Vinska radionica: World wide wines – Pinot bijeli

Pinot bijeli: vratimo mu sjaj koji zaslužuje! Na nedavno održanoj radionici u restoranu Trilogija Fino& vino, u ciklusu WORLD WIDE WINES upoznali smo, u užem krugu prijatelja i vinskih ljubitelja, ovu zanimljivu sortu koja je posljednjih godina izgubila popularnost, ali i dalje drži poziciju jedne od najkvalitetnijih bijelih sorti za…

Pinot bijeli: vratimo mu sjaj koji zaslužuje!

Na nedavno održanoj radionici u restoranu Trilogija Fino& vino, u ciklusu WORLD WIDE WINES upoznali smo, u užem krugu prijatelja i vinskih ljubitelja, ovu zanimljivu sortu koja je posljednjih godina izgubila popularnost, ali i dalje drži poziciju jedne od najkvalitetnijih bijelih sorti za kontinentalna vinogorja.

S obzirom da je chardonnay pomalo nekima i dosadio, a pinot bijeli je upravo zbog chardonnaya (svog bliskog srodnika) izgubio dio poklonika, možda je upravo sada vrijeme da se malo više posvetimo  – pinotu bijelom!

Pinot bijeli, pinot bianco, pinot blanc, klevner, Borgogna bianca, Weissburgunder, francuska je sorta podrijetlom iz Burgundije, nastala mutacijom crnog pinota. Proširio se u svim europskim zemljama sa svježijom ili hladnom klimom, dugo su ga smatrali chardonnayom (zbog morfološke sličnosti), ali onda se ipak izborio za svoj položaj i dokazao da je drukčiji. Danas ga ima malo u Burgundiji, svoj novi francuski dom pronašao je u Alzasu. U svijetu se uzgaja najviše u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji – do istočne Europe i Kalifornije. U Hrvatskoj ga nalazimo u svim regijama kontinentalne regije, ali i u Istri. Daje svježa i skladna vina, karakterističnih ugodnih voćnih aroma (jabuke, kruške, citrusi), cvjetnih nota (livadno cvijeće, jasmin, bagrem), srednjih alkohola. Većinom se pije mlad, ne preporuča se dugo čuvati,  ali ipak – neki su nam primjerci pokazali da može izdržati i dulje nego što se misli.

Degustaciju smo počeli  s Francuzom, atipičnim, prirodnim, mutnim, nefiltriranim vinom, pokušavajući dokučiti dubinu sorte. Pinot Blanc – 2019;  13,5% Gerard Schueller& Fils, Alsace  (cca 12 eura u vinariji)  iznimno je mineralno, svježe i pomalo neobično vino.  Izraženih kiselina, mirisa i okusa kompota od kruške i jabuka, nije se baš svima svidio.

Nakon njega –  oduševljenje!  Međimurski Pinot bijeli Horvat 2019 ( 50kn u podrumu), dame su opisale kao „predivan, idealan“.  Mlad i snažan,  s mirisima kruške i nijansama citrusa, osvojio je i mušku i žensku publiku. Tražila se čaša više! Slijedio je još jedan jako dopadljiv i pitak, pun cvjetnih, nježnih aroma – Bijeli pinot Jarec Kure 2019  (50kn) iz zelinskoga kraja.  Lako se pije, lako osvaja!  Bijeli pinot Iločkih podruma 2019 izvrsna je vrijednost za novac. Za samo 35 kn u čaši, ovo vas mami vino s notama zrelijega voća, bogatoga okusa,  baš ugodno za piti. Bijeli pinot Pilato 2019 dostojno je predstavio Istru, finih voćnoh aroma (jabuka i kruška) uz zanimljivu herbalnost i 13,5 alkohola lijepo uklopljenih – i pitkih( cca 70kn, vinoteke). Uz vina prve skupine, godišta 2019, poslužen je mladi kozji sir uz sušene marelice i namaz od avokada …

