Pjenušci iz Franciacorte predstavljeni u Zagrebu!

Predstavljena vinarija Castello di Gussago la Santissima! U kavani zagrebačkog hotela Amadria Park Capital održano je 27. izdanje vinske radionice “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”. Gost Tomislava Stiplošeka bio je Dario Čović, direktor tvrtke Stock Hrvatska i predstavljena je  talijanska vinarija Castello di Gussago la Santissima. koju ova tvrtka zastupa na hrvatskom…

Predstavljena vinarija Castello di Gussago la Santissima!

U kavani zagrebačkog hotela Amadria Park Capital održano je 27. izdanje vinske radionice “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”. Gost Tomislava Stiplošeka bio je Dario Čović, direktor tvrtke Stock Hrvatska i predstavljena je  talijanska vinarija Castello di Gussago la Santissima. koju ova tvrtka zastupa na hrvatskom tržištu.

Castello di Gussago  nalazi se u talijanskoj pokrajini Lombardiji, u vinskoj regiji Franciacorta. Pjenušci, po kojima je ova regija svjetski poznata, nose zaštićenu oznaku Franciacorta, mirna vina iz iste regije su manje poznata, ali itekako vrijedna interesa i nose oznaku Curtefranca.

Castello di Gussago nije velika vinarija; imaju 21 hektar vlastitih vinograda u kojima, po ekološkim standardima, držeći do zaštite i razvoja bioraznolikosti u vinogradima, uzgajaju sorte chardonnay, pinot crni, pinot bijeli, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i cabernet carmenere. Grožđe se bere ručno, a u proizvodnji, koriste kombinaciju konzervativne enologije i novih tehnologija. Vina su karakterno sortna i visoko kvalitetna. Većinu njihove proizvodnje čine pjenušci, proizvedeni tradicionalnom metodom vrenja u boci, a imaju i nešto mirnih vina.

Iz opusa vinarije, publika je kušala pjenušce: Noble Blanc Brut (100% chardonnay), Noble Noire Brut (Blanc de noir, 100% pinot crni), Club Cuvée Brut Satèn Millesimato 2014 (100% chardonnay) i Rosè Inganni Extra Brut Millesimato (100% pinot crni) te mirno crveno vino Pomaro, cuvée merlota (40%), cabernet sauvignona i cabernet franca (50%) i cabernet carmenérea (10%).

Noble Noire Brut

Reakcija na kušana vina bila je iznimno dobra. Sva imaju odličan omjer cijene i kvalitete. Svima se posebno svidio Noble Noire Brut, bijeli pjenušac od sorte crnog pinota – dovoljno svjež, kremast, lagan i elegantan, a ipak ozbiljan pjenušac punog tijela i dugog after tastea.

Rosè Inganni Extra Brut Millesimato

Ženski dio publike, naglasio  je kako su to fantastični pjenušci za svaki početak dana i da bi se trebali posluživati uz doručak. Međutim, Tomislav je istaknuo kako su to vrlo “food friendly” pjenušci, te da se daju jako dobro sljubiti s cijelom paletom jela i to ne samo s laganim predjelima, nego i s ozbiljnijim jelima poput steaka od tune. Vinarija Castello di Gussago ima tu zanimljivost da njihovu paletu pjenušaca možemo posluživati po jedan uz svaki slijed kroz cijeli ručak ili večeru, što je posebno dobro za ljubitelje pjenušaca.

Na “Vinskim razgovorima” se tradicionalno poslužuju plate sa sirevima i suhomesnatim proizvodima, a ovog puta su domaćini uz talijanske pjenušce odlučili poslužiti i talijanske delicije. Amadria Park je sinonim za toplu obiteljsku atmosferu i posebnu pažnju za svaki detalj pa tako i u odabiru vrhunskih gurmanskih delicija. Poslužili su pršut San Daniele koji je čuven po svojoj delikatnoj teksturi, malom postotku soli i slasnom okusu mesa i, uz njega, vrlo cijenjen i ukusan sir srednjeg dozrijevanja od ovčjeg mlijeka, Pecora Vera, iz moderne sirane obitelji Busti koja proizvodi sireve po starim receptima.

Club Cuvée Brut Satèn Millesimato 2014

Vinski razgovori su završili uz dižestiv, ali nije to bio još jedan pjenušac, nego Stock 84 XO koji je jako lijepo zaokružio druženje. Ovaj vinjak ima izvanredan balans najkvalitetnijeg mediteranskog grožđa, koje pruža bogat i intenzivan okus s komplementarnim tonovima dima i visokom aromatskom složenošću. Odležava i dozrijeva u hrastovim bačvama osam godina što mu daje visoku kvalitetu i tamnu jantarnu boju zlatnog odsjaja.

