Francuski i vino: Beaujolais nouveau !

Večera „Francuski i vino“ održana je  prigodno, kako nalaže tradicija, dolaskom mladoga francuskoga vina Beaujolais nouveau  [čitaj – bo:žo:le  nu: vo] na stolove svih vinoljubaca na svijetu, treći četvrtak u mjesecu studenom  (ove godine 19.11.), u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino na Kaptolu 10.  Za točno određeni (mali) broj…

Večera „Francuski i vino“ održana je  prigodno, kako nalaže tradicija, dolaskom mladoga francuskoga vina Beaujolais nouveau  [čitaj – bo:žo:le  nu: vo] na stolove svih vinoljubaca na svijetu, treći četvrtak u mjesecu studenom  (ove godine 19.11.), u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino na Kaptolu 10.  Za točno određeni (mali) broj uzvanika, prema epidemiološkim mjerama, ovo je bilo i prisjećanje nekih boljih vremena kad se Beaujolais Nouveau točio u većim količinima, po mnogim zagrebačkim restoranima.

Na večeri je predstavljeno, prema mnogima, (a i zbog dobrog marketinga) najpoznatije svjetsko mlado crveno vino Beaujolais nouveau i spojeno s francuskim jelima (quiche lorraine i boeuf bourguignon). Događaj se organizirao uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Treći četvrtak u studenom nije slučajno odabran: u Francuskoj je baš tada zakonski odobreno puštanje mladih vina s oznakom AOP/AOC, nouveaux/primeurs  na tržište, a nakon toga se i dobro razradila marketinška strategija, pa se uskoro taj dan počeo obilježavati i slaviti s mladim vinima i u drugim zemljama svijeta ( u Italiji je to “vino novello”).

Poštujući i mjesto održavanja događaja, a u skladu slavljenja mladih vina, večera je ipak započela s hrvatskim crvenim plešivičkim vinom, Portugiscem Selection, koji je nedavno imao premijeru godišta 2020 i popularno, već godinama, obilježava dolazak mladih vina raznim manifestacijama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, uz kestene, ali i ozbiljnija jesenska i zimska jela.

Šarena, vesela etiketa poznatog Georges DuBoeuf  Beaujolais -Villages Nouveau 2020. (Vrutak) kao da opisuje vino koje se nalazi u boci – voćno, veselo, mlado, neobavezno. Uz njega su gosti mogli kušati klasični quiche lorraine i spoj im se svidio.

Malo ozbiljniji i zaobljeniji bio je Château des Maladrets Beaujolais -Villages AOP 2020 (Vivat fina vina), jačega tijela od prvoga, tipičnih aroma malina, jagoda, crvene trešnje – veselo vino koje traži čašu više.

Uz njega je serviran boeuf bourguignon (govedina na burgundijski, sa slaninom, crvenim lukom, mrkvom, češnjakom, začinskim travama, šampinjonima, kuhana u vinu …) i to je bio pun pogodak. Za desert su servirane čokoladne praline i mousse od čokolade koje je dobro pratilo zadnje vino.

Uz  francuske zalogaje, gosti su mogli saznati da se vino Beaujolais radi od sorte gamay, da je način proizvodnje karbonska maceracija, da osim mladih vina (s oznakama Nouveau, Villages), u pokrajini Beaujolais ima i 10 sela s posebnim položajima  „cru“ gdje vina mogu odležavati i biti puno kompleksnija od ovih mladih, svjetski poznatih.  Beaujolais s oznakom Nouveau se preporuča popiti dok je mlad, tijekom prve godine izlaska na tržište.  (više na https://www.vins-du-beaujolais.com/les-appellations )

Francuski jezik i gastronomija dvije su strasti voditeljice projekta Abeceda finih zalogaja, prof. francuskoga i književnosti Marije Vukelić, koja je na ovoj večeri ispričala neke detalje o vinima i običajima u Francuskoj te preporučila učenje francuskoga jezika, posebice onima koji se bave vinima i gastronomijom. Za kraj, spomenula je i (prigodnu) francusku izreku: „Boire un verre de Beaujolais, c’est boire un verre d’espérance“. (“Kad pijemo čašu Beaujolaisa, kao da pijemo čašu nade).

Na nagradnoj igri, pogađate, vino je ponovno dobio Vlado Šestan. Čestitamo!

Santé! 

www.facebook.com/abecedafinihzalogaja

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

10. Salon penečih vin – Ljubljana 14.06.2024.!

Nakon uspješno održanih devet salona posvećenih plemenitim mjehurićima, sa zadovoljstvom vas pozivamo na jubilarni,10. Salon pjenušavih vin Ljubljana. Ovogodišnja jubilarna sezona donosi i nešto novo, posebno za zagrebački salon, koji će biti organiziran u drugačijem...

BACCHUS 2021 – London Cru Winery!

Pri spomenu Bacchus, prva nam je asocijacija ime boga vina iz Staroga Rima (grčki je Dioniz). Vinski stručnjaci znat će da je to i bijela vinska sorta grožđa koju je stvorio vinogradar Peter Morio u Njemačkoj 1933. godine. Križao je silvanac i rizling s...

2. kvarnerski Pjenušavi doručak oduševio ljubitelje mjehurića!

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu!  Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i...

Festival 100 najboljih vina Hrvatske u Hotelu Sheraton Zagreb

Zagrebački hotel Sheraton bit će domaćin Festivala 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja 2024. Tad će biti i službeno proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih. Riječ je o prvom...

3. Festival vina IN VINO VERITAS na Krku!

  U organizaciji Turističke zajednice općine Punat i Udruženja Kvarner Wines petak 7. i subotu 8. lipnja od 18:00 do 23:00 sata se u centru Punta na Trgu zahvalnosti održava treće izdanje festivala vina - In vino veritas. Svi gosti i posjetitelji imat će...