U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Ekološki certificirana hvarska vina Ventus predstavljena u senjskom Boutique hotelu Bura 45ºN

U subotu 17.7.2021., u obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Vinariju Ventus  osnovali  su 2019. dvojica prijatelja, Damir Gurdulić i Ivo Plenković, koji su se već 25 godina bavili proizvodnjom vina kao samostalni OPG-ovci, a sada su se udružili s motom  „zajedno smo jači”.  Vinogradi Ventus  prostiru se po južnoj strani otoka Hvara (oko mjesta Ivan Dolac i Sveta Nedjelja) te na sjevernoj strani otoka oko mjesta Vrisnik u kojemu se nalazi konoba za degustaciju uređena u tradicijskome stilu. Vinarija nudi pet vina nazvanih prema vjetrovima koji pušu u Dalmaciji i prema položajima vinograda: Bura, Jugo, Maestral, Levant i Oštro. Sva su vina ekološki certificirana, a osim vina ponosni su i na ekološko maslinovo ulje.

***

Vinsku degustaciju vodila je prof. Marija Vukelić s vinarima, Damirom i Ivom, koji su došli s Hvara u Senj predstaviti svoja vina – i donijeti Buru u tekućem obliku.

Uz vina bili su posluženi zalogaji koji su dodatno dočarali arome vina: uz Levant (bijeli cuvée bogdanuše, prča, trbljana i žilavke) poslužen je velebitski sir škripavac s listićima kadulje i pekmezom od gorke naranče i đumbira

uz Jugo (pošip) poslužen je kravlji sir Runolist sa sušenim mangom i prženim bademima,

rosé Maestral pratili su slani inćuni s maslinama i rajčicama.

Vino Buru  (plavac mali sa sjeverne strane otoka) Senjani su kušali uz pršut, crne masline i suhu šljivu,

a Oštro (plavac mali s južne strane  – Sv. Nedjelja, Ivan Dolac) uz istarski sir i salamu s tartufima.

Posebno hvarsko iznenađenje stiglo je iz Gamulin čokolaterije iz Jelse u obliku pralina od tamne čokolade sa smokvom koje su se sljubile s plavcem Oštro,

a dodatno „slatko za kraj“ bio je i hvarski paprenjak (medenjak) s Ventus logotipom ruže vjetrova, izrađen posebno za ovu prigodu.

Priču o povijesti vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru te o vjetrovima ispričao je prof. povijesti i filozofije, Boris Petković koji je zbog ove prezentacije došao iz Bakra.

Degustacija je protekla u odličnoj atmosferi,  Senjani su saznali puno o hvarskim vinima i izvornim sortama, družili se uz vrhunsku kapljicu  te uživali u dodatnom sadržaju u gradu u kojemu je nažalost siromašna turistička ponuda i promocija grada.

Za one koji žele kušati Buru vinarije Ventus,  od ponedjeljka će se naći u ponudi vina u boutique hotelu Bura 45ºN koji je  najavio i sljedeću vinsku degustaciju, kojom će se Senjani upoznati s vinima srijemskoga vinogorja  – iločke vinarije Herceg.

Sve informacije o budućim događajima pratite na stranicama hotela Bura 45ºN: www.facebook.com/bura45N

i na facebook grupi Moj Senj: www.facebook.com/groups/436331633204948

.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This