Pjenušavi pozdrav iz Erduta – uz poeziju Enesa Kiševića!

Jeste li već kušali pjenušce uz doručak?  Ako ste bili na nekom od pjenušavih doručaka  u organizaciji Salona pjenušavih vina – svakako jeste. A ako još niste, dajem vam sada dobar prijedlog, za uživanje svim čulima. Uz hedonistički slavonski doručak, nedavno smo, u vinogradima Siber – ljubitelje pjenušaca oduševili poezijom…

Jeste li već kušali pjenušce uz doručak?  Ako ste bili na nekom od pjenušavih doručaka  u organizaciji Salona pjenušavih vina – svakako jeste. A ako još niste, dajem vam sada dobar prijedlog, za uživanje svim čulima. Uz hedonistički slavonski doručak, nedavno smo, u vinogradima Siber – ljubitelje pjenušaca oduševili poezijom Enesa Kiševića i humorističkim dosjetkama dvojca Ribafish & Kotiga. Pročitajte kako je bilo.

“Vinograd kad rađa, on rađa bez buke –
a gazda je prepun porođajne muke.” (E. Kišević, 101 vino od vina)

Sve lijepe priče počinju nekim lijepim događajem. Ili se lijepi događaji dogode iz lijepih priča, zar ne? Pjenušava vina spojila su dvije prijateljice (Ninu i Mariju) koje su organizirale dva salona, jedan u Ljubljani, a jedan u Zagrebu.  Onda su dvije prijateljice (Suzy i Marija) došle na ideju napravit pjenušavi doručak na Plešivici, na “viksi”, za prijatelje i ljubitelje pjenušaca – i ideja je, uz pomoć lokalnih partnera, doživjela izvrsnu realizaciju. Doručci uz pjenušce oduševili su ciljanu publiku i u Zagorju, u Iloku – i u Erdutu. I u Erdutu  događaj je bio uljepšan velom prijateljstva (Ivane i Marije), i mojih dugogodišnjih dolaska na Wine&BiKe Erdut. Ove godine, možda i nije slučajno sedmi Wine&Bike (jer je sedam moj sretan broj), ugostio je u programu i erdutski pjenušavi doručak, koji je, za mene, imao posebnu emociju. Prisjetio me prvih dolazaka u Erdut, prvih susreta s vinarima … prvog dolaska u vinograd Mladena i Dušice Siber.

“Kada sam uz vino, sve je meni sada – ulozit me možeš usred vinograda.” (E. Kišević, 101 vino od vina)

Tako je ovogodišnji Wine&Bike Tour Erdut (11. i 12.9.), uvrstio u program promociju pjenušaca erdutskoga kraja uz hedonistički slavonski doručak.

Na Erdutskom je doručku uživalo pedesetak ljubitelja pjenušaca, hedonizam je zavladao vinogradima Siber i »guštalo« se svim čulima! Doručak je bio uvod u kasniji  program događanja, te popularne erdutske manifestacije koja se održava od 2014., u organizaciji TZ Osječko-baranjske županije.

“Pio je, il ne pio – voda će teći. Voda će teći i kad Zemlje ne bude. Stog vina amo donesi nam, jer vino kretati se može, jedino kroz ljude.” (E.Kišević, 101 vino od vina) 

Pjenušavi doručak u vinogradu, zamišljen je kao dio promotivnih aktivnosti ususret Salonu pjenušavih vina koji se događa početkom godine u zagrebačkom hotelu Dubrovnik (od 2017.), u suradnji sa slovenskim partnerima, unutar mreže Salon of Sparkling wines. Ususret nadolazećem 5. izdanju, planiranom za 29. siječnja 2021.,osmislila sam ovu hedonističku formu druženja u zelenom okruženju vinograda za ljubitelje pjenušaca i finih mirnih vina  – na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće i slavonske specijalitete – na njihovom odredištu.

                    “I ženi dobro dođe kad muž joj vina pije – a piju li vina pak žene, ni meni loše nije.”                             

(Enes Kišević, 101 vino od vina) 

“Vinovanja, duši blagovanja s vama putnik i sam biva put:

Svako malo – nazdravi nam život, svako malo – nazdravi nam smrt.” 

(E. Kišević, 101 vino od vina)

“U zdravlju se prijatelji, i ljepoti mi još sreli: 

s bijelim vinom kroz noć crnu, s crnim vinom kroz dan bijeli.”                 

(E. Kišević, 101 vino od vina) 

Pjenušava vina točila su se na početku događaja uz slavonski doručak, izvrsne nareske Dobro i proizvode tvrtke Žito. Doručak su ponosno pratili pjenušci Siber (ružičasti od cabernet sauvignona i bijeli od muškata žutog), a svoju pretpremijeru su imali pjenušci Erdutskih vinograda Rosé i Blanc de noirs od sorte crni pinot. U 13h na programu je bio „En primeur vrhunskih erdutskih vina“: vinari su predstavili svoja nova (ili najbolja) vina na tržištu:  Siber – Cabernet Sauvigon 2016 barrique, Brzica – Merlot 2016, Antunović – Tango with Life, red blend Grande Selection, Erdutski vinogradi – Graševinu The Big Barrel Edition, 2019.

 

Dodatno su atmosferu podigli svojim dosjetkama bloger Ribafish i lovac kviza Potjere Dean Kotiga (gazili su grožđe i zbijali šale), a pravi začin doručku bila je upravo poezija Enesa Kiševića, koji je, uz svoje stihove iz zbirke »101 vino od vina«, govorio i stihove velikih svjetskih pjesnika te podsjetio:

»Možeš govoriti sedam jezika i na svakom od njih biti glup, a možeš samo sjediti uz vino, i pun zlatne šutnje biti ćup«.  

Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije, zadovoljno se osvrnula na događaj: » Na Erdutskom vinskom poluotoku održala se po sedmi put manifestacija kojom slavimo početak berbe uz zadnje dane ljeta. Ove godine Wine&Bike Tour Erdut oplemenio je jedan novi vinski “element” – »Pjenušavi doručak u vinogradu«, kao zanimljiv format za otkrivanje mjesta gdje vino nastaje i susreta s vrijednim ljudima koji ga stvaraju. Salon pjenušavih vina preselio se tako na trenutak u vinograd i našim gostima pružio novi doživljaj.«

Uz šaljivi prijedlog Enesa Kiševića i lijepa sjećanja iz Erduta, s nestrpljenjem očekujemo sljedeći doručak u vinogradu:

                    »Imam jedan prijedlog, a prijedlog nije loš, Napijmo se vina, dok smo trijezni još!«

 

Info:

https://www.salonofsparklingwines.eu/

www.visitslavoniabaranja.com

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...