Dario Čović, predstavnik Stocka, tvrtke koja je i vlasnik vinarije, istaknuo je kako se oni bave prvenstveno žestokim pićima, ali kako kroz posao sve više otkriva vinski svijet te otkriva koliko su vina zanimljivija, možemo reći i egzotičnija za rad. Izrazio je zadovoljstvo povratnom informacijom od publike koja je pohvalila vina. To mu je još jedan dokaz da su na dobrom putu i sad se samo treba truditi dobiti ozbiljnije količine tih vina za hrvatsko tržište, kako bi bila dostupna u što više boljih restorana i vinoteka.

Vinarija Castello di Gussago la Santissima je prva vinarija u sklopu Vinskih razgovora koja nije iz naše regije, ali to svakako zaslužuje kvalitetom vina, relativno pristupačnim cijenama u odnosu na tu kvalitetu i ono što je najbitnije – vinarija je iznimno turistički orijentirana.”, istaknuo je Tomislav Stiplošek. Pitali smo ga i za komentar o kušanim vinima. “Osobno, najviše me se dojmio pjenušac Club Cuvée koji ima prave šampanjske note u sebi, a posebno iznenađenje mi je bilo crveno vino Pomaro – fantastična kupaža, iznimno elegantna, za koju nikad ne bi rekli da ima čak 15% alkohola.”, rekao je.

Kad će se održati sljedeći “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, ne znamo jer sve ovisi o epidemiološkim prilikama, ali javit ćemo vam kad budu. U međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u caffe baru “Naša priča” gdje priprema vrlo zanimljivu ponudu. I da, svakako posjetite Amadria Park Capital – u sofisticiranom, elegantnom ambijentu restorana Capital možete uživati u vrhunskim gurmanskim delicijama chefa Ivice Fajta, u luksuzno uređenom lobby baru svakako kušajte Capital Cocktail – koktel kuće, a uživate li u dnevnom ritualu ispijanja kave i pravom doživljaju bečke/zagrebačke kavane, oduševit će vas Caffé Capital.

Fotografije: Rene Karaman; fotografije vinarije: Castello di Gussago, (arhiva), Julio Frangen Foto

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Volite li pošip, ovo je prava radionica za vas!

Priča počinje na Korčuli ... Kažu da su najbolji pošipi s Korčule, odakle je sorta i potekla, ali i na samom otoku ima različitih mikrolokacija, pozicija, terroira. Upoznat ćemo korčulanske i druge pošipe te osjetiti sličnosti i razlike! Što znamo o pošipu? Pošip...

Vinolog predstavio odlične nove etikete iz Bordeauxa!

Nove etikete iz Bordeauxa stigle u zagrebački Vinolog!  Bordeaux je ime grada u pokrajini Bordelais, svjetskoj prijestolnici crvenih cuvéea. Bordeaux je zasigurno prva misao koja nam padne napamet kada razmišljamo o francuskim crnim (crvenim) vinima.  Grad Bordeaux...

Najboje od Hvara – predstavljanje hvarskih vina u Splitu!

Najboje od Hvara – "B2B"hvarskih vinara u Splitu! U petak 03.12.2021. u 16h u hotelu Cornaro u Splitu, udruga Hvarski vinari, u suradnji s TZ općine Jelsa i TZ Splitsko-dalmatinske županije, organizira prvo B2B predstavljanje i kušanje hvarskih vina za predstavnike...

Pjenušci iz Franciacorte predstavljeni u Zagrebu!

Predstavljena vinarija Castello di Gussago la Santissima! U kavani zagrebačkog hotela Amadria Park Capital održano je 27. izdanje vinske radionice "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Gost Tomislava Stiplošeka bio je Dario Čović, direktor tvrtke Stock Hrvatska...

Vina Burnum – u zagrljaju povijesti, kraj kraljevskoga Knina!

Vinarija Burnum pored Knina, (selo Vrbnik), ime je dobila po rimskom amfiteatru i logoru (lat. Burnum Municipium) koji pripada nacionalnom parku Krka. Vinarija za sada ima dva cuvéea, bijeli i crni te pjenušavo vino od babića, napravljeno tradicionalnom metodom....

Pin It on Pinterest

Share This