Salzburg u pivskoj krigli – tradicija koja traje!

S izleta u prelijepi adventski Salzburg, donosim vam priču o pivu, jer vina u tom dijelu Austrije nema. Naša mala skupina hedonista imala je sreću upoznati pivskoga sommeliera, gospodina Igora Biljana, koji nam je približio pivsku scenu Austrije. Igorovo zanimanje je licencirani turistički vodič za Austriju, a najviše grupa turista…

S izleta u prelijepi adventski Salzburg, donosim vam priču o pivu, jer vina u tom dijelu Austrije nema. Naša mala skupina hedonista imala je sreću upoznati pivskoga sommeliera, gospodina Igora Biljana, koji nam je približio pivsku scenu Austrije. Igorovo zanimanje je licencirani turistički vodič za Austriju, a najviše grupa turista vodi u Salzburgu i okolici. Evo kratkoga razgovora s njim.

M : Kako ste postali pivski sommelier ?

I : Pivski sommelier sam postao 2018., na nagovor kolegice, nakon što sam završio tečaj i položio ispit u Pivovari Kaltenhausen u blizini Salzburga. Inače sam prije više pio vino, ali nakon što sam počeo voditi grupe u Češki Krumlov (gdje sam  upoznao mnoge vrste dobrog češkoga piva), odlučio sam produbiti znanje i otkriti i druge vrste piva.

 

M : U kojim se dijelovima Austrije pije pivo, a u kojima vino ? U kojim prigodama se najviše pije pivo?

I : U Austriji se više pije vino u dijelovima gdje se tradicionalno uzgaja grožđe, a pivo u dijelovima gdje je za uzgoj loze prehladno. Pivo se pije u raznim prigodama, a naročito na sajmovima, pri proslavama nekog sveca zaštitnika grada, nešto poput » malog Oktoberfesta ». To je uvijek prigoda za druženje, muziciranje i održavanje tradicije. Pivo se pije od davnih dana kad voda nije bila dobre kvalitete i kada je bilo sigurnije piti pivo  (koje je, zbog iako male količine alkohola, bilo sigurnije za piće.).

M : Kakva je pivska scena u Austriji ? Koliko ima pivovara ?

I: U Austriji ima oko 300 pivovara, a trend su nove male pivovare. Ukupno se proizvede 9,6 miliona hektolitara piva. Sedam pivovara proizvede oko 75% ukupnog proizvedenog piva u Austriji (podatci iz 2020.). Na oko 39.000 stanovnika dolazi po jedna pivovara te je Austrija po tome pri vrhu pivske « evidencije » količina – po stanovniku na svijetu.

M : Koliko vrsta piva ima u Austriji ?

I :  U Austriji se proizvodi oko 1000 raznih piva. Oko 65% proizvedenog i prodanog piva je Märzenbier – ono sto dobijete ako naručite samo “pivo”. Märzenbier (tj. ožujsko) je pivo  čiji naziv dolazi od mjeseca ožujka kad se radilo pivo s više alkohola i hmelja da se u ljeto ne bi pokvarilo. Naime, po njemačkom zakonu se pivo smjelo raditi samo izmedju 29.09. i 23.04. jer je kasnije, u doba bez hladnjaka, bilo prevruće za proizvodnju.

M : Ovdje smo posjetili i jednu posebnu pivnicu, najveće privatne pivovare u Austriji – Stiegelbrauerei. Jeli smo domaće specijalitete i kušali jako fina piva – Stiegl.

I: Da, u Salzburgu je najpoznatije pivo – upravo Stiegl. Pivovara je osnovana 1492. i nekad je bila u gradu, do nje se dolazilo stepenicama (njem. Stiege) tako da otuda potječe i ime. Kad se pivovara počela širiti, zbog manjka prostora u gradu preselila se 1863.godine na današnju lokaciju u blizini aerodroma. To je danas najveća privatna pivovara u Austriji. Danas proizvode jako dobra sezonska piva u buteljama. U Salzburgu je i  najveća pivnica s  vrtom u Austriji – Augustiner Bräu iz 1621. godine, u  koju  stane  oko 1500  osoba. U njihovoj vlastitoj pivovari se  pivo pravi  prema originalnom, dobro čuvanom receptu  (koje radi vjerski red Augustinera) i toči  u tradicionalnim keramičkim kriglama.

 

M: Koji su najnoviji trendovi na austrijskoj pivskoj sceni ?

