Vinoretum – kod Davora Zdjelaravića na Purger’su

Vinoteka nije velika, ima vrlo lijepi izbor hrvatskih, nešto stranih vina, kao i žestica, maslinovih ulja i odabranih delikatesa.

Posjetili smo malu, i lijepu, vinoteku Vinoretum – Davora Zdjelarevića!

Legendarni vinar je  jedan od prvaka privatnog vinskog poduzetništva u Hrvatskoj  Zanimljiva vinoteka nije samo trgovina nego i njegov ured, mjesto gdje se može sastati s prijateljima i kupcima. meni se činilo da svaki kupac postane i prijatelj.  Možda je jedini vinar koji osim svog vina prodaje i tuđa.

U razgovoru s gospodinom Zdjelarevićem  možete lako odabrati vino. Rado će vam dati savjet kakvo vino treba odabrati za pojedine prigode, kakvo vino ide uz pojedina jela. Kupovina u vinoteci je ipak jedan lijepi doživljaj. Iskustvo kupovanja vina u vinotekama  ja ipak bitno kvalitetnije od onog u običnim dućanima. Pogotovo kada s “druge strane pulta” imate takvog stručnjaka koga je gušt slušati.

Suprotno predrasudama treba znati da vina u vinotekama nisu skuplja, dapače vjerojatno su iste cijene kao i velikim trgovinama ako ne jeftinija za ista vina.  U Vinoretumu nema nekih najjeftinijih etiketa pa imate dojam da su vina skuplja međutim ako je tako onda su definitivno i bolja.

Kod gospodina Zdjelarevića doživljaj je doći u vinoteku i kupiti vino jer se s njim može  lijepo popričati o tome što se događa na vinskoj sceni, kakva je bila zadnja berba, što će se piti ove godine i slične vinske priče. Mnogi vinari u Hrvatskoj su vrlo dobri proizvođači.  Naučili su raditi kvalitetna vina i eksperimentirati s novitetima.

Upravo jedno takvo smo i kušali. Zanimljivog imena – Purger,s. Graševina koja se sastoji od tri odabrane graševine s različitih lokacija u Hrvatskoj.  Gospodin Zdjelarević je i inače poznat kao jedan od pionira koji je graševinu upakirao u privlačne butelje i promijenio kulturu ispijanja kvalitetnih vina u Zagrebu  osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Novi Purger,s će zasigurno doživjeti uspjeh, barem u Zagrebu, jer je to pitko vino bogate aromatike. Punjeno je u litrenu bocu s navojnim čepom i prihvatljive cijene. Toliko je dobro da ne traži mineralnu vodu.

Što nam je Davor Zdjelarević ispričao o Purger’su?

Vinoteka Vinoretum nalazi se pored zagrebačkog hotela Internacional, na dobroj lokaciji, uz hotelsku garažu pa omogućuje dolazak  do samog ulaza, što posebno olakšava  situaciju kod kupovine većih količina vina. Vinoteka nije velika, ima vrlo lijepi izbor hrvatskih, nešto stranih vina, kao i žestica, maslinovih ulja i odabranih delikatesa. Ono što je tamo najvažnije je gospodin Zdjelarević koji može objasniti što i kako treba kupiti jer izbor nije lak u toliko širokoj ponudi.

 

www.zdjelarevic.net/vinoretum-croatian-fine-wine-shop

Piše: Vlado Šestan                                                                                                                                                                                               Foto i video: Julio Frangen

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Pin It on Pinterest

Share This