Vino i vjetar: zapuhala je Bura vinarije Ventus!

BURA 2019, plavac mali, 14% Vina Ventus Kako spojiti vjetar i vino, koje vino piti kad puše neki vjetar  – zanimljiva je tema za neobavezno sljubljivanje i uživanje u vinima na godišnjem odmoru. Ako vam se ne da previše razmišljati o kombinaciji vjetrova i vina, netko je već to sve…

BURA 2019, plavac mali, 14% Vina Ventus

Kako spojiti vjetar i vino, koje vino piti kad puše neki vjetar  – zanimljiva je tema za neobavezno sljubljivanje i uživanje u vinima na godišnjem odmoru. Ako vam se ne da previše razmišljati o kombinaciji vjetrova i vina, netko je već to sve smislio umjesto vas, prepustite se.

Vinarija Ventus, iz Vrisnika s otoka Hvara, svoj je brand nazvala po vjetru (ventus, lat. – vjetar), logo je inspiriran je ružom vjetrova, a svako vino nosi ime vjetra koji je karakterističan za lokaciju vinograda: Bura, Jugo, Maestral, Levant, Oštro. Sva su vina ekološki certificirana, na što su u vinariji jako ponosni.

A što bismo po ovim ljetnim vrućima mogli više poželjeti nego malo bure, da raščisti, rashladi, razbistri um i tijelo?  Jer „kad zapuše bura, sve što je slabo ode ća, a ostane samo ono što je jako.“ (pjesnikinja Adrijana Škunca).

Takav je i plavac mali  Bura 2019, vinarije Ventus, nastao od grožđa s lokacije Vrisnik, sa sjevernih padina Hvara.  Jednostavno potjera sve drugo, kad ga imate u čaši. Iako smo navikli na odležane, jake  plavce – ovaj je mlađi, nježnog okusa, voćnih mirisa na trešnje, višnje, šljive, bez oporosti i taničnosti, ali dobroga tijela. Paše uz pršut, janjetinu, zrelije sireve, a kad zapuše bura, ugrijat će vas sa svojih 14% alkohola koje nećete uopće osjetiti.  Lijepo balansirano vino, dobre trajnosti, posebne pitkosti.  Možda ga uskoro vinari vlasnici Damir Gurdulić i Ivo Plenković predstave i u gradu bure, Senju – pa ako tada baš zapuše bura, bit će to jedinstven spoj: Ventus Bura s gradom bure!

Priču o vinariji pogledajte na mom youtube kanalu – Marija vino i tri točkice: https://youtu.be/YU8vAfnFNWE

Cijena: 56 kn u vinariji

 

 

 

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This