Drugu skupinu (2018,2017) predstavio je sjajni međimurski Horvatov Pinot bijeli (2018), godinu dana stariji od onog koji je oduševio – „super, izvrsno, slasno, predivno vino“, bili su neki od komentara! Još jedan važni predstavnik Međimurja bio je Pinot bijeli Dvanajščak Kozol 2018, cvjetno voćnih nježnih aroma, ugodan i pitak! Ugodno iznenađenje bio je i Feravinov Pinot bijeli 2018, za samo 30kn. Jako fino vino, lijepo balansirano, skladno, pitko, dopadljivo. Traži čašu više. Šteta što ga više neće proizvoditi (načuli smo). Njemački Hexamer, Weissburgunder 2018 ugodnih aroma kruške i dinje, mineralno, medno vino, može se naći za samo 75 kn u vinoteci Vivat fina vina. Fino vino! Drugi predstavnik Alzasa Pinot Blanc  Domaine Weinbach (cca 125kn), tipičnih voćnih (kruška, jabuka) i cvjetno-mednih aroma bio je puno dopadljiviji od prvoga koji smo kušali. Uz ova vina poslužen je brie uz orahe.

Predstavnici 2017 godine bili su potpuno različiti. Jedan tipični pinot bijeli  – vinarije Trdenić  (cca 60kn)  zlatno žute boje, cvjetno-voćnih nijansi jabuke, dinje i limunske trave. U ustima   zaokruženo i pitko vino.  Roxanicheva Draga 2017 bijeli je pinot koji smo malo vrtili u čaši kako bi nam ispričao svoju priču. U početku zatvoreno, ali svakim novim „okretom čaše“ pokazivao je svoju kompleksnu stranu – sočno, mirisno (citrusi, limeta), voćno (jabuka, breskva), čvrste strukture. Vino koje traži dobar zalogaj da bi ga se dodatno doživjelo.

U 2015. godinu uveo nas je Kalazićev bijeli pinot 2015 (42 kn); još uvijek s voćnim tonovima, ali više s onim „rizlingastim“, toplo, puno, dobro vino! Lijepo se održao 5 godina. Još jedan Nijemac – Heitlinger Pinot Blanc  EICHELBERG GG 0,75L 2015 GG  pokazao je lijepu voćnost (jabuka, breskva, marelica) i mineralnost i jako se dopao svima!  Talijan Manincor, Eichorn Pinot bianco iz 2012 iz Južnog Tirola pokazao je da pinot bijeli može stariti i više od 4 godine: voćnost zrele jabuke, bijelo cvijeće, mineralnost, sočnost – karakteristike su ovog kompleksnijeg vina koje je odležalo i u drvenoj bačvi devet mjeseci.

Za kraj slatko!  Pljesak je ponovno otišao u Međimurje –  Dvanajščak Kozol Pinot bijeli 2015 –  izborna berba bobica, slatko vino.  Finih mednih nota, bademastih nijansi, ugodno slatko, ali s naznakama gorčine korice limuna. Fenomenalno vino koje se može kupiti samo u podrumu za  100kn.  Sljubili smo ga uz medenjake, bijelu čokoladu i crnu čokoladu s karamelom i soli. Idealna kombinacija uz slatko vino – bili su medenjaci!

Ali, kraj nije uvijek kad mislimo da jest, pa je vino iznenađenja bilo iz 2004. godine iz vinarije Jarec-Kure! Vino koje je sve ugodno iznenadilo, s obzirom da nije namijenjeno odležavanju, nego je „zaboravljeno“ u podrumu. Možda je upravo ona srodnost sa chardonnayom pridonijela otpornosti sorte i zadržavanju aroma i pitkosti i u poznijoj dobi.  Kušati ga možete samo u zelinskoj vinariji jer nije namijenjen prodaji (uz prethodnu najavu, naravno!)

Od početno zamišljenih desetak, skupilo se tako i 17 lijepih uzoraka bijelih pinota, od tipičih mladih, lakših i svježih do zrelih i aromatski zaobljenih. Svakako dobra pozivnica da ih kušate i  – ako još niste – zavolite te im pružite šansu da se pokažu (uz popularnije crne i sive primjerke)  jer sve tri sorte pinota daju čuvena  vina i opisuju se kao važne svjetske sorte!

Više fotografija na: https://www.facebook.com/abecedafinihzalogaja/

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...