Trendovi se mijenjanju, kako u modi, tako i u proizvodnji i ispijanju piva. Sve više ljudi pije pivo ne samo da utaži žeđ, nego i da uživa u novim okusima. Pšenično pivo je relativno nova vrsta piva jer se u prošlosti, dok još nismo imali obilje žitarica, pšenica koristila samo za kruh.   Manje pivovare se specijaliziraju i koriste nove tehnologije i sastojke da zadovolje nove kupce tako da sad imamo i pivo bez glutena, te bez ili s manje alkohola, a koriste se kombinacije novih vrsta hmelja da bi se dobili novi okusi. Osim domaćeg hmelja koristi se hmelj iz Njemačke ili Češke te za craft piva, na primjer iz Amerike i Australije.

 

M : Koje pivo Vi najviše volite ?

I :  Uz hranu najviše volim tzv. Zwickl (naročito iz Pivovare Kaltenhausen koja proizvodi piva za pivnicu Sternbräu), tj. nefiltrirano mutno pivo intenzivnijeg okusa. Ljeti volim Pilsner jer je malo više gorak i osvježavajući, često se pije i kao aperitiv, a dobro ide uz slanija jela i sireve.  Indian Pale Ale ide jako dobro uz azijska jela. Uglavnom, jednostavno je pravilo: lakše jelo – lakše pivo (kao kod vina).  Od hrvatskih novih piva uživam u pivima koje radi pivovara Varionica. Vrlo ukusna, inovativna piva i za svakoga ponešto. Istarsko pivo San Servolo mi je isto jako zanimljivo.

 

M : Koje pivo paše uz tradicionalnu božićnu hranu u Austriji ?

I : Za Božić se u raznim dijelovima Austrije tradicionalno jede razna hrana. Na primjer pečena patka ili guska uz koju dobro idu nešto tamnija, punija piva. Uz pečenje s kiselim kupusom i knedlama, ja najviše volim nefiltrirano pivo tj. Zwickl.

M : (Važna) poruka za ljubitelje piva?

I :  Važno je spomenuti da – pivo ne deblja. Ista količina piva ima manje kalorija od soka od naranče ili jabuke, vina ili mlijeka – deblja ono sto jedemo uz pivo jer pivo otvara apetit.  Prost! 😉

O još jednom pivu iz Salzburga pročitajte iz pera hrvatskog vinskog znalaca, connaisseura, novinara Zorana Vitasa.

Obertrumer Original – salzburško pivo za svaki dan!

O turističkoj ponudi Salzburga saznajte više na  www.salzburg.info

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Šarmantni Salzburški Advent traje do 1. siječnja!

Advent u Salzburgu s ozračjem Mozarta traje do 1.01.2023. Čarobni adventski ugođaj i božićni sajmovi u Salzburgu pozivaju nas da upoznamo šarm i tradiciju austrijskih gradova, u kojima, uz klasično blagdansko ozračje možete istraživati povijest, glazbu, kulturu,...

Obertrumer Original – salzburško pivo za svaki dan!

Često se njemačke pivovare vole hvaliti svojom tradicijom koja nerijetko doista seže i stoljeća u povijest. Nije bitno drugačije niti s austrijskima. Lako je u našem daljem susjedstvu pronaći dobro pivo, u Austriji osim velikih pivovara poput Puntigamera ili nešto...

Originalne Mozart kugle možete kupiti samo u Salzburgu!

Jeste li znali da su originalne Mozart kugle umotane u srebrnu foliju s plavim Mozartovim portretom koji gleda nadesno -  i proizvode se samo u slastičarnici Fürst u starom dijelu Salzburga? “Postoji mnogo  Mozart kugli – ali samo jedan je original, on se izrađuje...

I Mozart je uživao u pivu, zašto ne biste i vi?!

Osim po Mozartovoj glazbi (i  Mozart kuglama), Salzburg je poznat po pivu!  Legenda kaže da je u salzburškom pivu uživao i Wolfgang Amadeus Mozart, pa prošećimo povijesnim pivskim tragovima Salzburga, upoznajmo pivovare i rustikalne pivnice u kojima Austrijanci u...

Salzburg u pivskoj krigli – tradicija koja traje!

S izleta u prelijepi adventski Salzburg, donosim vam priču o pivu, jer vina u tom dijelu Austrije nema. Naša mala skupina hedonista imala je sreću upoznati pivskoga sommeliera, gospodina Igora Biljana, koji nam je približio pivsku scenu Austrije. Igorovo zanimanje je...

Pin It on Pinterest

Share This