Predstavljen prvi hrvatski digitalni vinski časopis – VINSKE ZVIJEZDE!

U srijedu, 15. svibnja u zagrebačkom baru Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, predstavljen je novinarima, vinskim znalcima i suradnicima drugi broj prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa Vinske zvijezde. Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja na interaktivnu platformu, koja se i dalje bazira na najbolje ocijenjenim vinima, uz pregršt dodatnih…

U srijedu, 15. svibnja u zagrebačkom baru Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, predstavljen je novinarima, vinskim znalcima i suradnicima drugi broj prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa Vinske zvijezde. Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja na interaktivnu platformu, koja se i dalje bazira na najbolje ocijenjenim vinima, uz pregršt dodatnih vinskih i srodnih tema.

https://e.issuu.com/embed.html?d=vinske_zvijezde_br_2&u=vinskezvijezde

VINSKE ZVIJEZDE – prvi hrvatski digitalni vinski časopis predstavljen u zagrebačkom baru Pri Nami

Časopis je nastao pokrenut idejom Darka Posleka, fotografa i grafičkog dizajnera koji je, uvidjevši grafičke i ine mogućnosti platforme za vinske teme, predložio suradnju fotografu i vinskom znalcu Juliu Frangenu i Mariji Vukelić, vinskoj stručnjakinji i promotorici.

Adriana Strmotić, Marija Vukelić, Marina Buhin Nikolić – CŽO Grožđe i vino

Ovaj ružičasti broj bio je prigoda da se predstavi ideja, sadržaj i forma – to je jedina vinska platforma na kojoj se može čitati o odličnim hrvatskim vinima, saznati novosti iz svijeta vina ali istodobno i povezivati, preporučiti, gledati, slušati i kupovati proizvode i usluge – a nudi sve što nosi digitalno doba. Inovativnost i  jedinstvenost se može opisati pridjevima: originalan (jedini digitalan vinski časopis u Hrvatskoj;  digitalan – dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet); interaktivan – osim čitanja sadržaja, čitatelj istovremeno ima mogućnost pregledavanja videa, online kupnje proizvoda, posjećivanja web stranica, primanja informativnih i edukativnih newslettera, sudjelovanja na društvenim mrežama; moderan – u potpunosti je usklađen s današnjim trendovima komunikacije (povezan s mrežama i kanalima Facebook, Instagram, Youtube), besplatan – bez mjesečnih pretplata –  i ekološki, bez printa (osim na zahtjev) –  te, slijedom navedenoga, s fantastičnim promotivnim mogućnostima!

Predviđeno je da izlazi svaka dva mjeseca, a između dva broja, čitateljima će se slati newsletter s novostima i najavama iz vinskoga svijeta. Dva posebna izdanja planirana su za Uskrs i Božić, bavit će se tradicionalnim receptima i sljubljenim vinima za blagdane. Najviše prostora posvećeno je hrvatskim vinarima i vinima koji sudjeluju na ocjenjivanjima Vinske zvijezde.

Urednica Marija Vukelić predstavila je sadržaj drugoga “Ružičastoga” broja, napomenuvši da je prvi broj bio probni i da je u njemu bilo dosta njezinih već “recikliranih” autorskih tekstova i rubrika čije su teme vječne (Vino na visokoj peti, Razgovori o vinu, Vino i riječi). Budući da je čitanost bila iznimno visoka, ekipa Vinskih zvijezda, nedugo nakon prvog izdanja u ožujku, u travnju je objavila posebno izdanje za Uskrs u suradnji s food blogerima i influenserima (Sandra Rončević, Tanja Pastuović Klaić, Gladni Mile i Suzy Josipović Redžepagić) te je 10. 5. izašao i 2. broj pokazavši raznolikost tema i stručnost svih suradnika.

Uz središnje mjesto posvećeno nagrađenim vinima s ocjenjivanja ružičastih vina u restoranu Nomu, okupljeni novinari i uzvanici, mogli su kušati, s vinima sljubljene, zalogaje koje je pripremio suvlasnik “Pri Nami” Šiško Horvat Majcan, domaće štrukle majstora Mirka i za kraj ukusne macarone.

Šiško Horvat Majcan, Marija Vukelić, Marin Levaj

Rosé & Macarons

Štrukle – Mirko Petrović

U novom, 2.broju, časopisa ostale su stalne rubrike iz prvoga broja; “Najave i događaji”, “Razgovor o vinu”, “Mladi & vino”, “Vinska regija / podregija / terroir”; “Sorte vina”, “Vinska radionica”, “Vino & riječi”; “Vino & civilizacija”;  “Vino& business”,  “Francuski & vino”, “Edukacija”,  “Jaka alkoholna pića”, “Blues Dibidues”, “Mali vinski leksikon”.

