacijanovak.eu/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!
 

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

Česi već kupuju svoje karte za odmor na našoj obali!

Vlakom na ljetovanje na hrvatski Jadran Više od 15 tisuća Čeha već je kupilo svoju kartu za vlak koji će ih ovog ljeta dovesti u Hrvatsku na ljetovanje. Baš kao i lani, i ove godine će između dvije države prometovati vlak u organizaciji agencije RegioJet, no sada će,...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Pin It on Pinterest

Share This