Francuski i vino: Beaujolais nouveau !

Večera „Francuski i vino“ održana je  prigodno, kako nalaže tradicija, dolaskom mladoga francuskoga vina Beaujolais nouveau  [čitaj – bo:žo:le  nu: vo] na stolove svih vinoljubaca na svijetu, treći četvrtak u mjesecu studenom  (ove godine 19.11.), u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino na Kaptolu 10.  Za točno određeni (mali) broj…

Večera „Francuski i vino“ održana je  prigodno, kako nalaže tradicija, dolaskom mladoga francuskoga vina Beaujolais nouveau  [čitaj – bo:žo:le  nu: vo] na stolove svih vinoljubaca na svijetu, treći četvrtak u mjesecu studenom  (ove godine 19.11.), u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino na Kaptolu 10.  Za točno određeni (mali) broj uzvanika, prema epidemiološkim mjerama, ovo je bilo i prisjećanje nekih boljih vremena kad se Beaujolais Nouveau točio u većim količinima, po mnogim zagrebačkim restoranima.

Na večeri je predstavljeno, prema mnogima, (a i zbog dobrog marketinga) najpoznatije svjetsko mlado crveno vino Beaujolais nouveau i spojeno s francuskim jelima (quiche lorraine i boeuf bourguignon). Događaj se organizirao uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Treći četvrtak u studenom nije slučajno odabran: u Francuskoj je baš tada zakonski odobreno puštanje mladih vina s oznakom AOP/AOC, nouveaux/primeurs  na tržište, a nakon toga se i dobro razradila marketinška strategija, pa se uskoro taj dan počeo obilježavati i slaviti s mladim vinima i u drugim zemljama svijeta ( u Italiji je to “vino novello”).

Poštujući i mjesto održavanja događaja, a u skladu slavljenja mladih vina, večera je ipak započela s hrvatskim crvenim plešivičkim vinom, Portugiscem Selection, koji je nedavno imao premijeru godišta 2020 i popularno, već godinama, obilježava dolazak mladih vina raznim manifestacijama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, uz kestene, ali i ozbiljnija jesenska i zimska jela.

Šarena, vesela etiketa poznatog Georges DuBoeuf  Beaujolais -Villages Nouveau 2020. (Vrutak) kao da opisuje vino koje se nalazi u boci – voćno, veselo, mlado, neobavezno. Uz njega su gosti mogli kušati klasični quiche lorraine i spoj im se svidio.

Malo ozbiljniji i zaobljeniji bio je Château des Maladrets Beaujolais -Villages AOP 2020 (Vivat fina vina), jačega tijela od prvoga, tipičnih aroma malina, jagoda, crvene trešnje – veselo vino koje traži čašu više.

Uz njega je serviran boeuf bourguignon (govedina na burgundijski, sa slaninom, crvenim lukom, mrkvom, češnjakom, začinskim travama, šampinjonima, kuhana u vinu …) i to je bio pun pogodak. Za desert su servirane čokoladne praline i mousse od čokolade koje je dobro pratilo zadnje vino.

Uz  francuske zalogaje, gosti su mogli saznati da se vino Beaujolais radi od sorte gamay, da je način proizvodnje karbonska maceracija, da osim mladih vina (s oznakama Nouveau, Villages), u pokrajini Beaujolais ima i 10 sela s posebnim položajima  „cru“ gdje vina mogu odležavati i biti puno kompleksnija od ovih mladih, svjetski poznatih.  Beaujolais s oznakom Nouveau se preporuča popiti dok je mlad, tijekom prve godine izlaska na tržište.  (više na https://www.vins-du-beaujolais.com/les-appellations )

Francuski jezik i gastronomija dvije su strasti voditeljice projekta Abeceda finih zalogaja, prof. francuskoga i književnosti Marije Vukelić, koja je na ovoj večeri ispričala neke detalje o vinima i običajima u Francuskoj te preporučila učenje francuskoga jezika, posebice onima koji se bave vinima i gastronomijom. Za kraj, spomenula je i (prigodnu) francusku izreku: „Boire un verre de Beaujolais, c’est boire un verre d’espérance“. (“Kad pijemo čašu Beaujolaisa, kao da pijemo čašu nade).

Na nagradnoj igri, pogađate, vino je ponovno dobio Vlado Šestan. Čestitamo!

Santé! 

www.facebook.com/abecedafinihzalogaja

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Bakalar voli cetinku i pošip!

Jednostavno je bilo  izbrati vina uz bakalar i ribu (na Badnjak). Trebalo je (samo) dozvati u sjećanju ono što mi je najviše nedostajalo, a ova neobična i tužna godina svima nam je nešto uskratila.  Pokušala sam vratiti ljepotu trenutka – sjećanjem, okusom, mirisom...

Nedjeljni ručak uz  …  Frankovku 2016 PP Orahovice

Frankovku 2016 PP Orahovice na ocjenjivanju naslijepo Vinske zvijezde 2020. ocjenjivači su opisali  kao voćno, toplo, ugodno vino. Uz crveno bobičasto voće, pronađen je i miris šipka. Ugodne su bile note vanilije, klinčića. Slasno vino uz koje su ocjenjivači...

Vinske zvijezde 2020 #6: najbolji pjenušci s blagdanskog ocjenjivanja!

S blagdanskog ocjenjivanja preporučamo vam četiri vina sa 4 zvjezdice (90 bodova), a ostala vina su bila vrlo blizu zlatu (89, 88 bodova) i osvojila 3 zvjezdice! Ususret dočeku nove, nadamo se, puno, puno bolje godine, predlažemo vam zdravicu uz najbolje ocijenjena...

Zoom radionica s vinima Carić i mirisima čokoladnih tartufa Gamulin!

Hvarska Vina Carić i  čokoladni tartufi  Gamulin Chocolates  spojili su se u petak navečer (18.12.) na prvoj hrvatskoj zoom radionici sljubljivanja vina i čokolade. Nakon nekoliko degustacija uživo prijašnjih godina u Jelsi, Splitu i Zagrebu, organizatori su odlučili...

„KVARNER u našem domu“ online kušanje izvrsnih kvarnerskih vina!

            KVARNER je došao u naše domove putem zoom aplikacije u obliku kušanja vina, trajanja gotovo tri sata uz zanimljivu diskusiju stotinjak sudionika - o vinima, njihovoj budućnosti, promocijama i predstavljanju na stranim tržištima. Pokretač i moderator bio...

Pin It on Pinterest

Share This