Nove rubrike su “Priče iz Istre i okolice” sommeliera Emila Perdeca, “Zadarsko vinsko pero” vinske stručnjakinje i kolumnistice Zadarskog lista Manuele Plohl “Vinske priče iz Slavonije” novinara i publicista Željka Garmaza, “Prirodna vina” enologinje i vinske promotorice Nine Štulić “O pivu iz pivnice”, novinara Gorana Gazdeka, Sa “Čokoladne mušice” Sanje Vladović, certificirane kušačice čokolade, “Masline i maslinarenje” stručnjakinje i ocjenjivačice maslinovih ulja Anje Novoselić: “O ženama i vinu” piše Mirjana Maksimović vinska stručnjakinja iz Vojvodine,  a “Začin na pravi način” imat će više autora. Predstavljen je i crtani lik Grozdek, našega poznatog karikaturista Stiva Cinika koji će nam pričati ( i crtati) svoje pustolovine putujući kroz vinske regije Hrvatske i svijeta – u stripu.

Časopis se distribuira putem newslettera na mailing liste koje uključuju HoReCa sektor; vinare i vinogradare, maslinare, turističke zajednice te vinoljupce i vinoznalce. Pojedini tekstovi mogu se ekstrahirati u obliku objava pa tako platforma funkcionira i kao web stranica: ti se tekstovi mogu dijeliti samostalno po društvenim mrežama i dodatno promovirati. Budući da je besplatan za čitatelje, časopis se financira putem reklama i promotivnih sadržaja. Sljedeći broj se najavljuje za početak srpnja, nakon Ljetnog ocjenjivanja vina koje će biti i glavna tema broja.

Važno je naglasiti da se dosadašnja tri izdanja Vinskih zvijezda mogu ” skinuti” s platforme isssuu i staviti u vlastito računalo ili mobilni telefon te potom čitati dio po dio i kad nema interneta – potpuno besplatno. Ipak internet je važan jer se veliki dio sadržaja može gledati na linkovima za video.

****

Časopis koji se čita, gleda, kojim se linka – i kupuju usluge i proizvodi. Moderan i jedinstven. Jeste li ga pročitali ?

https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_2

 

Foto: Ognjen Karabegović                                                                                                                                                Julio Frangen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Burger Festival Omiš – 12 dana guštanja u delicijama top chefova!

U Omiš stiže najpopularniji street food festival u regiji! Od 1. do 12. kolovoza omiški će Park Borići tako biti pozornica prvog Burger Festivala Omiš na kojem će se predstaviti osam kućica: Institut za burgere by Mate Janković, Chef’s burger by Ivan Pažanin,...

Istria Origin – početak istarske vinske priče!

Uz bok svjetskim eno trendovima: istarska Vižinada postaje prvi brendirani vinski položaj u Hrvatskoj. Savršena geolokacija, duga neprekinuta tradicija vinarstva i vinogradarstva te izuzetno vrijedni, posvećeni i inovativni vinari od Vižinade stvaraju prepoznatljivu...

Otvoreno je ljetno Summer Sunset Fuliranje!

Fuliranje Summer Sunset stiže u pravom trenutku, baš kad smo nakon silnih žega ponovno prodisali i zaželjeli se druženja. Prvo ljetno izdanje popularnog Fuliranja na zagrebački je Trg Josipa Jurja Strossmayera donijelo morski ugođaj koji će trajati sve do 28. srpnja,...

BraBeviale 2024 – sajam pivarstva i vinarstva srednje i istočne Europe!

Kraj studenoga nestrpljivo očekuju profesionalci vezani uz industriju piva i vina, ali i ukupnu proizvodnju pića, jer je to vrijeme održavanja sajma BrauBeviale, koji svake godine u njemački Nürnberg privuče na desetke tisuća ljudi iz branše. Ovogodišnje izdanje sajma...

Sezonski, slasno i živopisno – novi jelovnik kultnog Le Bistroa Esplanade!

Salata od mladoga graška i mente s mousseom od jogurta, ikrom pastrve i hrskavom košaricom od piva i rižina brašna, kroket od maslina s marmeladom od rabarbare, salikornijom i aiolijem od maslinovog ulja, usoljena tuna s carpacciom od lubenice, hladnom juhom od...